<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

– Det viktige er ikke hvor mange som dør, men hvor fort vi blir ferdige

– Du kan ikke la være å hensynta økonomien, selv om Erna Solberg sier dumme ting om at vi ikke kan miste liv. Du mister mange liv hvis du får mye arbeidsledighet også.

Publisert 7. apr. 2020
Oppdatert 10. apr. 2020
Lesetid: 5 minutter
Artikkellengde er 1230 ord

Sjefstrateg Peter Hermanrud i SpareBank 1 Markets tror børsene på ny kan falle kraftig før coronakrisen er over.

– Vi trodde vi kunne juble på grunn av smittetallene, men når barna går på skole, og vi må starte og stoppe i et år – da har vi ødelagt markedet. Oslo Børs kan falle til 500. Det er 33 prosent ned. I virkelig dårlige tider tidligere har vi hatt pris/bok på 1, sier Hermanrud.

– Børsen kan gå ti prosent i USA, men ikke dit vi var, for økonomien kommer ikke tilbake på lenge – kanskje ikke før om to år. Oslo Børs kan gå ti prosent på bedre økonomi og ti prosent på valuta. Men nedsiden er mye større.

Det gir flere døde på kort sikt, men like mange på lang sikt, samtidig som det vil være mye bedre for økonomien
Peter Hermanrud

– Er du bekymret for at samfunnet åpnes opp?

– Omvendt. Det jeg tror de fleste glemmer, er at det ikke er slik at viruset er over til sommeren, og at det gjelder å ha færrest dødsfall frem til da. Det er naturlig å tro, men feil. Det rette er at vi må gjennom epidemien, og vi må komme til 50 prosent smittede. Da er spørsmålet om vi skal gjøre det fort eller langsomt.

– Jo langsommere, desto verre for økonomien.

– Men man kan heller ikke overbelaste sykehusene, for da dør det mange flere. Norge kjører i altfor sakte tempo. Jeg håper inderlig man åpner skoler og barnehager for at dette skal gå fortere.

– Det gir flere døde på kort sikt, men like mange på lang sikt, samtidig som det vil være mye bedre for økonomien.

Du kan ikke la være å hensynta økonomien, selv om Erna Solberg sier dumme ting om at vi ikke kan miste liv
Peter Hermanrud

– Erna sier dumme ting

– I tillegg er det en forferdelse for alle som må passe barn, samtidig som det er dårlig for økonomi at de ikke får gå på jobb. For det andre – hvis 20 prosent barn og ungdom blir syke uten problemer, da er de ikke lenger smittebærere for resten, og da kan vi slippe opp for resten av oss senere, slik at vi kan jobbe mer. Derfor er det kjempeviktig at vi åpner skolene nå, sier Hermanrud.

– Du kan ikke la være å hensynta økonomien, selv om Erna Solberg sier dumme ting om at vi ikke kan miste liv. Du mister mange liv hvis du får mye arbeidsledighet også.

– Men hva henger børsutviklingen på?

– I første omgang henger dette på sykdommen. I neste omgang henger det på økonomien. Det er uinteressant å se på arbeidsledighetstall nå. Det som betyr noe, er hvor lenge man må være i karantene, og det bestemmes av to-tre faktorer.

– Én: Hva skjer med dødstallene som har vært kjempegode i USA de seneste dagene? Det er derfor har børsen gått så bra. To: Hvor mange har vært syke? Tall fra Danmark viser at 10-15 prosent har hatt dette, og det er veldig positivt, for når 50-60 prosent har hatt det, dør viruset av seg selv. Når vi ikke det, vil vi ha årevis med karantene. Tre: Medisin som gjør at vi kan forkorte sykdommen, gjør at vi kan åpne opp fortere, og bli fortere ferdig.

– Det som er viktig for markedet, er ikke hvor mange som dør, men hvor fort vi blir ferdige. Jo raskere det skjer, jo mer positivt er det for økonomien og børsen.

– Stor økonomisk nedtur

Hermanrud er ikke optimistisk hverken til økonomien eller børsen.

– Jeg vil tippe at markedet har gått så mye nå at jeg vil tro at det skal ned.

– Det er lett å se at dette blir en relativt stor økonomisk nedtur, og da synes jeg ikke det har falt så mye. Prisene er så lave at på lang sikt er dette en god kjøpsmulighet, men jeg tror mer på at vi får en ny nedtur enn det motsatte.

– Så når skal man da kjøpe aksjer?

– Hvis man har en del cash, burde man begynne litt og fortsette litt. Men være forsiktig. På den ene siden må man benytte nedturene til å kjøpe. Men jeg ville også tatt sjansen på å vente. Nyhetene rundt viruset kan bli dårligere ved at det blusser opp igjen eller at økonomien får større konsekvenser enn markedet tror på.

– Hva vil du kjøpe?

– Vi begynner med Telenor. Her er det ingen minuser og store plusser, samtidig som kursen er ned. Det er en kjempemulighet til å kjøpe det selskapet. Vi ringer mer og det er mer datatrafikk som er varig. Jeg tror jeg vil reise litt mindre og bruke videokonferanseløsninger mer. Da må Telenor investere i økt kapasitet, og alle tror det er negativt. Det er det ikke. Telenors investeringer er kjempelønnsomme.

Satser på forbrukslån

Hermanruds andre valg handler om gjødsel, og av alle ting forbrukslån.

– Spisevanene våre endres ikke, og jeg kan ikke se at tilbud eller etterspørsel for gjødsel skal endre. Samtidig har gasskostnadene stupt i Europa, slik at råvarekostnaden går ned.

– Noe må gis videre i form av lavere salgspriser, men jeg tror de kan beholde en del av gevinsten for seg selv. Med 20 prosent produksjon i Norge blir valutagevinsten stor, sier Hermanrud.

Sjefstrategens tredje aksjevalg fremstår som gambling i en krisetid.

– Norwegian Finans (Bank Norwegian, red. anm.) er veldig utsatt fordi de gir usikrede lån som ikke er bra når folk blir arbeidsledige. Men de har helt fantastiske rentemarginer, og i finanskrisen så vi at forbrukslånsbanker i Storbritannia og USA samt også Baltikum tapte 7-8 prosent av utlånene. De har så gode marginer at det gir likevel en P/E-multiplikator på under 10, og når tapene forsvinner, får de en rå lønnsomhet. Og i Norge kan man gå rett på lønnskontoen til folk, slik at tapene blir lavere i Norge.

– Men for tre dager siden satte Finland grense for lånerente på 10 prosent. Det er en ekkel trend hvis det skjer, men de vil kunne kutte i markedsføringen.

– Verst for fly

– Hva med reiseliv?

– Turisme tror jeg kommer tilbake ganske greit, da vi vil bli rikere og unne oss mer ferie, selv om det er katastrofe på kort sikt. Flyselskaper vil få det verre på lang sikt fordi slike som meg ikke drar til Bergen, Ålesund og Stavanger for et møte, men tar det på Skype. Da har du permanent overkapasitet. Akkurat nå vil jeg si at krisen er verst for cruise, men etter krisen vil det være verst for fly.

– Hva med hotell?

– Det er i mellomstilling – mer likt fly enn cruise. Jeg tror det får varige konsekvenser gjennom færre konferanser.

– Og olje?

– På kort sikt er det kaos med 18 millioner fat om dagen i overproduksjon, som du aldri i historien har vært i nærheten av – maksimalt 2-3 millioner fat. Jeg tror det kan komme en produksjonsavtale, men å tro at Trump skal få det til på tre dager uten å delta selv, da er du ikke mye analytiker. Men det er ikke bra på lang sikt hvis jeg ikke flyr, da en ørliten reduksjon betyr mye og du kan få en stygg effekt på etterspørsel på olje i en del år.

Vinneren i nedturen har vært IT.

– Det er ikke normalt. Det var katastrofe i 2000-2003. Også finanskrisen, fordi man kutter i IT. Men her blir det nye løsninger og en kolossal push. Vi må jobbe mer med videokonferanse, som gir kick til IT-løsninger. Kahoot! er da en typisk vinner, sier Hermanrud.