Det ble en dramatisk påskeferie for adm. direktør Marius Halvorsen i Fearnley etter at han før påske valgte å permittere meglersjef Peter Wessel og corporatesjef Rikard Vabo. De to var kandidater til sjefsjobben i Fearnley for et år siden, men Halvorsen trakk det lengste strået.
Selv om aksjemarkedet kokte under coronakrakket, valgte Halvorsen å sende meglersjefen som i alle år hadde dratt inn mest kurtasje til selskapet, ut på gaten.
«De nye permitteringsreglene er ment å være en del av en felles dugnad i samfunnet. Det er ikke ment for at finansbransjen skal rydde i egne rekker», uttalte Peter Wessel til Finansavisen 26. mars.
«Lyn fra klar himmel»
Permitteringen av Wessel og Vabo ble begrunnet i bortfall av arbeidsoppgaver, men aksjeomsetningen i markedet generelt, og Fearnley spesielt, hadde skutt i været. Og Peter Wessel, som snakket med de største aksjekundene i landet, var den som både i år og i tidligere år har dratt inn mest kurtasje til meglerhuset.
Totalt var det åtte personer i Fearnley som ble permittert, men de øvrige var knyttet til compliance og corporateområder som var direkte rammet av oljeprisfallet.
«Jeg kan bekrefte at jeg er permittert på to dagers varsel. Det kom som lyn fra klar himmel. Det var ingen dialog i forkant, og jeg bestrider grunnlaget for permitteringen», uttalte Wessel til Finansavisen.
Han følte seg likevel ikke ferdig med meglerhuset.
«Valgte å skille lag»
«Jeg er sikker på at styret i Astrup Fearnley vil gjøre det rette når de har fått satt seg inn i saken», uttalte Wessel.
Og det har de gjort. Konklusjonen kom til syne for resten av Fearnley-ansatte første morgen etter påske.
Tirsdag morgen gikk det nemlig ut e-post til alle mann, der det fremgikk at Marius Halvorsen og styret i selskapet hadde valgt å skille lag.
John Olav Harr, som jobbet i Fearnley Securities da nåværende styreleder, Even Matre Ellingsen, var sjef i selskapet, og som fulgte Ellingsen til Astrup Fearnley, er nå satt inn som midlertidig sjef i meglerhuset. Harr beskrives ikke som en typisk kommersiell kapasitet, men som en typisk leder.
Wessel og Vabo var også tilbake på jobb i Fearnley tirsdag. Denne gangen ønsker imidlertid ikke Wessel å uttale seg i saken.
– Jeg har ingen kommentar til dette, sier han til Finansavisen.
– Ulikt syn
– Det er ingen dramatikk i det. Styret og jeg var enig om at vi hadde ulikt syn på hvordan vi skulle ta selskapet videre. Jeg har hatt fem flotte år i Fearnley og setter pris på de flotte menneskene jeg har jobbet med, sier Marius Halvorsen.
– Når Peter Wessel og Rikard Vabo er tilbake på jobb, ser det ut som styret har valgt dem fremfor deg.
– Jeg sluttet i påskeuken og kjenner ikke til om de er tilbake.
– Hva var dere uenige om?
– Vi var uenige om veien videre. Det var en kaotisk og vanskelig situasjon etter vanskelig kapitalmarked i 2019. Hele situasjonen med coronaviruset er tragisk, og vi måtte tilpasse oss. Vi hadde forskjellig syn på hvordan vi skulle ta selskapet videre, og da valgte vi på minnelig måte å skille lag. Det er rasjonalet bak.
– Hva var rasjonalet ditt bak å parkere megleren som har dratt inn mest kurtasje til meglerhuset i alle år?
– Det kan jeg ikke gå inn på. Det hører til fortiden. Hva som gjøres fremover kan ikke jeg gjøre noe med.
– Hva skal du nå?
– Nå venter jeg på at isen forsvinner i Nordmarka, så skal jeg padle Nordmarka på langs. Og som alle andre begynne å jobbe ett eller annet sted, sier Halvorsen.
Han begynte som offshoremegler for 25 år siden hos Jan Sundt, fortsatte som skipsmegler i Lorentzen & Stemoco, før han ble aksjemegler hos Goldman Sachs i London og videre til New York, der han drev med investment banking.