Holberg Fondene deler ut 35 mill i bonuser

Holberg Forvaltning, som står bak Holberg Fondene, er godt rustet for å takle coronakrisen, ifølge adm. direktør Magny Øvrebø.

SLO BØRSEN: Holberg Fondenes mangeårige medarbeider Hogne Tyssøy, her avbildet i Shanghai, og hans kolleger har flere fond i porteføljen som gjorde det bedre enn referanseindeksen i fjor. Foto: Hans Iver Odenrud
Finans

– Vi er et selskap som er godt kapitalisert, og vi tåler svingningene som er der. Vi har 20-årsjubileum i disse dager, og har vært gjennom finanskrisen, oljekrisen og dotcom-krisen, sier adm. direktør Magny Øvrebø i Holberg Forvaltning.

Det Bergen-baserte selskapet er morselskapet til Holberg Fondsforvaltning, det vil si Holberg Fondene. I fjor endte inntektene på 164,4 millioner kroner, en liten nedgang fra året før, da inntektene lå på 168,6 millioner kroner.

I tillegg til svakere inntjening var også kostnadene noe høyere, og driftsresultatet var for 2019 26,3 millioner, mot 32,1 millioner året før.

Vestlandsmilliardærer

Men selv om inntektene var hakket lavere i 2019, ligger bonusnivået ifølge Øvrebø omtrent som året før. Det er satt av rundt 10 millioner kroner til bonus, men utbetalt godtgjørelse var på 35,3 millioner kroner. Av disse går 20,3 millioner til ledelsen, porteføljeforvaltere og andre ansatte på forvaltningsbiten.

Det er dessuten satt av 22,2 millioner i utbytte, mot 24 millioner året før. Eierne av Holberg Forvaltning er blant andre milliardærene Trond Mohn og Fritz Rieber, samt Ulstein-familien.

Til tross for at Holberg-toppen mener selskapet er godt rustet for coronakrisen, åpner hun for at bonusene kan bli lavere for inneværende år dersom nedturen fortsetter. Likevel tror Øvrebø aktiviteten vil holde seg oppe.

– Noen kunder har gått ut, men det er flere som ser nedturen i aksjemarkedene den seneste tiden som en kjøpsmulighet, sier hun.

Slo referanseindeksen

Ved utgangen av året hadde Holberg Fondene 21,4 milliarder under forvaltning. Nå ligger dette tallet rundt 18,5 milliarder.

– Stort sett skyldes nedgangen fallet i aksjemarkedene, det er ikke mye som er tatt ut av kunder. Ingen av de store kundene våre har beveget seg. Vi har hatt noe uttrekk på high yield, men det er kommet inn igjen, forklarer Øvrebø.

I løpet av fjoråret steg hovedindeksen på Oslo Børs cirka 17 prosent, mens fondsindeksen var opp like over 19 prosent. Flere av fondene i Holberg-familien gjorde det imidlertid enda bedre.

– 2019 var et spesielt år, der vi har levert god avkastning til kundene våre. Holberg Norge-fondet vårt endte 15 prosent over referanseindeksen, i tillegg hadde tre av våre fond absolutt avkastning over 30 prosent i fjor, sier Øvrebø.

Holberg Forvaltning

(Mill. kr)20192018
Driftsinntekter164,4168,8
Driftsresultat26,332,1
Res. før skatt29,432,2
Resultat22,324,3
holberg
holberg norge
magny øvrebø