Kredittanalytiker Pål Ringholm i SpareBank 1 Markets: – Jeg tror vi skal kraftig ned en gang til

Hovedindeksen på Oslo Børs har steget drøyt 23 prosent siden bunnen i mars, men Pål Ringholm i SpareBank 1 Markets er bekymret.

I TVIL: SpareBank 1 Markets' analysesjef Pål Ringholm tror risikoen er stor for at aksjemarkedet vil falle kraftig igjen. Hvor mye er han riktignok usikker på. Foto: Iván Kverme
Finans

– Jeg tror vi skal kraftig ned en gang til, men jeg håper inderlig ikke det. Det er imidlertid vanskelig å si om Oslo Børs kommer ned på 500-tallet, sier SpareBank 1 Markets' analysesjef for kreditt, Pål Ringholm, i podcasten Aksjesladder.

Fredag ettermiddag stengte Oslo Børs' hovedindeks i 748,45 poeng etter en oppgang på 2,85 prosent. Mandag ettermiddag 16. mars sto indeksen intradag på det laveste i 607 poeng, og siden den tid er indeksen opp i overkant av 23 prosent.

– Historisk har 93 prosent av tilfellene med kraftig børsnedgang etterfulgt av rally ført til en runde to ned. Jeg håper det her er unntaket, sier han.

Gikk «all inn»

Ringholm har laget en indeks for alle norske high yield-fond som sto i sitt høyeste 21. februar i år. Frem til 24. mars falt indeksen med 24 prosent i verdi, og siden bunnen har indeksen korrigert opp 8 prosent.

– Jeg selv investerte flere millioner kroner i high yield i nærheten av bunnen. Selv med et «worst case scenario» med konkursbølge som man aldri har sett før, var det allerede priset inn i markedet. Det var mitt veddemål, sier analysesjefen.

Jeg selv investerte flere millioner kroner i high yield i nærheten av bunnen
Pål Ringholm, SpareBank 1 Markets

Han trekker frem at det vil være en viss korrelasjon mellom aksjemarkedet og high yield-markedet. Hvis aksjemarkedet faller 20 til 30 prosent, vil det også påvirke kredittmarkedet.

– Jeg tror imidlertid at high yield har en mindre nedside, og de har allerede fått kraftig juling. Hvis man har kjøpt high yield-obligasjoner på dagens nivåer har det historisk aldri gitt negativ avkastning på 12 måneders sikt, sier Ringholm.

Analysesjefen fraråder ikke-profesjonelle investorer til å holde seg unna selskaper som må gjøre restrukturering.

– Prisingen av samtlige riggobligasjoner tilsier at det vil komme en restrukturering, sier han.

Stor usikkerhet

Ringholm har gjort en sammenligning av hvordan gjeld og aksjer prises for europeiske banker. Analysen viser at fondsobligasjoner har gått opp 25 prosent i verdi, men aksjene har ikke fulgt etter.

– Det er vanskelig å regne på bankenes utlånstap og jeg tror for eksempel at tapene til DNB vil bli større enn under finanskrisen og oljekrisen. Usikkerheten er veldig høy nå, sier han.

Analysesjefen anbefaler å kjøpe bankaksjer med begge hendene hvis man tror coronaviruset vil bli en kortvarig makroøkonomisk krise.

– Hvis du tror krisen blir mer langvarig, er min plikt som analytiker å opplyse deg om tapene som kan komme fra for eksempel næringseiendom. Det er den store bolken i en banks regnskap, sier han.

Makroøkonomisk blodbad

I podcasten trekker han frem at den amerikanske sentralbanken (Fed) har vært reaksjonssterk og handlekraftig i coronakrisen. 

– Først gikk sentralbanken ut og kjøpte investment grade-papirer. Skjærtorsdag fikk vi det største «bullrallyet» siden 1998 i high yield-markedet etter at Fed gikk ut og sa de skulle kjøpe obligasjoner som nettopp var blitt nedgradert fra investment grade til high yield. Hvis S&P 500 går under 2.000 dollar, begynner de nok å kjøpe ETF-er også, sier Ringholm, og legger til:

– De kraftige stimulipakkene fra sentralbankene er trolig nok til å hindre at vi får en depresjon og takk for det.

De kraftige stimulipakkene fra sentralbankene er trolig nok til å hindre at vi får en depresjon
Pål Ringholm, SpareBank 1 Markets

Ringholm tror arbeidsledigheten i USA vil ligge mellom 15 og 20 prosent ved utgangen av april.

– Vi kommer til å oppleve den største globale nedgangen i makro siden andre verdenskrig, og dette vil man forhåpentligvis bare oppleve en gang i karrieren. Det kommer til å bli et makroøkonomisk blodbad i fremvoksende økonomier, hvor kapitalen forøvrig har flyktet ut, sier han.

pål ringholm
sparebank 1 markets