First-fondene og Odin-fondene nesten tomme for stjerner

Norske fondsforvaltere har tapt massivt med stjerner i Morningstars fondsrangering for hele verden.

FÅR BANK: Martin Mølsæters First-fond er nærmest svimeslått av coronakrisen, og har mistet en rekke stjerner hos Morningstar. Foto: NTB Scanpix
Finans

Oversikter fra Morningstar viser at stjernedekorerte norske fond har mistet 93 stjerner i mars, men tjent bare 58. Det betyr at norske fond som hadde stjerner da de gikk inn i mars har 35 færre stjernemarkeringer hos Morningstar ved utgangen av mars.

Coronakrisen har kostet fondskundene milliarder, men norske fondsforvaltere har også tapt i forhold til utenlandske forvaltere.

Netto ned 30 stjerner

Morningstars stjernemarkeringer har alltid et gitt antall stjerner. Disse fordeles på fond over hele Europa som leverer de beste resultatene korrigert for både risiko og kostnader.

Coronakrisen i mars har gått hardt ut over norske fond, men nedgangen startet allerede i februar med en nedgang på 28 stjerner, men da kom det til 12 stjerner på nye fond slik at nettonedgangen bare ble 16. 

I mars kom det til fem nye fond som til sammen fikk 15 stjerner, mens Forte Kreditt mistet sin ene stjerne og falt helt ut etter å ha måttet innstille verdiberegningen. 

Netto endring var det følgelig en netto reduksjon av stjerner i norske fond på 16 i februar og 14 i mars – totalt 30.

Odin tapte 2 x 3 stjerner

Så hvem har det gått ut over? Tilsynelatende Odin. Odin har gått fra fem til to stjerner for fondene Odin Kreditt C og Odin Kreditt D. De to rentefondene er ned 15 prosent bare i mars, og var ned også i februar. Også Alfred Berg Kombi har gått fra fem til to stjerner og Holberg-fondet Utsikt 2030.

MISTER STJERNER: Bjørn Kristiansen, adm. direktør i Odin Forvaltning. Foto: Odin Forvaltning

Alfred Berg-fondet var ned 17 prosent i mars, mens Holberg-fondet ikke var mer ned enn 7,6 prosent.

Av aksjefond har Morningstar skåret kraftig av Arctic Nordic Equities, som har gått fra fire stjerner i februar til to stjerner i mars. Arctic-fondet falt 14,6 prosent i mars, men er ned 18,8 prosent de to seneste månedene.

Skrell hos First-fondene

Enda verre har det gått med First-fondene First Høyrente og First Rente. 

Rentefondet er ned 24,7 prosent i mars etter nedgang også i februar. Fondet sto med fire stjerner i februar, som ble redusert med to i mars. First Rente har gått fra fem stjerner i januar via fire i februar til bare to i mars. Sistnevnte fond er dog ned bare 4,9 prosent i mars.

Heimdal Forvaltnings Heimdal Høyrente rykket inn som nytt fond med fem stjerner i februar bare for å oppdage at to av stjernene forsvant i mars da selskapet rapporterte 15,6 prosent i negativ avkastning.

Også flere andre høyrentefond har måttet ta solide tellinger hos Morningstar. Landkreditt Høyrente har gått fra fire til to stjerner etter kursfall på 5,7 prosent i mars, mens Pareto Nordic Return har gått fra tre til én stjerne, og Storm Capitals Storm Bond RC har gått fra fem til tre stjerner. Begge fondene er ned 22 prosent på to måneder.

Morningstar-stjerner

ForvaltningsselskapFondStjerner i januarStjerner i februarStjerner i marsEndring februarEndring mars
Alfred Berg KapitalforvaltningAlfred Berg Kombi5520−3
Odin ForvaltningOsin Kreditt C5520−3
Odin ForvaltningOdin Kreditt D5520−3
Holberg FondeneUtsikt 20305520−3
Arctic Fund Management Arctic Nordic Equities A3421−2
Danske InvestDanske Invest Norsk Kort Obligasjon NOK3310−2
First Fondene First Høyrente4420−2
First Fondene
First Rente542−1−2
Fondsfinans Kapitalforvaltning Fondsfinans High Yield3310−2
Forte Fondsforvaltning Forte Obligasjon5530−2
Heimdal ForvaltningHeimdal Høyrente - Rentefond NOK53Ny−2
Landkreditt ForvaltningLandkreditt Høyrente4420−2
Pareto Asset ManagementPareto Nordic Return A3310−2
Storm Capital ManagementStorm Bond RC NOK5530−2
Holberg FondeneUtsikt 20405530−2
Morningstar

Disse vinner stjerner

Mens Alfred Berg tapte tre stjerner på sitt kombifond, innkasserte de to Morningstar-stjerner og får nå fem stjerner i fondet Alfred Berg Income, som er ned 12 prosent. På samme nivå ligger Eika Kreditt og Handelsbanken Høyrente, som er ned det samme.

Også Storebrand Rente går fra to stjerner til fire etter å ha falt 8,3 prosent i mars. Det samme gjør KLP Statsobligasjon, som er opp 3,5 prosent seneste to måneder, hvorav 2,3 prosent i mars.

first fondene
odin forvaltning