– Korrelasjonen mellom S&P 500 og bitcoin har vært skyhøy

Ifølge Torbjørn Bull Jenssen i Arcane Crypto viser korrelasjonen mellom aksjer og bitcoin at flere institusjonelle investorer har begynt å putte penger i kryptomarkedet.

LANGSIKTIG POSITIV: Arcane Crypto-sjef Torbjørn Bull Jenssen tror digitale valutaer vil få en større plass på lang sikt. Han advarer imidlertid mot stor usikkerhet i det korte bildet. Foto: Iván Kverme
Finans

Historisk har bitcoin levd sitt eget liv og vært uavhengig av aksjemarkedet, men det har ikke vært tilfellet under coronakrisen.

Den 6. mars ble en bitcoin omsatt for 9.126 dollar, før prisen bunnet ut på 4.944 dollar rundt to uker senere. Nå har prisen på en bitcoin steget til 7.080 dollar igjen.

– Korrelasjonen mellom S&P 500 og bitcoin har vært skyhøy. Det har vært likviditetsutfordringer som har presset prisen ned, som også har vært tilfellet i alle aktivaklasser, sier Arcane Crypto-sjef Torbjørn Bull Jenssen.

Ifølge han viser den høye korrelasjonen at flere tradisjonelle investorer har begynt å investere i kryptomarkedet.

– I tillegg var det noen enkelthendelser som inntraff i bitcoin samtidig med fallet i aksjemarkedet. Det var blant annet to «hvaler», med store posisjoner som dumpet bitcoins i markedet på et tidspunkt der profesjonelle «market makers» hadde trukket seg ut, sier han.

Høy usikkerhet

Arcane Crypto investerer i og utvikler tjenester som underbygger bruk av kryptovaluta. Dette inkluderer trading, analyse av markedet og utvikling av betalingsløsninger. Bull Jensen er langsiktig positiv til bitcoins, men advarer mot usikkerhet på kort sikt.

– Vi har på langsiktige briller og tror vi vil se et skift mot mer bruk av digitale valutaer fremover og dette vil værepositivt for verdien av blant annet bitcoin. I det korte bildet er det derimot ekstremt stor usikkerhet rundt kursutviklingen. Den høye korrelasjonen mot aksjemarkedet gjør at bitcoin sannsynligvis vil falle hvis aksjer får en runde ned igjen, sier han, og legger til:

– Det er imidlertid bare et spørsmål om tid før korrelasjonen mellom aksjer og bitcoin blir frikoblet igjen.

Det er imidlertid bare et spørsmål om tid før korrelasjonen mellom aksjer og bitcoin blir frikoblet igjen
Torbjørn Bull Jenssen

Ifølge krypto-eksperten vil produksjonen av nye bitcoins halveres i mai, noe som vil bidra til lavere salgspress.

– Det vil være en faktor som kan bidra til prisoppgang på sikt, sier Arcane-sjefen.

Diversifisering

Arcane Crypto opplever at stadig flere større norske investorer viser interesse for bitcoin og andre kryptovalutaer.

– Hvis du har en stor portefølje og forvalter mye penger er det utrolig arrogant og ikke han en liten sum investert i kryptovaluta. Historisk har ikke aksjer og kryptovaluta vært korrelert. Derfor har det gitt bedre avkastning og lavere varians i porteføljen ved å allokere 1 prosent av kapitalen til investeringer i kryptovaluta, sier han.

Hvis du har en stor portefølje og forvalter mye penger er det utrolig arrogant og ikke han en liten sum investert i kryptovaluta
Torbjørn Bull Jenssen

Bull Jenssen trekker frem at blant et av Renaissance Technologies fond har besluttet å investere i kryptovaluta.

– De kommer neppe til å trade på et underliggende long-syn, men ved å få større aktører inn får man et mer effisient marked. Internasjonalt ser man at det går et skifte fra at investorene i kryptovaluta var kun de eksperimentelle, til at det nesten er uforsvarlig å ikke ha noe penger investert, sier han.

Større oppside

Ifølge Bull Jenssen rammes ikke bitcoin på samme måte som aksjer av coronaviruset. Mens aksjer representerer selskaper som mister kunder, har ikke bitcoin kunder på samme måte.

– Bitcoin er mer robust mot sjokk som coronaviruset og vil samtidig dra nytte av stimulitiltakene som prøver å treffe bredt i samfunnet. Tiltak som ekspansiv pengepolitikk prøver å motvirke et fall i etterspørsel. Da bitcoin falt kraftig i verdi var det knyttet til likviditet og ikke bortfall av etterspørsel, sier han, og legger til:

– Det gjør at oppsiden potensielt blir større i bitcoin.

I kjølvannet av at amerikanerne nå har begynt å dele ut sjekker på 1.200 dollar i måneden viste Coinbase-sjefen en graf på Twitter som viste et kraftig hopp i antall nye kunder som la inn kjøpsordre for nøyaktig 1.200 dollar.

– Det tyder på at noe av pengene som er blitt delt ut til folk har funnet veien rett inn i kryptomarkedet, sier Bull Jenssen.

Lei pengetrykking

Mens sentralbankene driver massiv stimuli med pengetrykking og senking av renten for å holde økonomien i sjakk, vokser det frem stadig flere sentralbank-kritikere. I USA er allerede uttrykket «Money printer go BRRR» blitt svært utbredt.

–Det er ikke tvil om at mange vanlige folk på gata og investorer ser dette og stiller seg spørsmålet om hvor bærekraftig det vil være med kvantitative lettelser herfra og inn i evigheten, sier Bull Jenssen.

– Det er litt ironisk at når bitcoin skal halvere sin produksjon av nye enheter, setter alle verdens sentralbanker produksjon sin i høygir.