Fearnley Securities vil kutte meglernes lønn med 10-15 prosent

Meglerhuset Fearnley Securities må kutte kostnader. Planen er at lønnen til alle ansatte er kuttet med 10 til 15 prosent i løpet av uken.

TØFFE GREP: Fearnley Securities-sjef John Olav Harr har plan om å ha kuttet Fearnley-meglernes lønninger med 10-15 prosent innen utgangen av uken. Foto: Iván Kverme
Finans

Det voldsomme oljeprisfallet har strupet aktiviteten i corporateavdelingen i meglerhuset Fearnley Securities. Nå jobber selskapets ledelse med å kutte kostnadene. Målet er å ha kuttplanen i boks allerede i løpet av denne uken.

Meglerhuset jobber først og fremst med å redusere lønnskostnadene i selskapet. Finansavisen kjenner til at det legges opp til å få samtlige ansatte til å gå med på et frivillig kutt i lønnen. Målet er å redusere lønningene med mellom 10 og 15 prosent.

I Fearnley Securities' regnskap for 2018 er det kostnadsført lønn på 114 millioner kroner.

Sosial profil

Det legges opp til at lønnskuttene skal ha en sosial profil, hvilket betyr at ansatte med de høyeste lønningene også vil få det største prosentvise kuttet i sin lønn. Men som følge av at man vanskelig kan diktere lønnskutt, er meglerhuset avhengig av at alle ansatte går med på kuttplanen.

Forhåpningene i selskapet er at lønnskuttene skal være tilstrekkelig i første omgang hvis alle ansatte går med på disse. Men det er også andre verktøy i Fearnley-ledelsens verktøykasse. Dette handler både om direkte nedbemanning i form av oppsigelser og permitteringer. Flere tiltak skal ikke være i diskusjonen.

Bakgrunnen for kuttene skal særlig ha med aktiviteten i corporateavdelingen å gjøre. Fearnley Securities er kjent for sin aktivitet innen oljeservice, og med en oljepris som faller mot null, blir det lite oppdrag i denne sektoren.

Permitteringsbråk

Tidligere adm. direktør Marius Halvorsen igangsatte permitteringer i Fearnley Securities i slutten av mars. Han begynte med å permittere åtte personer, hvorav hans egne utfordrere til toppsjefjobben i meglerhuset ett år tidligere, meglersjef Peter Wessel og corporatesjef Rikard Vabo var blant dem.

Wessel har vært den megleren i Fearnley som i alle år har dratt inn mest kurtasje, og protesterte på permitteringen. Både Wessel og Vabo er senere blitt hentet tilbake samtidig som styret i meglerhuset har gitt Marius Halvorsen sparken.

John Olav Harr overtok som Fearnley-sjef da Halvorsen røk ut. Harr har imidlertid ikke besvart Finansavisens henvendelser.

Andre må også kutte

Fearnley er imidlertid ikke det eneste meglerhuset som har måttet kutte i sine kostnader. Samtidig som Finansavisen omtalte Wessel- og Vabo-saken omtalte vi kostnadskutt også i SpareBank 1 Markets.

Kuttene i SpareBank 1 Markets handlet om bredt lønnskutt, og adm. direktør Stein Husby bekreftet at meglerhuset jobbet med en slik plan som følge av redusert corporatevirksomhet.

Finansavisen omtalte samtidig rykter om permitteringer i Arctic Securities. Foreløpige rapporter fra meglerhuset indikerer at det skal gjøres en ny vurdering rundt dette i slutten av april.

fearnley securities
john olav harr
peter wessel
rikard vabo
breaking