For hver hundrelapp Aasulv Tveitereid satset på børsen for 9 år siden har han 960 kroner i dag

Aasulv Tveitereid har klokket inn 30 prosent årlig avkastning siden han startet som investor. I fjor klarte han 40. Men i år har han tapt mer enn børsen.

5-GANGEN: For hver hundrelapp investor Aasulv Tveitereid investerte på børsen for ni år siden har han nå verdier for 960 kroner, mens aksjemarkedet generelt ville økt til 195 kroner. Foto: Iván Kverme
Finans

Investor Aasulv Tveitereid hadde et knallår i fjor. Oppkjøpet av Spectrum fikk regnskapene til AAT Invest til å bruse. Tveitereid realiserte aksjegevinster på 39,7 millioner kroner. I tillegg fortsatte han sin meget hyggelige reise i Kitron, der han er største aksjonær med en post verdt 62 millioner kroner.

Kitron-aksjene bidro til å gi 33,3 millioner kroner i urealiserte aksjegevinster i fjor. I tillegg mottok han 8,5 millioner kroner i utbytte.

Det kunne følgelig ha gått sensasjonelt bra for Tveitereid i fjor. Hadde det ikke vært for B2 Holding som bidro særdeles sterkt til at han også måtte realisere aksjetap på hele 48,1 millioner. 

I bunnen satt han likevel igjen med et overskudd på 32,3 millioner kroner, hvorpå han igjen bevilget seg selv drøyt 10 millioner kroner i tilleggsutbytte.

Har 1/3 i cash

Etter å ha solgt Spectrum og B2 Holding beholdt Tveitereid Kitron.

– Kitron har jeg eid i mange år, og planen er å eie den i mange herrens år fremover. Et bedre selskap enn dette har ikke jeg klart å finne på Oslo Børs, sier Tveitereid. 

For 2020 har han gjort veddemål innen energisektoren som har resultert i at han i år har gjort det 3 prosent dårligere enn børsen.

– Grunnen er bets på TGS Nopec og Aker BP da Saudi-Arabia og Russland bestemte seg for å gå til oljekrig. Dette var de to energiaksjene jeg var mest trygg på, men de har likevel kommet ordentlig ned. Nå har jeg solgt dem, sier Tveitereid.

En hundrelapp investert på børsen ville i dag hatt en verdi på 195 kroner. Jeg har 960 kroner
Aasulv Tveitereid

– Akkurat nå har jeg en del av porteføljen i cash på sidelinjen. Som de fleste andre har jeg ikke filla peiling på hvor markedet skal gå. Ting har kommet seg fort opp igjen, og det vil ikke være overraskende hvis vi får en tur til nedover igjen.

Pengene skal reinvesteres

Til tross for å ha fått en smekk fra energiaksjene vurderer han fortsatt å gå inn igjen i denne sektoren.

– Jeg vil også eie energi fremover, men Saudi-Arabia og Russland endret markedet. Jeg føler det er litt tidlig å ta det bettet der, men det kan endre seg raskt, sier Tveitereid.

AAT Invest

(Mill. kr)20192018
Driftsresultat−0,5−0,4
Resultat før skatt32,311,2
Årsresultat32,311,2
Egenkapital174,4152,2
Eiendeler174,7186,4

Han sitter med en tredel av porteføljen i kontanter, og er klar til å investere når det dukker opp muligheter.

– Pengene skal tilbake i energi eller andre papirer. De skal reinvesteres. Jeg tygger på hva og når. Jeg har ikke mål om å ha cash når markedet er priset under historisk gjennomsnitt, sier Tveitereid.

I tillegg til Kitron-posten er hans nest største investering en svensk aksje, Note AB som driver innen samme sektor. Disse to selskapene som driver innen samme bransje har ifølge Tveitereid en kraftig og lønnsom vekst fra medisinsk industri til bruk i ventilatorer og pustemaskiner på grunn av covid-19, i tillegg til sterk vekst fra forsvarsindustrien.

– Jeg må skjerpe meg

Tveitereids balanse hadde ved årsskiftet vokst til 174,7 millioner kroner, hvilket var helt og holdent egenkapital. Av pengene var 162 millioner plassert i markedsbaserte aksjer.

Tveitereid feirer snart tiårsjubileum som investor. Siden starten har han hatt en årlig avkastning på 30 prosent i gjennomsnitt, mens børsen har steget 8 prosent.

– En hundrelapp investert på børsen ville i dag hatt en verdi på 195 kroner. Jeg har 960 kroner. Jeg er fornøyd med å ha fem ganger så høy avkastning som børsen.

Tveitereid hadde for ni år siden en kapital på ti millioner kroner. I 2017 passerte den 100 millioner.

– Men i år ligger jeg bak. Jeg må skjerpe meg, sier Tveitereid.

aasulv tveitereid
aat invest