USA: Rekordmange mislighold i april

Antallet misligholdte institusjonelle lån i USAs bedriftsmarked ligger an til å overstige rekorden fra 2009, ifølge ratingbyrået Fitch.

NÆR KOLLAPS: Et av JC Penneys kjøpesentre i USA. Foto: Dreamstime
Finans

I de tre første ukene av april er 14 store terminlån i det amerikanske bedriftsmarkedet blitt misligholdt, ifølge ny statistikk fra Fitch Ratings. Til sammenligning er den månedlige rekorden, som ble satt i 2009, på 15. Ratingbyrået regner følgelig med at det endelige tallet blir høyere enn noen gang tidligere.

Verst i helsesektoren

Paradoksalt sliter særlig helse- og legemiddelsektoren med å betjene sine lån. Den står alene for tre mislighold.

På listen finner vi dessuten låntagere som telekomselskapet Intelsat, kjøpesenterkjedene JC Penney og Neiman Marcus, og gruvekonsernet Ultra Resources.

Fitch tror samtlige snart vil søke om konkursbeskyttelse.

Venter konkursbølge

I handelssektoren ventes også Serta Simmons Bedding, J Crew Group, Ascena Retail Group og Jo-Ann Stores å gå over ende innen utgangen av året.

Dette innebærer at nesten en femdel av bransjens gjeld vil være misligholdt.

Coronakrisen og lave oljepriser har også kvestet energisektoren. Her estimerer Fitch at misligholdsandelen når 18 prosent før nyttår. På ratingbyråets problemliste finner vi Seadrill Partners, California Resources og Chesapeake Energy.

For øvrig er relativt beskjedne 2,6 prosent av de store amerikanske lånene blitt misligholdt i de tolv månedene frem til 21. april. Tallet er opp fra 2,2 prosent ved utgangen av mars og vil trolig stige til over 3 prosent i løpet av mai. Det blir i så fall høyere enn noen gang siden mars 2015.

misligholdte lån
seadrill
usa
fitch
jc penny
neiman marcus
legemiddelindustrien
coronavirus
coronaviruset
oljesektoren