Investeringsfond høyner innsatsen under coronakrisen

Det er coronarush for havinvestorene i Katapult Ocean. Fondet skulle hente 50 millioner kroner før sommeren. Nå høyner det med 10 millioner.

TRAPPER OPP I VANSKELIGE TIDER: – Til tross for økonomisk krise opplever vi at det er mer tilgjengelig kapital i investormarkedet for de rette investeringscasene, hevder Jonas Skattum Svegaarden, fersk daglig leder i Katapult Ocean. Til venstre avtroppende sjef Maren Hjorth Bauer. Foto: Katapult Ocean
Finans

– Selskapene har generelt sett en attraktiv verdsettelse nå, fastslår Jonas Skattum Svegaarden (36), fersk daglig leder i akseleratorprogrammet og investeringsfondet Katapult Ocean.

Katapult Ocean har base i Oslo og er en del av teknologiinvestor Tharald Nustads venture-imperium.

For tiden er det få folk å se i Katapult Ocean-lokalene, men det er ikke ensbetydende med stillstand.

På videokonferanse har Skattum Svegaarden løpende kontakt med investorer og kandidater til et nytt kull med oppstartselskaper innen havsektoren fra hele verden.

Flere søkere, høyere kvalitet 

Skattum Svegaarden snakker om «coronarush».

– Sammenlignet med samme periode i fjor, er det et økt antall oppstartsselskaper som henvender seg for å bli en del av programmet. Det er også høyere kvalitet på søkerne. Flere av dem er modne oppstartsselskaper, opplyser han.

Selv om stemningen i finansmarkedene har gått opp og ned, hevder han at coronakrisen ikke har satt en stopper for det norske og internasjonale entreprenørmiljøet innen havsektoren.

Katapult Ocean startet i 2018, og de to første puljene av programmet tilbragte selskapene 12 uker i Oslo. Nå trenger imidlertid ikke selskapene komme til Katapult Ocean-lokalene. De kan delta digitalt.

GC Rieber og Nova Sea-eierne er med

Katapult Ocean hadde opprinnelig planlagt å hente 50 millioner kroner til den kommende investeringsrunden. 

Fondet øker imidlertid innsatsen på grunn av sterk interesse, både fra investorer og gründerselskaper.

KNAPP OM FREMTIDSPLANENE: Maren Hjorth Bauer. Foto: Katapult Ocean

– Vi sikter på å hente inn 60 millioner kroner. Kapitalinnhentingen foregår via videomøter og epost. Ambisjonen er å lukke finansieringen før sommeren. Til tross for økonomisk krise, opplever vi at det er mer tilgjengelig kapital i investormarkedet for de rette investeringscasene, fastslår han.

GC Rieber, Klaveness, Oldendorff og Stena AB er blant investorene i Katapult Oceans første fond. Der finner vi også Olaisen-familien, som står bak lakseselskapet Nova Sea på Lovund i Nordland.

22 startups i 14 land

Under Maren Hjorth Bauers (35) ledelse, har Katapult Ocean investert 34 millioner kroner i 22 oppstartsselskaper i 14 land. Selskapene er utvalgt fra en base på over 1.300 selskaper.

Over 20 år etter at jeg brukte alle konfirmasjonspengene på en ti fots båt med 9,9 hestekrefter tar jeg over roret her
Jonas Skattum Svegaarden, Katapult Ocean

Nå slutter hun, men hun fortsetter som medeier, medgründer og rådgiver. Før hun var med å starte Katapult Ocean, jobbet hun i McKinsey, Orkla og Wallenius Wilhelmsen Logistics.

Nøyaktig hva hun skal ha som hovedgeskjeft, vil hun ikke si. 

– Jeg planlegger mitt neste prosjekt i den blå økonomien, opplyser hun. 

– Hva er det største problemet Katapult Ocean står overfor nå?

– Utfordringene blir fremdeles å finne de beste selskapene og å bidra til at disse skaper verdier. Jonas er rett person til rett tid for Katapult Ocean, svarer hun.

Før Skattum Svegaarden kom til Katapult-systemet, var han i fire år medgründer av hedgefondet CARN Capital. Før det hadde han ulike lederstillinger i Handelsbanken.

FRA JOLLE TIL MARITIM VENTURE-FORVALTER: Jonas Skattum Svegaarden. Foto: Katapult Ocean

– Over 20 år etter at jeg brukte alle konfirmasjonspengene på en ti fots båt med 9,9 hestekrefter tar jeg over roret her, sier han.

Katapult Ocean
Jonas Skattum Svegaarden
tharald nustad
GC Rieber
klaveness
oldendorff
Stena
nova sea
Maren Hjorth Bauer
CARN Capital
Nyheter
Finans