Velger cash tross nullrente

Investor Bjørn Maaseide er skeptisk til aksjemarkedet, og velger i stedet å ha kontanter - selv om han får null i rente fra banken sin. 

AVVENTENDE: Investor Bjørn Maaseides Sats-aksjer har stupt i år, og han mener børsene har hentet seg inn for raskt etter corona-nedturen.  Foto: Eivind Yggeseth
Finans

– Når jeg ser verden tenker jeg at dette kommer til å sette sine spor, og derfor vil jeg avvente litt. Jeg har prioritert å sitte cash, sier investor Bjørn Maaseide i et videointervju med Finansavisen.

– Vi har en god balanse. Av en egenkapital i Maaseide-systemet på cirka 500-600 millioner kroner, er det en betydelig andel kontanter, utdyper han i etterkant.

Maaseide følger kameraten Øystein Stray Spetalens råd om å holde på krigskassen, ettersom begge tror det vil komme vanskeligere tider til høsten. Da vil markedene se hvor store problemer det blir å få alle verdens økonomier i gang igjen etter coronakrisen, mener investoren.

Attraktivt med rentefond

Investoren har tidligere uttalt at han skulle ha en større eksponering i aksjemarkedet i 2020 enn tidligere, blant annet på grunn av at Sats ble børsnotert i oktober i fjor. Nå er han skeptisk til å øke denne eksponeringen, selv om markedene har hentet seg inn fra bunnen i mars.

– Jeg sliter med å forstå at ikke børsen har fått en tøffere knekk når jeg ser hvor mye som har vært nedstengt over hele verden. Jeg har jo mer eller mindre bodd ti år i USA og gått på skole der, så jeg følger jo landet og tenker på at dette skal starte opp igjen. Jeg klarer ikke helt å skjønne at ikke børsene er mer preget av det. Jeg er veldig avventende til børsen nå. Men det finnes mange gode, spennende selskaper, selv om jeg opplever det som vanskelig, sier Maaseide.

Han mener dog det er vanskelig å finne alternative avkastningsmuligheter, ettersom rentenivået er på historisk lavt.

– Jeg fikk et brev fra banken i dag om at mine nye rentebetingelser i Maaseide er null komma null null prosent. Så hva er alternativet? Jeg ville sagt at høyrentemarkedet er spennende i og med at mye gjeld er priset lavt, slik at det går an å gjøre gode kjøp til en fornuftig rente. Sjansen for at mange av lånene og selskapene klarer å refinansiere seg de neste årene er ganske stor, sier investoren.

Maaseide tror avkastningen i rentemarkedet og i rentefond kan være «fornuftig» de neste to-tre årene.

Sats-katastrofe

– Hvordan har coronakrisen vært for dine investeringer?

– Det har vært en katastrofe for min hovedinvestering, som er Sats. Ellers har vi stått ganske greit gjennom, men det er jo slik at hvis du ikke har vært børsnotert blir ikke tapene synlige så fort. Men det er klart at mange virksomheter har leietagere som har vært nedstengt og det vil til en viss grad påvirke dem, sier Maaseide.

I løpet av første kvartal tapte Sats 34 millioner kroner, og selskapet anslo at det kostet rundt 15 millioner kroner i uken så lenge treningssentrene ble holdt stengt. Nå er sentrene åpne igjen i Sverige, Finland og Danmark, mens Sats må vente til 15. juni med å åpne i Norge.

Maaseide stod ved årsskiftet oppført med en eierandel på 4,6 prosent i Sats, men eier også gjennom Sats Management Invest. Aksjekursen er hittil i år ned nær 26 prosent.

Han er også storaksjonær i Kraft Bank, med rundt 9,9 prosent av aksjene i selskapet. Refinansieringsbanken er notert på Notc-listen, og handles for tiden for 7,5 kroner. - litt lavere enn emisjonskursen i 2018 på 8 kroner. Den var imidlertid oppe i 9,5 tidligere i år, før krisen slo inn. Og selv om banken fikk smell på et par millioner i første kvartal som følge av pandemien, hevder Maaseide dette er hentet inn igen.

– Vi har kjernekapital på over 50 prosent, og er godt rustet for tiden som kommer, mener han.

Hele intervjuet finnes på finansavisen.no 

bjørn maaseide
sats
kraft bank
aksjemarkedet
Corona