Foreslår asiatisk «stablecoin»

Høytstående rådgivere til Kinas myndigheter ønsker en regional kryptovaluta knyttet til yuan, yen, won og Hong Kong dollar.

INNFLYTELSESRIK FINANSGRÜNDER: Neil Shen i Sequoia China. Foto: Jason Lee
Finans

Ti medlemmer av Kinas nasjonale folkekongress foreslo under det årlige møtet på torsdag at landet utvikler en ny digital valuta. 

Verdien skal knyttes til en «kurv» bestående av kinesiske yuan, japanske yen, sørkoreanske won og Hong Kongs dollar, hvor de ulike valutaenes andeler avhenger av hvert lands BNP.

En type «stablecoin»

I forslaget kaller Neil Shen, som i tillegg til å være politiker startet venture capital-selskapet Sequoia China, valutaen en «stablecoin».

Denne typen digitale mynter er laget for å opprettholde sin verdi over tid, idet deres kurser knyttes til relativt stabile underliggende aktiva.

En rekke stablecoins basert på amerikanske dollar eksisterer allerede og gjør det lettere å handle kryptovaluta. Den mest populære av dem er tether. I tillegg har kryptomegleren Binance en stablecoin knyttet til britiske pund, mens Stasis har én for euro.

Nytt betalingssystem

Ifølge Shen vil den foreslåtte kryptovalutaen effektivisere oppgjørsprosessen ved handel mellom Øst-Asias største økonomier, blant annet via et nytt betalingssystem og digitale lommebøker for bedrifter.

Tanken er at Kinas sentralbank skal lansere og administrere ordningen, mens private aktører står for den tekniske utviklingen.

For øvrig er det ingen hemmelighet at Kinas myndigheter lenge har forsøkt å gjøre seg mindre avhengige av USAs valuta og finanssystem. Siden verdien av kinesiske yuan i desember 2015 ble knyttet til en gruppe utenlandske valutaer, er dollarens vekting blitt redusert fra 26,4 til 21,6 prosent. I det seneste året har Kinas sentralbank dessuten krympet sin beholdning av amerikansk statsgjeld.

kina
usa
dollar
kryptovaluta
digital valuta
blockchain
blokkjede
betalingssystemer
sør-korea
japan
hong kong
yen
yuan