First Norden Fokus til himmels – opp 30 prosent i år

First Norden Fokus er opp nesten 30 prosent siden årsskiftet og pengene fosser inn for Thomas Nielsen. Siden midten april har forvaltningskapitalen økt fra 115 til 235 millioner kroner.

Publisert 6. juni 2020 kl. 17.46
Oppdatert 6. juni 2020 klokken 17.55
Lesetid: 2 minutter
Artikkellengde er 338 ord
FOSSER FREM: Siden årsskiftet har forvalter Thomas Nielsen i First Norden Fokus gitt andelseierne en avkastning på 29,8 prosent. Foto: Iván Kverme

Coronavirus og en svært volatil oljepris stopper ikke forvalter Thomas Nielsen og fondet First Norden Fokus. Siden nyttår er fondet opp 29,8 prosent og er dermed 21.5 prosentpoeng foran referanseindeks.

– Hva er hemmeligheten bak suksessen?

– Vi eier kun selskaper som tåler en trøkk og som gjennom mange år har levert svært gode regnskapstall. Gjennom coronakrisen har vi lykkes med å rebalansere porteføljen og vektet oss ned i aksjer som holdt seg bra, for eksempel, Axfood, Novo Nordisk og finske Orion, for å kjøpe aksjer der folk er blitt psyket ut. Det gjelder blant andre Bouvet, Fortnox, Betsson og NetEnt, sier Thomas Nielsen.

Fondet solgte seg ut av svenske Addtech i mai på grunn av sterk kursutvikling, som følgelig har ført til en høyere verdsettelse.

– Kombinasjonen av kvalitet og risiko hadde dermed blitt svekket og utvannet ved å beholde aksjen i fondet, sier Nielsen.

Ved utgangen av mai var største posisjon i fondet NetEnt, etterfulgt av Novo Nordisk, Bouvet, Atlas Copco og Betsson.

Kraftig økning

Som følge av gode resultater har forvaltningskapitalen skutt i været. Da Finansavisen omtalte fondet i midten av april var forvaltningskapitalen på 115 millioner kroner.

Ifølge månedsrapporten for mai var forvaltningskapitalen økt til 208 millioner kroner, men Nielsen opplyser at kapitalen har klatret videre opp til 235 millioner kroner nå.

– Det har vært en veldig hyggelig utvikling og vi opplever stor interesse fra både retail- og institusjonelle investorer, sier han.

Annerledes fond

First Norden Fokus er et annerledes fond, som investerer aktivt i mellom 12 og 18 nordiske selskaper med mål om suveren langsiktig avkastning gjennom optimal kombinasjon av kvalitet og risiko. 

«Fondet blir satt sammen av en egenutviklet modell som baserer seg på hardtastede (forvalterne taster inn selv, red. anm.) kvartalsvise regnskapsdata helt tilbake til 2006. Det gjør at investeringene blir underbygget av virkelige resultater og presentasjoner, og ikke min egen synsing om fremtiden», uttalte Nielsen til Finansavisen i april.