Tian Tollefsen i Delphi fikk drømmetreff i lastebilprodusenten Nikola

Da Nikola mandag bykset opp 104 prosent satt Delphi-forvalter Tian Tollefsen fullastet. Nå er aksjene solgt og kundene har fått en gevinst på over 100 millioner kroner.

UTE: Forvalter Tian Tollefsen i Delphi Global var tidlig ute med å investere i Nikola. Nå er han ute av aksjen med en samlet avkastning på over 400 prosent. Foto: Delphi
Finans

Torsdag i forrige uke tok NELs storkunde Nikola snarveien inn på Nasdaq, gjennom å fusjonere med børsnoterte VectoIQ. Første handelsdag stengte aksjen i null og ble omsatt for 33,75 dollar.

Men etter det har bare veien gått en vei og det er oppover. Mandag gikk aksjen 104 prosent og kursoppgangen skyldes blant annet at konsernsjef Trev Milton sendte ut en melding på Twitter om at selskapet snart åpner for bestillinger av pickupen Badger. Tirsdag klatret igjen nærmere 9 prosent og stengte i nesten 80 dollar.

Nikola venter å produsere den første batteridrevne lastebilen i 2021, mens produksjonen av hydrogenlastebiler begynner påfølgende år.

En av dem som har gjort en kule på Nikola-aksjen er Delphi Global-forvalter Tian Tollefsen. Han kjøpte seg inn i VectoIQ istarten av mars, da fusjonen ble offentlig kjent.

– På mandag morgen hadde vi 3,3 prosent av fondet investert i Nikola og det var god stemning på kontoret. Investeringen har gitt en samlet avkastning på over 400 prosent og vi har nå solgt oss helt ut for å ta gevinst. Vi har fortsatt fundamentalt troen på selskapet, men verdsettelsen begynner å bli veldig strukket på kort sikt, sier Tian Tollefsen.

Delphi Global har en forvaltningskapital på 2,2 milliarder kroner og fondskundene har dermed realisert en gevinst på over 100 millioner kroner på Tollefsens drømmetreff i Nikola.

Få alternativer

Han har fulgt hydrogenbransjen i lang tid og var tidligere forvalter av Norge-fondet til Delphi. Da var NEL blant aksjene forvalteren tjente mest på.

– Den enkle øvelsen for å vurdere Nikola var å sammenligne markedsverdien med de andre utstyrsleverandørene til hydrogenbransjen, og da virket aksjen billig. Hvis hydrogenstoryen og verdsettelsen til NEL skal være bærekraftig, er det et premiss at Nikola lykkes med satsningen, sier han, og legger til:

– Prisingen av hydrogenaksjer bærer preg av at det er mange som har lyst til å investere og det er få investeringsmuligheter som gir denne eksponeringen.

Liker grønne aksjer

Den såkalte «Delphi-metoden» innebærer at forvalterne forsøker å identifisere trender, sektorer og enkeltaksjer som kan vise til de beste vekstutsiktene, både gjennom trend- og fundamental analyse.

– Vi er generelt veldig positive til grønne aksjer og tror at denne trenden er kommet for å bli. De neste tiårene vil det investeres mye penger i grønne selskaper og inntjeningsveksten vil komme deretter, sier Tollefsen.

– Hvordan er fondet posisjonert nå?

– Vi forventer fortsatt volatile aksjemarkeder, men med gjenåpningen av flere økonomier heller vi i retning av en økt syklisk eksponering inn mot sommeren. Hittil i år har fondets investeringer vært vekstpreget, med mye grønne investeringer, teknologi og helse, sier han.

– Hvilke type helselskaper investerer dere i?

– Vi investerer ikke i spekulative bioteknologiselskaper, men «big pharma» og utstyrsleverandører. En av våre største posisjoner er Veeva Systems, som har vært en viktig bidragsyter til fondets avkastning i år, sier forvalteren.

Ligger i toppen

Delphi Global har naturligvis et globalt mandat, hvor fondet skal eie mellom 40 og 60 aksjer til enhver tid.

Siden årsskiftet har fondet gitt kundene en avkastning på9,1prosent, noe som er6,5prosentpoeng bedre enn referanseindeksen MSCI World NR. Det gir en tredjeplass på Oslo Børs' oversikt over norskregistrerte globale aksjefond.

Den seneste tiden har Delphi-systemet styrket stallen og fått inn Halvor Strand Nygård og Andreas B. Lorentzen, fra henholdsvis SEB og Holta Invest. Duoen forvalter nå Delphi Nordic og aksjedelen av Delphi Kombinasjon. 

delphi
delphi global
tian tollefsen
nikola motor company
nel
Nyheter
Finans
Børs