Egil Stenshagen tjente 322 millioner: - Det lever vi godt med

Egil Stenshagen gikk på en kjempesmell i 2018 da 560 aksjemillioner gikk opp i røyk. I fjor tjente han tilbake 322 av millionene.

STORE SVINGNINGER: Egil og Jørgen Stenshagen fikk ikke panikk da aksjeverdiene smuldret opp i 2018. I fjor ble deler av tapene tjent inn igjen, men i år har de røket på en ny nedtur som følge av coronakrakket. Foto: Eivind Yggeseth
Finans

– Vi var veldig fornøyd med fjoråret, sier Egil Stenshagen.

Egil Stenshagen Holding gikk ut av fjoråret med en bokført egenkapital på 2,4 milliarder kroner - opp 300 millioner høyere enn ett år tidligere. Eks-rallyføreren har ordnet det slik at sønnen Jørgen håndterer investeringsporteføljen, mens han selv styrer med dekk- og bilsalg.

På samme måte som det var aksjene som påførte familien et enormt tap i 2018 var det også disse som bidro mest positivt i fjor med 289 millioner. Ved utgangen av året utgjorde porteføljen 2,2 milliarder kroner hvorav 40 prosent var unoterte plasseringer.

Egil Stenshagen Holding

(Mill. kr)20192018
Driftsinntekter1232,3874,4
Driftsresultat347,8−571,0
Resultat før skatt321,9−551,9

Opp 20 prosent

Stenshagens største investeringer er Bank Norwegian, Bouvet, AF-gruppen, Protector, Bakkafrost og Kid, mens de største unoterte handler om Viking Global-fondet til Ole Andreas Halvorsen, Torghatten, Bodd-fond og Compusoft.

Han oppgir at den børsnoterte porteføljen steg rundt 20 prosent i fjor, mens Oslo Børs hovedindeks la på seg 16,5 prosent.

Stenshagen var følgelig på god vei til å tjene tilbake millionene som gikk tapt i 2018. Det var imidlertid før coronakrakket. For Stenshagen har måttet tåle et verdifall på ti prosent på sine børsnoterte aksjer så langt i år - til tross for at Oslo Børs har hentet inn mye av fallet.

Vi ligger fortsatt litt under nivået vi hadde på det høyeste, men det lever vi godt med
Egil Stenshagen

– Det ser ikke så galt ut selv om børsverdier er lavere. Selskapene går bra likevel, sier Stenshagen som likevel innrømmer at han må bokføre verdifallet på aksjene i regnskapet uavhengig hvor god den underliggende driften er i selskapene.

Kjøper dekkforhandlere

Hver måned legger Stenshagen strategien for porteføljen sammen med sønnen Jørgen, Kjetil Garstad og Jo Lunder. I fjor ble det ikke gjort store endringer i porteføljen, men XXL-aksjene røk ut etter massivt tap.

– Vi følger med i alle bauer og kanter. Vi småkjøper dekkforhandlere. Og vi har investert i et dataselskap med programmer for bilbransjen, sier Stenshagen.

– Hva tenker dere å gjøre fremover?

– Vi er fornøyde med selskapene vi er i. Vi har ikke gjort så mye under coronakrisen, men sittet rolig.

– Vi ligger fortsatt litt under nivået vi hadde på det høyeste, men det lever vi godt med, sier Stenshagen.

Det var mot slutten av 2017 Stenshagen måtte si farvel til sin mangeårige stjerneforvalter Aasulv Tveitereid samt Ole Petter Kjerkreit.

«De var ikke så langsiktige som vi var», sa Stenshagen til Finansavisen i fjor etter at Tveitereid ønsket å selge flere av aksjepostene før nedturen som påførte Stenshagen tapene.

egil stenshagen
jørgen stenshagen
Nyheter
Finans