Bilkapital satser 35 millioner på IT-eksperter

Ferske Bertel O. Steen Kapital gjør sin første investering utenfor huset, og satser på IT-Ardoq.

SATSER I IT: – Ardoq er et attraktivt selskap med betydelig internasjonal vekst, fastslår Haakon H. Jensen, adm. direktør i Bertel O. Steen Kapital. Foto: Iván Kverme
Finans

– Vår vurdering er at Ardoq er et attraktivt selskap med betydelig internasjonal vekst. Digitalisering av arbeidsprosesser og migrasjon fra utdaterte til moderne IT-systemer er en utfordring, for både næringslivet og det offentlige. Dette har Ardoq utviklet et ledende verktøy for, sier adm. direktør i Bertel O. Steen Kapital, Haakon H. Jensen.

Etter å ha vært sjef i det statlige investeringsfondet Investinor gikk Jensen i fjor til BOS Kapital, som inngår i det familieeide Bertel O. Steen-konsernet.

Bertel O. Steen er blant annet importør og forhandler av Peugeot og Mercedes, og har siden 2008 levert et samlet overskudd på over 2 milliarder kroner.

Prises til rundt 350 millioner kroner

Haakon H. Jensen har tidligere jobbet i konsulentselskapet Bain & Co. Før han kom til Investinor i 2016 var han group CFO, eller finansansvarlig, for Orkla Home and Personal Care.

BOS Kapital ble satt opp i fjor høst, og skal være en slags hybrid mellom et ordinært «family office» og et fond. BOS Kapital investerer i lovende små- og mellomstore bedrifter, primært i Norge.

Etter at BOS Kapital ble opprettet, overtok miljøet forvaltningen av Bertel O. Steen Power Solutions, Bertel O. Steen Industri og Viking fottøy. Disse bedriftene har tilhørt konsernet i magne år.

Den nåværende porteføljen inneholder verdier rundt 1 milliard kroner, hvorav 300 rundt millioner kroner frem til nå har vært «tørt krutt».

Selskapet har siden nyttår gjort to oppkjøp innenfor Power Solutions, og nå gjør BOS Kapital sin første virkelige, nye investering.

Programvareselskapet Ardoq henter 60 millioner kroner, i en ny rettet emisjon. Denne emisjonen tar BOS Kapital omtrent 60 prosent av, det vil si rundt 35 millioner kroner.

Det resterende kapitalinnskuddet kommer fra Ardoqs eksisterende investorer og ansatte.

Blant dem finner vi Gunnar Evensen, Geir Førre og Idékapital.

Partene vil ikke si hva emisjonen priser Ardoq til, men etter det Finansavisen erfarer ligger verdsettelsen på rundt 350 millioner kroner.

– Støtter bedrifter i omstillingsarbeidet

Hensikten med kapitalutvidelsen er å gi Ardoq kraft til å vokse videre internasjonalt for å sikre at flere kunder lykkes med digital transformasjon.

– Ardoq har økt omsetningen kraftig de seneste årene. Selskapet har utviklet programvare, en digital verktøykasse, som på en unik måte støtter bedrifter i omstillingsarbeidet. Ardoq har kunder over hele verden og vi ser store muligheter for kraftig vekst fremover, sier styreleder Gunnar Evensen.

Daglig leder Magnus Valmot beskriver Ardoq som en programvareplattform som lar kundene kartlegge og forstå sammenhenger mellom virksomhetens prosesser, IT-systemer og personer.

– Dette gjør våre kunder i stand til å planlegge komplekse endringer, og til å ta raskere og riktigere beslutninger, sier han.

HENTER PENGER: Magnus Valmot, daglig leder i Ardoq. Foto: Privat

– Selskapets kunder har gjerne fra noen hundre til mer enn tusen ulike IT-systemer, og ofte er det en blanding av nytt og gammelt. Noen løsninger er satt ut i skyen, mens andre kjører på en server i kjelleren. Virksomheters fremtid kan avhenge av evnen til løpende omstilling, men manglende oversikt og innsikt er viktige grunner til at så mange transformasjonsprosjekter feiler, legger han til.

Så seg lei på diagrammer

Ifølge en pressemelding så Ardoq dagens lys på StartupLab i 2013. Da hadde to IT-konsulenter sett seg lei på å tegne komplekse og tidkrevende diagrammer av IT-arkitektur.

Ardoq

(Mill. kr)2019 (prognose)2018
Driftsinntekter26,613,5
Driftsresultat-−23,1
Resultat før skatt-−22,9
Årsresultat-−22,9

Eiere: Geir Førre (23,4 %), Idékapital Fund 1 (18,8 %), Magnulf Pilskog (16,0 %), Gunnar Evensen (14,3 %), andre (27,5 %).

Dermed bestemte gründerne, Magnulf Pilskog og Erik Bakstad, seg for å bygge en moderne software-as-a-service-plattform som skulle automatisere den manuelle jobben.

Syv år senere jobber selskapet med store og små kunder over hele verden, fra Condé Nast og Federal Communications Committee i UK og USA, til Askøy kommune, Schibsted og NRK.

– Vi har bygget en teknologi som er anerkjent som den mest innovative i bransjen. De over 70 medarbeiderne er fordelt på hovedkontoret i Oslo og salgskontorer i København, London og New York. Nå har vi ambisjoner om å fortsette veksten og skalere videre globalt, sier Valmot.