Tore Aksel Voldbergs vinnerlodd: Solon Eiendom, Vaccibody, Atlantic Sapphire, Kahoot og Nordic Semiconductor

Investor Tore Aksel Voldberg tjente fantastiske 310 millioner kroner i fjor og tråkket voldsomt på gassen i aksjemarkedet.

PLUKKER VINNERE: Tore Aksel Voldberg har bygget opp en kjempeformue med Solon Eiendom, men i fjor var det Vaccibody og Atlantic Sapphire som dro Aremark-bonden til kjempeoverskudd. Foto: Iván Kverme
Finans

Tore Aksel Voldberg er investoren som har vært høyt oppe i aksjemarkedet og langt nede. Men Voldberg har uansett satset alt hva remmer, tøy og meglerhusenes kredittlinjer har kunnet tåle.

For meglerhusene har støttet opp om Voldberg i en årrekke tross dundrende underbalanser. Det har betalt seg – både for meglerhusene og odelsgutten fra Aremark. For nå gnistrer det av Voldbergs investeringer etter et nytt kjempeår i aksjemarkedet. Selv tar han det med knusende ro.

«Er på fiske, egentlig ikke så mye å si», skriver Voldberg i en tekstmelding til Finansavisen.

– Voldberg satser voldsomt – er i en helt annen liga enn alle andre, sier en markedsaktør om Voldberg.

Det kan ha gjort vondt under coronakrakket, men nå er verdiene uansett på god vei tilbake.

Tore Aksel Voldberg

Skøien
(Mill. kr)20192018
Driftsinntekter266,485
Driftsresultat263,882,5
Resultat før skatt241,666,3
Dukat
(Mill. kr)20192018
Driftsinntekter76,325,7
Driftsresultat76,225,6
Resultat før skatt68,822,6

Lånte opp kraftig

Fjoråret endte med et overskudd på 310 millioner kroner, og Voldberg er ikke mannen som salter ned pengene på bankkonto. Han har satset alle pengene han har tjent, og lånt seg kraftig opp. Det viser regnskapene til investeringsselskapene Skøien og Dukat.

Tore Aksel Voldberg gikk inn i fjoråret med aksjeporteføljer på 381 og 195 millioner kroner. Ved utløpet av året hadde han aksjer for 857 og 346 millioner. Noe av økningen knyttet seg verdier Voldberg hadde tjent, men mye skyldtes også at Voldberg benyttet anledningen til å belåne aksjeporteføljene kraftig.

I Skøien økte han aksjelånene 256 til 455 millioner, mens han i Dukat økte aksjelånene fra 169 til 230 millioner. I tillegg har Voldberg bygget ned de langsiktige aksjonærlånene fra seg selv.

Egenkapitalen i de to selskapene utgjorde ved årsskiftet 520 millioner kroner.

Bygget seg opp på Solon

Tore Aksel Voldberg har selv snakket lite om aksjeinvesteringene sine i media, men nøyd seg med korte og nøkterne kommentarer selv om verdiene har svingt voldsomt. Voldbergs største posisjon handler om Solon Eiendom, som han selv startet opp sammen med Simen Thorsen tilbake i finanskrisetidene i 2007.

Verdiene har økt voldsomt, og i dag sitter Voldberg med Solon Eiendom-aksjer for 420 millioner kroner gjennom Solon og Dukat. Mye av denne oppgangen kom i 2018. I 2019 var utviklingen flat, og coronakrisen sendte verdiene ned – en nedgang som fortsatt ikke er hentet helt igjen.

Kreftrakett

Voldbergs store vinner i fjor var imidlertid unoterte-aksjen Vaccibody. Aksjen har fortsatt å stige i 2020, og nå har Voldberg aksjer i kreftraketten til en verdi av hele 252 millioner kroner.

Voldbergs tredje store aksjeposter handler om oppdrettsselskapet Atlantic Sapphire der han har verdier for 130 millioner kroner. Disse verdiene skjøt kraftig fart i 2019, og bidro sterkt til Voldbergs kjemperesultat.

I tillegg har han Nordic Semiconductor som steg voldsomt i 2019, og selv etter et kraftig coronafall har kommet enormt tilbake, og er høyere enn noen gang. Voldbergs Nordic Semi-verdier er utgjør nå 107 millioner.

Dertil kommer aksjer i Kahoot, Idex, Gentian Diagnostics og Aker Solutions blant synlige poster.

tore aksel voldberg
solon eiendom
vaccibody
atlantic sapphire
kahoot
nordic semiconductor
Nyheter
Finans