Aksjesjef frykter avvik, støy og store svingninger

Både Alfred Berg-forvalter Leif Eriksrød og porteføljeforvalter Philippe Sissener forventer store utslag når kvartalsrapportene kommer, og advarer om store aksjesvingninger.

TILGIVENDE MARKED: Leif Eriksrød i Alfred Berg mener markedet raskt vil kunne tilgi et potensielt svakt andre kvartal. Foto: Eivind Yggeseth
Finans

Resultatsesongen for andre kvartal braker løs denne uken, etter at Stolt-Nielsen tjuvstartet på fredag. Denne uken legger flere tungvektere frem rapporter, og aksjesjef Leif Eriksrød i Alfred Berg Kapitalforvaltning tror det vil komme store avvik sammenlignet med analytikerkorpsets estimater de neste ukene. 

– Jeg tror tallene vil komme inn med store avvik i forhold til forventningene, forteller Eriksrød.

Han er ikke i tvil om at rapporteringen kan øke volatiliteten til enkeltaksjer i det korte bildet, og at det er grunn til å forvente store utslag.

– Bakgrunnen for dette er trøbbel i driften og store nedskrivninger som følge av pandemiens ringvirkninger. 

Konsensus er at selskapene på Oslo Børs vil levere svake tall i dette kvartalet. Dette synet deler også porteføljeforvalter Philippe Sissener i Sissener.

PRISES ETTER 2021: Porteføljeforvalter Philippe Sissener mener markedet baserer seg på 2021-utsikter. Foto: Iván Kverme

– Vi har lave forventninger til de fleste selskaper for andre kvartal og tror at markedet stort sett vil se gjennom dette kvartalet, forteller Sissener.

Han trekker samtidig frem at det vil forekomme en del engangseffekter. Dette vil imidlertid ikke påvirke markedet i nevneverdig grad. 

– Det virker som om markedet allerede har valgt å fokusere på inntektene i 2021 og 2022 fremfor dette kvartalet og dette året, sier han.

– Forbausende bra start

Eriksrød støtter Sissener i at aksjemarkedet ser gjennom det meste om dagen.

– Markedet er villig til å tilgi mye i disse tider, trolig grunnet sentralbankenes likviditetstilførsel. 

Av samme grunn tror Eriksrød at rapportene for andre kvartal kun vil være kortsiktig støy, og han er som flere andre forvaltere overrasket over utviklingen i aksjemarkedet på forsommeren. 

– Starten på sommeren har vært forbausende bra for aksjemarkedet, sier Eriksrød. 

Så langt er det kun Stolt-Nielsen Limited som har levert sine resultater for andre kvartal. Fra og med torsdag går det imidlertid slag i slag.

Disse selskapene legger frem tall denne uken:

Torsdag: Ocean Yield og Kværner.

Fredag: ABG Sundal Collier Holding, Europris, Protector Forsikring og Entra.

Kilde: Oslo Børs

Spent på Equinor

Eriksrød er spent på hva slags nedskrivninger vi vil se i energisektoren, og trekker spesielt frem Equinor, som presenterer sin regnskapsrapport den 24. juli. 

Videre påpeker Eriksrød at store nedskrivninger vil kunne føre til at tallene for andre kvartal er verre enn det de underliggende har vært. 

– Nedskrivningene vil ha stor effekt på bunnlinjen, forklarer Eriksrød. 

Usikre tapsavsetninger

I finanssektoren trekker Eriksrød frem tapsavsetningene i bankene som særlig interessante. Han poengterer samtidig at det er vanskelig å spå hva slags tap man kan forvente i bankenes utlånsbok. Årsaken til dette er at vi ennå ikke vet hvor stor åvirkning nedstengningen har hatt på realøkonomien. 

– Utfallsrommet er derfor stort. Det er fortsatt diskontert inn høye tap i bankenes utlånsbok. 

Dersom tapsavsetningene er lavere enn forventet, mener Eriksrød at markedet vil kunne reagere positivt.

Omstilling for oppdretterne

Hos oppdretterne forventer Eriksrød en økning på kostnadssiden, men tror god etterspørsel og høy prisoppnåelse hjelper sektoren mot greie tall for andre kvartal. 

 Sektoren har opplevd logistikkutfordringer på grunn av corona. Dette har gitt økte kostnader, forteller Eriksrød. 

Ifølge aksjesjefen har det ikke vært lavere etterspørsel etter sjømat som følge av nedstengningen.

 Det har vært en underliggende god etterspørsel etter sjømat, og prisene har vært gode. Samlet sett tror vi derfor sektoren vil levere greie tall for andre kvartal.

Problemet har vært å levere produktene til forbrukeren. Eriksrød forteller at det derfor er selskapene med best omstillingsevne som vil kunne overraske positivt på tallene for andre kvartal.

leif eriksrød
alfred berg
philippe sissener
sissener
oslo børs
2. kvartal
Nyheter
Finans
Børs