KjøpLogg inn

Gavedryss fra Mohn – delte ut 812 mill. i fjor

Trond Mohn er mer fornøyd med størrelsen på gavepotten enn overskuddet på 247 millioner kroner i fjor. – Jeg er mer opptatt av å gi enn å tjene penger, sier han.

Publisert 12. juli 2020 kl. 20.55
Oppdatert 14. juli 2020 klokken 07.46
Lesetid: 3 minutter
Artikkellengde er 685 ord
GAVMILD: Bergenseren Trond Mohn har siden 2008 gitt gaver for over 3,2 milliarder kroner. I fjor ga han bort 812 millioner kroner. Foto: Eivind Yggeseth

Mens de fleste investorer enten styrker egenkapitalen, betaler utbytte, eller begge deler, velger Trond Mohn (77) en helt annen resultatdisponering. 

Nederst i regnskapet til Mohns heleide investeringsselskap Meteva finner man posten gaver – og det er ikke akkurat snakk om ubetydelige beløp som gis bort til gode formål. I fjor ga Mohn bort 812 millioner kroner, mens overskuddet «bare» var på 247 millioner kroner. 

Har gitt over 3,2 mrd.

Aldri før har investoren gitt bort en større sum, og siden 2008 beløper gaveposten seg til over 3,2 milliarder kroner.

– Jeg er egentlig ikke så veldig fornøyd med resultatene, men jeg er stolt over alle pengene som har gått til gode formål. Jeg er mer opptatt av å gi, enn å tjene penger. Men så må man tjene litt penger for å ha muligheten til å gi, sier Trond Mohn, og legger til:

– Jeg ga hovedsakelig bort penger til breddeidrett og medisinsk utstyr.

Til sammenligning var underskuddet på 288 millioner kroner i 2018, og da delte han ut 465 millioner kroner i gaver.

Stort utbytte

Etter at familien Mohn solgte seg ut av industribedriften Frank Mohn i 2014, ble formuen delt mellom Trond, søsteren Marit og sønnen Frederik.

Ifølge Kapital hadde Trond Mohn en nettoformue på 9,2 milliarder kroner i fjor høst, ned fra 11 milliarder året før. Majoriteten av disse verdiene er forvaltet i Meteva-konsernet.

I fjor ble det utbetalt et tilleggsutbytte på 515 millioner kroner, noe som i tillegg til gaver og en interntransaksjon bidro til å redusere egenkapitalen i Meteva fra 6,9 til 5,8 milliarder kroner.

– Hvilken del av forretningen bidro mest til overskuddet i fjor?

– Det var helt klart eiendom som gikk best, sier Mohn.

Meteva

(Mill. kr)20192018
Driftsresultat−8,0−7,5
Resultat før skatt282,6−314,1
Årsresultat247,2−287,9
Egenkapital5.801,86.881,0
Gjeld1.889,54.120,5

Kom seg ut

I finanskretser blir Mohn gjerne omtalt som «Frank Shorter», som spiller på den gamle familievirksomheten Frank Mohn og hans vilje til å ta risiko i finansmarkedene. Til Finansavisen uttalte han følgende i fjor:

«Jeg synes det er jævlig gøy å handle valuta og har holdt på med det siden 1985».

Etter sigende har investoren opp gjennom årene vært blant landets største valutaaktører, men i 2018 fikk han seg en trøkk, og ved utgangen av året var realiserte og ikke-realiserte valutatap på 2,5 milliarder kroner. 

– Valutaposisjonene orker jeg nesten ikke å snakke om. Jeg kom meg ut av EUR/NOK-traden på under 10, så jeg havnet litt i minus der. Valuta er veldig spennende, men det er ikke så lett å tak tak på, så det trigger meg litt, sier han.

Ved utgangen av 2019 hadde Mohn stilt 442 millioner kroner som sikkerhet for valutaposisjonene. Tilsvarende tall var på 3,2 milliarder kroner året før, noe som vitner om at risikoen er tatt betydelig ned.

Nesten én milliard

Milliardæren er også tankreder og har investert i en produkttankflåte på fem skip, som er 100 prosent egenkapitalfinansiert. Flåten består av tre medium range på cirka 50.000 dødvekttonn, samt long range skipene «Jo Redwood» og «Jo Provel» på henholdsvis 73.847 og 75.013 dødvekttonn.

Vessels Values verdsetter sistnevnte skip til mellom 22 og 23 millioner dollar pr. stykk. Det betyr at Mohns produkttankflåte har en markedsverdi på vel 95 millioner dollar eller 900 millioner kroner.

– Tjener skipene penger?

– Ja, litt. Det rusler og går, sier Mohn.

Ved utgangen av året hadde investoren en kontantbeholdning på 605 millioner kroner, ned fra 3,4 milliarder ved inngangen til året.

Markedsbaserte aksjer og aksjefond var bokført til 1,9 milliarder kroner, etter et verdifall på 265 millioner kroner i fjor.

Kraftig kursoppgang

En av enkelthestene Mohn satser på er BerGenBio, som utvikler kreftmedisinen Bemcentinib hos pasienter med akutt myeloid leukemi (AML) og lungekreft (NSCLC).

Der er han største aksjonær med i overkant av 25 prosent. Det seneste året er kursen opp 204 prosent og etter fredagens sluttkurs er aksjene priset til 866 millioner kroner på Oslo Børs.

– Jeg har klokkertro på selskapet. Det blir veldig, veldig bra, sier Mohn.

I årsberetningen skriver investoren at coronaviruset foreløpig ikke har tynget Meteva-konsernet i nevneverdig grad.

«I det korte bildet har markedet utviklet seg godt for noen av konsernets investeringer, men det for andre investeringer har vært negativ utvikling som følge av coronaviruset», heter det.