Crowdlending-plattformen Kameo raser mot bankenes «utlånsmonopol»

I Norge får man kun lov til å låne ut én million kroner gjennom crowdlending årlig. –  Jeg kjenner ikke til noen andre land i verden som har en slik begrensning, sier Kameo-sjefen.

SATSER: Styreleder Knut Brundtland i ABG Sundal Collier (f.v.), norgessjef Linn Hoel Ringvoll og daglig leder Sebastian Harung i Kameo har som mål å låne ut 450 millioner kroner i år. Foto: Anders Pedersen-Bjergaard
Finans

​Crowdlending-plattformen Kameo har tilstedeværelse i både Norge, Danmark og Sverige – og har dermed fått kjenne på kroppen hvordan full nedstengning av samfunnet har påvirket selskapet i de to førstnevnte landene.

– I mars og april hadde vi svært få lån i Norge og Danmark, mens i Sverige har det tikket jevnt hele veien. De seneste ukene har det vært full trøkk i Sverige, og apetitten har også tatt seg opp her hjemme og i Danmark, sier daglig leder og gründer Sebastian Harung i Kameo.

Gjennom crowdlending-plattformen har Kameo hittil i år lånt ut 250 millioner kroner, hvorav 210 millioner kroner er gjort i Sverige.

– Vi har rekordmange nye investorer om dagen og bare den seneste uken har 650 personer opprettet konto hos oss i Sverige og investert. Hvis markedet tar seg opp og utlånsvolumet kommer opp på nivå med første kvartal tror jeg vi skal greie å nå et volum på 450 millioner kroner i år, sier Harung.

Kritisk til begrensning

Midt under den verste coronastormen ble det gjort et lån gjennom Kameos svenske plattform på 50 millioner kroner, hvor både store og mindre investorer fikk vært med.

– Det hadde dessverre ikke vært mulig å gjennomføre i Norge i dag med dagens regelverk. Her får en investor maksimalt lov til å låne ut én million kroner gjennom crowdlending hvert år. Jeg kjenner ikke til noen andre land i verden som har en slik begrensning, noe som hindrer konkurranse med bankene, sier norgesjef Linn Hoel Ringvoll i Kameo.

Hun trekker frem at Norge har et utlånsmonopol, som beskytter bankene. Etter finansforetaksloven er det bare banker og kredittinstitusjoner som i utgangspunktet kan låne ut penger.

– Selv om det er blitt innført en unntaksregel på én million kroner, hjelper det ikke stort. Ironisk nok finnes det ingen maksimumsgrense for aksjebasert crowdfunding, hvor risikoen normalt sett er høyere enn ved crowdlending, sier Ringvoll.

Selv om det er blitt innført en unntaksregel på én million kroner, hjelper det ikke stort
Linn Hoel Ringvoll

– Jobber Finanstilsynet med å endre på regelverket?

– Nei, vår oppfatning er at de vil stramme inn mer. Heldigvis jobber Finansdepartementet med dette siden det ligger en regulering fra EU til godkjennelse, som vil tvinge Norge til å lempe på kravene, sier hun.

«Forbrukerbeskyttende»

Harung trekker frem at Finanstilsynets begrensning på én million kroner ikke er forbrukerbeskyttende.

– Det er helt håpløst å sette et tall som skal gjelde for både privatpersoner og store institusjonelle investorer. For en privatperson med 500.000 kroner i årlig inntekt er det mye å låne ut et millionbeløp, og begrensingen kan for den personen være bra. Men for et «family office» kan det være småpenger og gjør det helt umulig for oss å tiltrekke større kapitalkilder slik konseptet gjør i resten av Europa. Derfor mener vi at myndighetene minimum burde lette på kravet når det gjelder profesjonelle investorer, sier han.

Ifølge Kameo-sjefen har de et konsortium av større investorer i Sverige, hvor de raskt kan fylle opp lånene.

– Det samme er dessverre ikke tilfellet i Norge. Men med en ny lovgivning fra EU er vi sikre på at det fortsatt er verdt å satse her. I mellomtiden må vi regne med at veksten blir dyrere enn i Sverige, sier han.

Høy rente

Kameo tilbyr bedrifts- og eiendomslån med en løpetid på tre til 36 måneder. Renten ligger på mellom 5 og 15 prosent og selskapet lever av en provisjon fra låntaker på 2 til 5 prosent. Investorene betaler ingenting og har hittil i år fått en snittrente på 9,3 prosent uvektet.

– Vi har til sammen gjort 270 lån og bare ett er blitt tapsført. Det er riktignok sikret med pant, men det vil ta lang tid å realisere pantet. I tillegg er det fire lån som har blitt definert som usikre, men disse lånene er drevet inn med renter og forsinkelsesrenter, og pengene er fullt ut tilbakebetalt til investorene, sier Ringvoll.

– Når skal dere begynne å tjene penger?

– Vi regner med å omsette for rundt 12 millioner kroner i år. Vårt mål var egentlig å gå med overskudd til neste år, men på grunn av coronaviruset er det litt usikkert om vi greier det, sier Harung.

I forbindelse med at ABG kom inn på eiersiden med 33 prosent i fjor ble Kameo priset til nærmere 100 millioner kroner.

kameo
abg sundal collier
Nyheter
Finans
Børs