First Fondene-forvalter Thomas Nielsen stoler kun på matematikken

Siden bunnen 23. mars har Oslo Børs steget 33 prosent. Forvalter Thomas Nielsen i First Fondene forteller at coronaviruset har avdekket hvilke selskaper som kan ta vare på seg selv.

FORHOLDER SEG TIL FAKTA: – Matematikken seirer alltid til slutt, sier Thomas Nielsen i First Fondene. Foto: Iván Kverme
Finans

Selskapene på Oslo Børs har så langt opplevd et svært turbulent 2020. Da Oslo Børs bunnet ut 23. mars i år, lå hovedindeksen på 635,93 poeng. Det tilsvarer et fall på 32,56 prosent fra årets foreløpige topp på 942,89 poeng i februar.

Blant selskapene som har hatt det tøft dette halvåret finner vi tungvektere som Aker BP, Equinor og DNB, som er ned henholdsvis 38, 18 og 12 prosent.

Likevel har hovedindeksen jevnt over reflektert positive forventninger siden bunnen 23. mars i år. På nøyaktig fire måneder har indeksen steget hele 33 prosent, og 1,28 prosent bare den siste uken.

– Absolutt ikke et tapt år

På spørsmål om 2020 blir oppfattet som et tapt år blant investorer og selskaper grunnet store markedsendringer, svarer forvalteren:

– Absolutt ikke. Det har vært et fabelaktig år der uforutsigbarheten coronaviruset har skapt, har vist hvem som har tatt vare på seg selv og hvem som har badet nakne. Dette gjelder både selskaper og investorer.

Hovedindeksen på Oslo Børs var ned 0,53 prosent torsdag ettermiddag, i motsetning til flere andre børser i Europa og Asia som var vagt opp. I USA åpnet alle de toneangivende indeksene ned.

Unormalt den nye normalen?

– Det har jo opplagt vært et veldig positivt marked den seneste tiden, der aksjene beveger seg raskere opp enn inntjeningen, i tillegg til at markedet priser inn veldig positive utsikter for en del aksjer, sier forvalter Thomas Nielsen i First Fondene.

Han mener det ikke bør være sjokkerende at markedene henter seg inn fort.

– Er en slik innhenting normalt?

– Tja, nå var det vel slik at fallet i begynnelsen av året også var av den unormale sorten, så kanskje det i snitt ikke har vært helt unormalt?

Holdt hodet over vann

I lys av coronavirusets uforutsigbare utvikling, har det vist seg at risikoaksjer har vært en lønnsom havn for mange investorer på Oslo Børs. Biotekselskapet ArcticZymes kan skilte med en verdiøkning på 497 prosent siden coronabunnen.

Videre har XXLs omstilling vist seg å være en suksess, og investorene kan se en prosentvis avkastning på 521 prosent siden 23. mars. Også aksjer som Nordic Semiconductor og Kid har toppet vinnerlistene med henholdsvis 156 og 120 prosent kursoppgang.

Til tross for positive indikasjoner fra markedet generelt, er Nielsen forsiktig med å spå fremtiden.

– Hva tenker du om markedet nå og fremover?

– Jeg prøver å ikke tenke altfor mye, men heller forholde meg nøytralt til fakta. Da blir konklusjonen at det er grunn til å være selektiv i hva du investerer i, sier Nielsen.

– Likevel kan markedet være irrasjonelt i lange perioder.

Han er samtidig rask til å påpeke at det er matematikken som vil vinne til slutt, og at det er noe en aldri må glemme.

– Tror du på et børsfall i nær fremtid?

– Det spørsmålet sender jeg videre, sier han og siterer Harvard-økonom John Kenneth Galbraith:

– There are two kinds of forecasters, those who don't know, and those who don't know they don't know.

first fondene
thomas nielsen
Corona
oslo børs
Nyheter
Finans