Corona ga innside-boom

Primærinnsiderne på Oslo Børs har hamstret aksjer som aldri før under coronakrakket. Hele 28 prosent av konsernsjefene har sprukket sparekontoen, og de ledes an av Pål Wibe.

KJØPER MED BEGGE HENDER: Pål Wibe, konsernsjef i XXL, er blant de konsernsjefene som har kjøpt mest i eget selskap første halvår.  Foto: Andreas Klemsdal
Finans

Siden nyttår har hovedindeksen svingt enormt, og blant dem som har benyttet seg av kjøpsmulighetene og fallet i mars er konsernsjefene – de som angivelig best skal vite når det lønner seg å kjøpe selskapets aksjer.

I mars var innsiderne svært aktive, og meldte til sammen 262 innsidekjøp, viser tall fra Investtech. Det er mer enn tre ganger så mange som i mars i fjor.

HAR GÅTT VARMT: Innsidebarometeret til Investtech og forskningssjef Geir Linløkken har vært hett det siste halvåret. Foto: Iván Kverme

– Andelen kjøp var rekordhøye 96 prosent, og bare 4 prosent av handlene var salg. Kjøpstallene for mars er det høyeste vi har sett siden vi startet å registrere innsidehandler i 1999, sier Geir Linløkken, forskningssjef i Investtech.

Tallene Investtech presenterer tyder på en stor tro blant primærinnsiderne som har flokket til børsen. 

– Timingen på innsidekjøpene i mars virker til å ha vært helt fantastiske for de fleste, sier Petter Tusvik, forvalter i Alfred Berg.

– Det har kommet noe salg nå i det siste og det må man tåle. Enhver som har 100 prosent av sitt innehav i en aksje som har gått bra vil selge seg litt ned. Så lenge innsideren ikke selger hele beholdningen og beholder en god post, er det helt normal investoradferd, fortsetter han.

– NORMAL INVESTORATFERD: Forvalter Petter Tusvik, Alfred Berg, synes det er naturlig om også innsidere tar gevinst. Foto: Eivind Yggeseth

Handlekraftige sjefer

Ifølge en oversikt Finansavisen har laget, har hele 28 prosent av konsernsjefene økt aksjebeholdningen i eget selskap siden nyttår. 

– Ser man halvåret under ett er økningen i innsidekjøp på 45 prosent mot ifjor. Nesten hele differansen kom i mars, sier Linløkken. 

– Historisk er det helt normalt at innsidere kjøper når markedet faller. Markedet var relativt høyt priset i forkant av fallet og det er ikke så mange innsidere som kjøper på all-time high, sier Tusvik. 

Det virker han til å ha helt rett i. For å finne en lignende situasjon må en mer enn ti år tilbake i tid. Den gangen kollapset verdens finansmarkeder etter at den amerikanske investeringsbanken Lehman Brothers gikk konkurs i september 2008. 

Den påfølgende måneden var det 217 innsidehandler på Oslo Børs. 

– Etter mars 2020, er september 2008 den måneden med nest flest innsidehandler siden 1999, forteller Linløkken.

«Mr. Retail» storhandlet

I januar overrasket XXL alle da tidligere Europris-sjef Pål Wibe ble presentert som neste konsernsjef hos sportsgiganten. Wibe er kjent som «Mr. Retail», og ble hentet inn for å snu den negative trenden i XXL. 

– Jeg har alltid vært opptatt av å investere langsiktig i de selskapene jeg jobber for, sier Wibe.

Jobben i XXL er intet unntak. 30. april ble nemlig et av halvårets største innsidekjøp rapportert på vegne av Wibe. 

Wibe kjøpte 2.220.000 XXL-aksjer fra gründer Øivind Tidemandsen for 9 kroner stykket. Kjøpet har vist seg å være et scoop. 

Med dagens kurs sitter Wibe på en urealisert gevinst på nesten 27 millioner kroner. Likevel er det ikke gjort på bunnen, aksjen var helt nede i 3,50 kroner da det sto på som verst. Ut over dette har også Wibe en urealisert gevinst på nesten 14 millioner fra deltagelse i investeringsprogrammet til XXL.

En annen konsernsjef som har økt sitt aksjeinnehav gjennom halvåret er Hans Petter Eikeland i industrikonsernet Endúr. I slutten av juni spyttet han inn 3,9 millioner kroner i en emisjon, og sto følgelig for 3,9 prosent av de 100 millionene som ble hentet inn som fersk egenkapital.

LASTER OPP: Hans Petter Eikeland, konsernsjef i Endúr, deltok med nesten 4 millioner kroner i den nyeste emisjonen. Foto: Bergen Group

Ikke sterk påvirkning

– Vi ser ikke noe voldsomt på innsideinnehav. Når det er sagt, dersom noen selger hele beholdningen sin vil vi undersøke det nærmere, sier Tusvik.

Han tror heller ikke at spesielt mange andre lot seg styre av innsidehamstringen i mars:

– Jeg tror ikke innsidekjøpene dempet fallet i markedet. Hadde derimot omstendighetene i markedet vært annerledes, uten corona, ville det nok gitt en påvirkning.

Også finansdirektørene på Oslo Børs har kjøpt aksjer på billigsalg det siste halvåret, men ikke like hyppig som konsernsjefene. 20 prosent har økt sin beholdning siden nyttår, mens kun 5 prosent har redusert beholdningen. 

Pr. i dag er det fem selskaper som scorer full pott på Investtechs innsidebarometer. Det betyr at det er stor kjøpsaktivitet fra innsiderne i disse selskapene den siste perioden. De aktuelle selskapene er Endúr, Kid, Q-Free og Yara. På motsatt ende av skalaen er Bouvet, Europris og Medistim maksimalt negative.