Oppkjøpstoppene Narve Reiten, Bård B. Ingerø og Terje Bakken får egne penger til å yngle

Det private investeringsselskapet for partnerne i Reiten & Co har gjort kule på børs de seneste årene. I fjor endte overskuddet på 788 millioner kroner etter kursgalopp i Vow.

OPPKJØPSTRIO: Oppkjøpstoppene Bård B. Ingerø (f.v.), Narve Reiten og Terje Bakken i Reiten & Co gjør det stort som ESG-investorer gjennom sitt privateide investeringsselskap. Foto: Reiten & Co
Finans

På mandag er ferien over for oppkjøpstoppene Narve Reiten, Bård Brath Ingerø og Terje Bakken. Ingerø Reiten Investment Company har også fått en tredjemann på eiersiden, nærmere bestemt partner Terje Bakken i Reiten & Co.

– Jeg gleder meg stort til å fortsette med de pågående prosjektene vi har. Vi er heldige som får jobbe med fremoverlente ledelser i selskapene vi har investert i, sier største eier og styreleder i Ingerø Reiten Investment Company, Narve Reiten.

I fjor hadde private equity-toppenes private investeringsselskap et rekordår. Selskapet leverte et resultat før skatt på 788 millioner kroner, opp fra 18,2 millioner kroner året før.

I stor grad skyldtes dette fjorårets kursgalopp i børsnoterte Vow, som har byttet navn fra Scanship Holding. Reiten, Ingerø og Bakken sitter på 30,4 prosent av aksjene.

Wow i Vow

Vow steg med 550 prosent i fjor, og oppkjøpstoppene kan smile over en total avkastning på over 1.000 prosent. Ved «all-time high» hadde trioen aksjer verdsatt til godt over én milliard kroner. Etter coronavirusets inntreden er verdiene nå «bare» 720 millioner kroner.

– Vow har en god ordrebok fra cruisevirksomhet i bunn. Kursoppgangen skyldes nok likevel selskapets landbaserte virksomhet, som vi opplever at investorene fokuserer mest på, sier Reiten og legger til:

– Å omdanne biomasse til miljøvennlig energi, å gjøre avfall til verdifulle materialer – det er fremtiden.

OPPKJØPSTOPP: Narve Reiten er godt fornøyd med fjorårets rekordresultat. Foto: Reiten & Co

Reiten forteller at Europa innen 2050 vil gå bort fra fossil gass, og sier at det i forbindelse med produksjon av biogass kommer eksternaliteter som ikke kan benyttes, som råtne residualer. Dette er riktignok ikke et problem, mener Reiten:

– Om det er plastfragmenter i restleddet, så må det deponeres. Med mindre man får kjørt det gjennom en pyrolytisk prosess. Da omdannes plast fra problem til verdifullt produkt.

Reiten sitter som styreleder i selskapet, mens hans høyre hånd Ingerø er styremedlem.

– Dere sitter som langsiktige investorer?

– Det gjør vi absolutt. Dette er et prosjekt i sin spede begynnelse, sier Reiten.

Ingerø Reiten Investment Company

(Mill. kr)20192018
Driftsinntekter792,320,5
Driftsresultat781,218,0
Resultat før skatt788,018,2
Årsresultat788,018,2
Egenkapital1.164237,0
Gjeld117,175,6
  • Selskapet eier 100 prosent av oppkjøpsfondet Reiten & Co.
  • Gjør aktive investeringer i private equity-fond og børsnoterte selskaper.
  • Eies 62 prosent av Narve Reiten, 34 prosent av Bård Brath Ingerø og 4 prosent av Terje Bakken. Sistnevnte kom inn på eiersiden i år.

Traff godt på helse

Investortrioen satser langsiktig. Trekløveret er også tungt posisjonert i helseselskaper som Navamedic og Observe Medical. Sistnevnte var tidligere et datterselskap av Navamedic, men er nå skilt ut og børsnotert.

– Ser man Observe Medical og Navamedic under ett, har vi gjort 3,2-gangeren på investeringen, opplyser Reiten.

Hvordan oppkjøpstoppene organiserer seg i forbindelse med en stor investeringsposisjon, viser hvor aktive eiere de er. Ingerø er styremedlem i Navamedic, mens Bakken sitter rundt styrebordet i Observe Medical.

Reiten & Co, som er heleid av Ingerø Reiten Investment Company, cashet inn rundt en halv milliard kroner på salget av Sandnes-baserte Malthaus Uniteam.

– I 2019 realiserte vi investeringene både i Malthaus Uniteam og Data Respons. Begge investeringene ga en hyggelig avkastning.

Jobber døgnet rundt

I Reiten & Co jobbes det både lørdager og søndager, både for å finne nye muligheter og for å finne nye markeder for eksisterende prosjekter.

– Det viktigste for oss er at det er gode selskaper, at det er god interaksjon mellom ledelse og ansatte, og et godt samspill med Reiten & Co. Det er rett og slett et engasjement som går 24 timer i døgnet, sier Reiten.

Reiten forteller at de alltid er på utkikk etter nye investeringsmuligheter, men at de hovedsakelig fokuserer på sin eksisterende portefølje.

– Det er fortsatt mye ugjort og stort potensial i tingene vi holder på med. Det er veldig spennende tider.

Det er heller ikke alle selskaper som passer deres investeringsstrategi optimalt, og det er noen bokser som må tikkes av for at de skal gå inn på eiersiden.

– En forutsetning for en vellykket investering er at vår organisasjon kan tilføre verdi gjennom et aktivt eierskap. Vi kan stimulere til organisk vekst eller være en pådriver og støttespiller til fusjoner og oppkjøp, sier oppkjøpstoppen.

ingerø reiten investment company
reiten & co
vow
navamedic
Observe Medical
breaking
Nyheter
Finans
Børs