Småsparere styrer unna Norwegian og NEL. Nå flokker de seg rundt Røkke

Etter flere måneder med ellevill handel i Norwegian-aksjen har mange Nordnet-kunder fått nok. – Det hjelper heller ikke at Norwegian har falt 25 prosent den seneste måneden, sier Mads Johannesen i Nordnet.

SAKSØKER BOEING: Norwegian har fremdeles store deler av flyflåten på bakken, og varslet i juli et søksmål mot den amerikanske flyprodusenten. Foto: Iván Kverme
Finans

– Vi ser at aksjen ikke handles i de voldsomme volumene som tidligere, sier investeringsøkonom Mads Johannesen i Nordnet til Finansavisen.

Bjørn Kjos' hjertebarn Norwegian Air Shuttle har i flere år vært en yndet tradingfavoritt. Men etter kurshavariet i aksjekursen, massive gjeldsutfordringer grunnet coronasituasjonen og et hav av nye aksjer er flyselskapet ute av Nordnets topp ti-liste. Nå er også Bjørn Kjos i prinsippet ute av flyselskapet, hvor han potensielt sett har en mindre eierandel.

NORDNETS EKSPERT: Investeringsøkonom Mads Johannesen. Foto: Iván Kverme

– Norwegian ble omsatt for 191 millioner kroner i løpet av sommermånedene. Det hjelper heller ikke at Norwegian har falt 25 prosent den seneste måneden, sier Johannesen.

Både Norwegian og deres flyvende konkurrenter er i svært hardt vær, hvor en oppblomstring av coronaviruset potensielt sett kan gjøre vondt verre. For flyselskaper verden over har så smått økt flytrafikken, og opplever god etterspørsel etter flyreiser.

Men selv om Norwegian-aksjen er ute av topplistene hos Nordnet, tror Johannesen at interessen fort kan snu, gitt gode nyheter.

– For det er fortsatt en av våre kunders favoritter.

Mest omsatt i juli

Selskap

Omsetning (i mill. kr)

NEL2.582
Equinor735
Aker BP690
DNB677
Storebrand619
Aker Solutions509
Tesla492
Norsk Hydro465
XXL431
Yara383
Nordnet

Flokker til Røkke

Den mest omsatte aksjen i juli på Nordnet-plattformen var hydrogenselskapet NEL, som ble omsatt for spinnville 2,58 milliarder kroner. Oljekjempen Equinor innehar andreplassen, men er «kun» omsatt for 735 millioner kroner, hele 1,8 milliarder kroner mindre enn NEL-aksjen.

– Det er også verdt å notere seg at NEL er nettosolgt for 138,5 millioner kroner i juli, sier Johannesen.

Etter en kraftig kursoppgang, som toppet seg 13. juli med en aksjekurs på 23,32, har kursutviklingen snudd. Nedgangen i juli var på snaue 2,5 prosent, men siden 13. juli er aksjekursen ned mer enn 22 prosent.

Med et stort salgspress i NEL fra Nordnets kunder har pengene flokket til andre aksjer, og milliardær Kjell Inge Røkke har nå fått småsparerne med seg.

– Og det er faktisk REC som i perioder har vekket stor interesse blant våre kunder, sier Johannesen, og fortsetter:

– Selskapet er inne i ESG-sfæren, og med Aker Capital på eiersiden ser den finansielle soliditeten ut til å være bedret.

– Aksjen har også i det stille steget 25 prosent i år, uten å bli nevnt i samme setninger som NEL, Tomra og Scatec Solar.

Mest solgte aksjer i juli

Selskap

Nettosalg (i mill. kr)

NEL138,5
DNB99,7
Yara56,3
XXL25,1
Kid20,3
Aker Solutions17,6
Tomra12,4
Kværner12,0
Orkla10,5
AF Gruppen8,4
Nordnet

– Jeg er overrasket

Nordnets fjerde mest omsatte aksje i juli var bankgiganten DNB, som ble omsatt for 677 millioner kroner. Men i likhet med NEL har Nordnet-kundene dumpet DNB-aksjer i juli, med et nettosalg på hele 100 millioner kroner.

Og det til tross for et solid resultat etter skatt på 5,09 milliarder kroner i andre kvartal.

– Jeg er overrasket over at våre kunder har solgt seg såpass ned i DNB, sier han.

– Resultatet i andre kvartal var kun 1 milliard kroner mindre enn i samme periode i 2019.

Johannesen påpeker at markedet hadde forventet en lavere omsetning og et høyere utlånstap som følge av coronakrisen.

– Dette bidro faktisk til å sende aksjen opp over 10 prosent på kvartalsdagen, og selskapet legger bak seg en veldig god sommerperiode, sier Nordnets investeringsøkonom.

OBX-indeksen, som inneholder de 25 mest omsatte aksjene på Oslo Børs, falt 2,3 prosent i juli.

Mest kjøpte aksjer i juli

Selskap

Nettokjøp (i mill. kr)

Storebrand82,0
Mowi49,9
Kongsberg Automotive34,7
Grieg Seafood34,1
Elkem32,1
Golden Ocean25,2
PCI Biotech24,7
Kitron22,8
BerGenBio21,2
Austevoll Seafood20,0
Nordnet
nordnet
Norwegian
norwegian air shuttle
nas
nel
nel hydrogen
rec
rec silicon
kjell inge røkke
aker capital
dnb
mads johannesen
obx-indeksen
Nyheter
Finans
Børs