Gjør gull av kryptovaluta

Ketil Skorstad, Kristian Lundkvist og Morten Klein har tatt bakveien til børs med Arcane Crypto. Siden juli har prisingen steget fra 300 til 906 millioner kroner.

SJAKKTREKK: Investor Ketil Skorstad har en papirgevinst på 189 millioner kroner siden oppkjøpet av Vertical Ventures ble kjent i starten av juli.  Foto: Eivind Yggeseth
Finans

I starten av juli ble det kjent kryptovalutaselskapet Arcane Crypto skal børsnoteres på Nasdaq First North Growth Market i Stockholm, gjennom en såkalt «reverse takeover» av Vertical Ventures.

Prislappen på Arcane Crypto ble satt til 300 millioner svenske kroner, opp fra forrige emisjon da verdien var 250 millioner kroner. Etter at avtalen ble kjent har imidlertid Vertical Ventures-aksjen skutt i været på Stockholm-børsen, og kursen har steget fra 0,04 til 0,125 kroner.

Det impliserer at prisingen av Arcane Crypto har steget fra 300 til 906 millioner svenske kroner på svært kort tid. Og det er ikke hvem som helst som er på eiersiden.

Største aksjonær er Kristian Lundkvist i Middelborg, etterfulgt av Ketil Skorstad og Morten Klein. Resten av aksjene eies av mindre investorer, samt Vertical Ventures, som etter transaksjonen vil sitte på 7,5 prosent.

Stor papirgevinst

På snaut en måned har Lundkvists aksjer steget med 195 millioner kroner i verdi, og aksjene prises nå til 291 millioner kroner. Også Ketil Skorstad og Morten Klein har følgelig fått være med på moroa, og aksjeverdiene deres er opp henholdsvis 189 og 52 millioner kroner. 

Ifølge daglig leder Torbjørn Bull Jenssen vil transaksjonen mellom Arcane Crypto og Vertical Ventures fullføres i midten av september. 

I forrige uke ble transaksjonsavtalen mellom partene signert, betinget av fullført selskapsgjennomgang og godkjenning fra ekstraordinær generalforsamling i Vertical Ventures.

STØRST: Kristian Lundkvist eier aksjer for 291 millioner kroner i Arcane Crypto. Foto: Anne Charlotte Schjoll

– Hva tenker du om prisingen i dag?

– Den viser at interessen for eksponering mot kryptovalutasektoren og troen på det vi jobber med er veldig stor. Mye av prisingen reflekterer nok også mer enn bare summen av enkeltprosjektene våre. De store verdiene ligger i å utvikle og kombinere flere av selskapene og prosjektene. Men ikke misforstå meg – alle prosjektene vi holder på med er kjempespennende også alene, sier Torbjørn Bull Jenssen.

Grensekryssende betaling

I dag består Arcane Crypto av eierandeler i kryptobørsen Trio, «market makeren» Alphaplate og Pure Digital, som er et samarbeid for å lage et marked for kyptovaluta blant de store bankene.

På toppen av det kommer fire egne prosjekter: Et kryptohedgefond, analysebyrået Arcane Research, nettavisen Kryptografen og Teslacoil. Sistnevnte prosjekt utvikler en programvare som gjør bedrifter i stand til å ta imot bitcoin som betalingsmiddel, men få oppgjør i vanlig valuta.

– Der det kanskje ligger størst potensial er i grensekryssende betaling, hvor kryptovaluta kan brukes som et instrument for å utføre betaling til utlandet. I dag tjener bankene veldig gode penger på å gi elendige vekslingskurser til både privatpersoner og bedriftskunder. Bitcoin er et verdiobjekt uten motpartsrisiko, som kan kan sendes digitalt og som derfor har et enormt potensial for pengeoverføring, sier Bull Jenssen, og fortsetter:

I dag tjener bankene veldig gode penger på å gi elendige vekslingskurser
Torbjørn Bull Jenssen, daglig leder

– For å sende penger utenlands gjennom det tradisjonelle banksystemet må man finne en kjede med en rekke aktører som stoler på hverandre. Det blir veldig dyrt og er en tidskrevende prosess, som ikke akkurat favoriserer kundene.

TREDJEPLASS: Spillgründer Morten Klein kom inn på eiersiden i mars i fjor og er tredje største aksjonær. Foto: Rolf Øhman

Enorm apetitt

Derfor jobber Arcane Cypto med å utvikle en betalingsløsning der man for eksempel kan veksle norske kroner til bitcoin, som deretter sendes til den andre siden av verden og veksles ut i lokal valuta.

– Denne prosessen vil gå lynraskt og være vesentlig billigere enn de tradisjonelle alternativene. Det er allerede flere kjente bedrifter som har tatt kontakt med oss for å høre om vi kan bistå dem med grensekryssende betaling, og det er før et produkt er klart. Apetitten er enorm, sier Arcane-sjefen.

STOR INTERESSE: Daglig leder Torbjørn Bull Jenssen i Arcane Crypto sier at interessen for kryptovalutasektoren er stor. Foto: Iván Kverme

Kryptoselskapet ble startet i 2018 av Ketil Skorstad og Kristian Lundkvist, før Morten Klein kom inn på eiersiden i mars i fjor. 

Hittil er det blitt investert rundt 40 millioner kroner i selskapet og det er en stund til man vil se lønnsomhet i regnskapet. Selskapet har kontorer i Stockholm, Oslo og London.

– Vi har fått tilgang på svært dyktig personell. Nylig ansatte vi Eva Lawrence som driftsdirektør. Hun har åtte års erfaring fra Morgan Stanley og var trading-sjef i banken, sier Bull Jenssen.

arcane crypto
torbjørn bull jenssen
bitcoin
ketil skorstad
morten klein
kristian lundkvist
Nyheter
Finans
Børs