Fullstappet norsk makro, forbedring i USA og nedgang i Europa

Handelsbanken Capital Markets tar for seg markedene i Europa og USA i mandagens morgenrapport, og fokuserer samtidig på en fullstappet norsk makrokalender.

MORGENRAPPORT: Handelsbanken fokuserer på makro i mandagens morgenrapport.  Foto: Dreamstime
Finans

«Bedriftssentimentet i Europa falt tilbake igjen i august og antyder at den økonomiske gjeninnhentingen har sakket farten over sommeren», skriver Handelsbanken Capital Markets i morgenrapporten mandag. 

Det samlede økonomiske sentimentet gikk tilbake til en indeksverdi på 51,6 i august, mot 64,9 i juli, og det var særlig tjenestesektorene som trakk ned. 

Tyskland har klart seg relativt godt, spesielt innenfor industrien som rapporterer gode tall, til tross for at bedriftene i eurosonen meldte om at de fortsatt kvittet seg med arbeidskraft i august. 

«Gitt at europeiske myndigheter i mange områder har sett seg nødt til å stramme inn på smittevernstiltakene den siste tiden, er det trolig å vente at dette vil fortsette å dempe gjeninnhentingen de nærmeste månedene», står det i rapporten. 

Bedring i USA

I USA peker pilene for bedriftssentimentet i motsatt retning og fortsatte forbedringen i august, ifølge PMI-undersøkelsene. 

«Både innenfor industrien og tjenestesektorene rapporterte bedriftene om en markert bedring i aktiviteten i august. I tjenestesektoren, som har slitt med fallende omsetning siden starten av året, registrerte selskapene en oppgang i aktivitet for første gang i år. Og i industrien meldte selskapene om den sterkeste produksjonsveksten siden starten av 2019», skriver Handelsbanken i rapporten. 

Samlet steg økonomisk sentiment til en indeksverdi på 54,7 i august, opp fra 50,3 i juli ifølge PMI-undersøkelsen.

Denne uken er det også duket for republikanernes partikongress og ikke minst starter Federal Reserves pengepolitiske konferanse i Jackson Hole på torsdag. Denne konferansen har gjerne vært arena for nye, interessante økonomiske analyser og til tider også pengepolitiske signaler.

Fullspekket norsk makrokalender

Den norske makrokalenderen er fyldig denne uken og inneholder blant annet:

  • Fastlands-BNP i juni/ andre kvartal. Aktiviteten falt videre med 4,6 prosent i april før det hentet seg noe inn igjen i mai med en oppgang på 2,4 prosent. Det ligger i kortene at aktiviteten steg videre i juni, ifølge Handelsbanken. «Vi ser for oss at Fastlands-BNP endte ned med 6,5 prosent kv/kv i andre kvartal, etter et fall på 2,1 prosent i første kvartal», står det i morgenrapporten.
  • Oppdatert arbeidsmarkedsstatistikk fra både AKU og NAV. «Blir det en utflating her, så er det et sterkt signal om at momentumet har svekket seg betydelig. Vi tror imidlertid at det er for tidlig, og trolig vil ikke vekstavmatningen melde seg før litt senere utpå høsten. Vi ser for oss at den registrerte ledigheten falt til 4,7 prosent i august, ned fra 4,9 prosent i juli. Men usikkerheten er stor, og dette blir det viktigste tallet å følge med på denne uken», skriver Handelsbanken i rapporten. 
  • Tall for detaljomsetningen i juli. Veksten i detaljomsetningen har vært god de siste månedene, spesielt i juni da omsetningen steg med hele 5,7 prosent m/m. «Selv om det ser ut til at konsumenttilliten har dabbet litt av igjen i det siste, noe som isolert sett peker i retning av svakere konsumvekst igjen, ser det likevel ut til at detaljomsetningen har vært sterk til og med juli. Basert på utviklingen i kortstatistikken i juli anslår vi nemlig en oppgang i detaljomsetningen på 1 prosent m/m», skriver banken i rapporten. 
handelsbanken
Nyheter
Finans
Børs