Stor interesse da Bulk Industrier hentet 500 millioner

Denne uken hentet Bulk Infrastructure 500 millioner kroner i obligasjonsmarkedet, og fikk massiv respons fra investorene. Til sammen har Bulk-sfæren fått inn 1,6 milliarder i obligasjonslån i år.

BYGGER DATASENTRE OG TREKKER KABEL: Peder Nærbø og Bulk Infrastructure satser på bærekraftig digital infrastruktur for et internasjonalt marked.  Foto: Iván Kverme
Finans

– Pengene skal brukes til å videreutvikle det vi driver med, blant annet ved å sikre at vi har nok tomter å bygge på. Vi er i ferd med å sikre oss tomter i både Norge og i Danmark, i København-området, for å bygge datasentre og logistikkløsninger, sier gründer og styreleder Peder Nærbø i Bulk Infrastructure.

Onsdag hentet selskapet 500 millioner kroner i obligasjonsmarkedet, der lånet ifølge Nærbø ble dobbelt overtegnet og måtte stenges tidligere enn planlagt ettersom interessen var såpass høy. Det er andre gang et selskap i Bulk-sfæren henter penger i år. I juni var det Nærbøs holdingselskap Bulk Industrier som fikk inn 1,1 milliarder gjennom et nytt obligasjonslån.

Dette kommer på toppen av 500 millioner kroner som er hentet tidligere. 

– Vi vil ha kapitalmarkedet med oss for å kunne vokse raskere, ikke bare organisk slik vi har vokst de seneste ti årene, sier gründeren.

Kaldere og billigere

Men Bulk Infrastructure ble startet enda tidligere. Allerede i 2006 etablerte Nærbø selskapet, og drev da hovedsakelig med eiendomsutvikling for logistikk- og lagervirksomhet langs E6 ut fra Oslo. Fire år senere kom satsingen på datasenter i gang, og nå driver selskapet innen tre områder: datasentre, fibernett og logistikk, som inkluderer lager og industribygg. 

For to år siden kom John Fredriksens Geveran Trading inn på eiersiden, og sitter nå på 14,5 prosent av aksjene. Nærbø har en eierandel på like under 64 prosent gjennom Bulk Industrier. Og i fjor startet arbeidet med å legge 7.500 kilometer med fiberkabel fra USA til Norge, Danmark og Irland. Internasjonale selskaper som Amazon, Facebook og Google er blant dem som skal bruke kabelen.

NEST STØRSTE EIER: John Fredriksens Geveran Trading. Foto: Håkon Mosvold Larsen

– Det er attraktivt å bygge datasentre i Norden, siden vi har lavere temperaturer. I tillegg til at man ikke trenger å bruke like mye strøm, er den også billigere. Dessuten har vi klimavennlig kraft gjennom vannkraft, forklarer Nærbø.

– Man kan for eksempel redusere strømregningen med 80 prosent ved å flytte datasentre fra Storbritannia til Norge. Vi har kunder på vei inn fra Storbritannia til datasenteret vårt på Sørlandet nå, fortsetter han.

Populær investering

En generelt høyere klimabevissthet i samfunnet jobber i Bulk Infrastructures favør, også det at investorer er blitt mer oppmerksomme på bærekraftige prosjekter og såkalte ESG-aksjer. Og mens mange selskaper har slitt som følge av coronapandemien, har den snarere bekreftet at forretningsområdene til Bulk Infrastructure er verdt å satse på.

– Handel skjer mer og mer via internett, det betyr at behovet for logistikk og lagring vokser. Dessuten vil man ha varene nært, siden det er usikkerhet knyttet til transport over landegrenser, forklarer Nærbø.

– Vi får ukentlig henvendelser fra investorer som vil kjøpe aksjer, sier Bulk-gründeren.

Ifølge presentasjonen som ble holdt for potensielle investorer i det ferske obligasjonslånet sitter Bulk Infrastructure på tomteverdier for nær 1,2 milliarder kroner. I fjor var driftsinntektene i konsernet 271 millioner, mens resultat før skatt endte på 37 millioner – en kraftig nedgang fra 62 millioner året før. 

Lånet løper til høsten 2024, og har en rente på mellom 4,7 og 4,8 prosent, som er tre måneders Nibor pluss 4,5 prosent. ABG Sundal Collier og Arctic Securities har vært tilretteleggere i prosessen.

bulk infrastructure
john fredriksen
peder nærbø
obligasjonslån
Nyheter
Digital
Finans
Energi
Bygg og anlegg