Frederik W. Mohn arvet 6 milliarder kroner og nå er over halvparten tapt etter kurshavari i riggselskapet Transocean

Frederik W. Mohn (43) arvet rundt 6 milliarder. Nå er han bare verdt 2,8 milliarder kroner etter kurshavari i Transocean.

FORTSATT MILLIARDÆR: Frederik W. Mohn (43) har tapt mye av det han har arvet, men ikke alt. Nå åpner han opp for å kvitte seg med Transocean, som har gitt et papirtap på 4,3 milliarder kroner. Foto: Iván Kverme
Finans

Som 28 åring startet Frederik W. Mohn sitt eget investeringsselskap med navn Perestroika, med en startkapital på 191 millioner kroner. 

Finansiert av saftige utbytter fra familieselskapet Frank Mohn, bygget Frederik W. Mohn seg etterhvert opp til å bli en betydelig børsinvestor. 

I 2014 ble familiebedriften Frank Mohn solgt til svenske Alfa Laval for 13 milliarder kroner. Frederik ble rasende på Trond Mohn og mente faren hadde gått bak ryggen hans. «Han er feighetens nådegave», sa sønnen til Bergens Tidende, og omtalte kjøpssummen som «judaspenger».

Etter salget av familiebedriften fikk Frederik W. Mohn rundt 4 milliarder kroner i arv, noe som kommer på toppen av utbytter på rundt 2 milliarder kroner siden 2009. Det gir en samlet pengesekk på rundt 6 milliarder kroner. 

Genistrek ble fiasko

Siden Frederik begynte å forvalte arven har formuen gått berg- og dalbane, og risikovilligheten har vært ekstremt høy med minimal diversifisering. I 2015 anslo Kapital at formuen var på 5,9 milliarder, før han ble nedjustert til 4,9 milliarder året etter.

I 2017 gjorde han et nytt byks og var oppført med 6,5 milliarder kroner, før formuen gjorde et hopp til 9,1 milliarder kroner i 2018.

Det så ut som Mohn hadde gjort et genistrek da han byttet ut et papirtap på 1,6 milliarder kroner i Songa Offshore med en gevinst på én milliard i Transocean. 

Men det var før verdens største riggaksje havarerte på New York-børsen. Derfor måtte Kapital nedjustere 2019-anslaget til 6,4 milliarder kroner.

God for 2,8 mrd.

Siden Mohns krumspring i Transocean har aksjen falt 87 prosent, mens den konvertible obligasjonen med forfall i 2023 handles til 29 prosent av pålydende. Det betyr at hans papirtap er på 4,3 milliarder kroner samlet. 

Etter Finansavisens beregninger er Mohns reelle formue på 2,8 milliarder kroner nå, basert på Perestroikas regnskap for 2019, samt verdijusteringer for inneværende år.

Det betyr at over halvparten av arven er tapt, og siden høsten 2018 er verdifallet på formidable 6,3 milliarder kroner.

Finansavisen har vært i kontakt med Frederik W. Mohn, men han ønsker ikke å kommentere verdiutviklingen.

Salg?

Mandag skrev Finansavisen at Mohn åpner for å selge alle aksjene i Transocean, ifølge et prospekt sendt til SEC – Securities and Exchange Commission – i USA.

I prospektet fremgår det at Mohn i en eller flere runder kan selge aksjer. Det betyr imidlertid ikke at han skal selge aksjene. Likevel er det ikke utenkelig at investoren vil bruke penger på andre ting etter noen knalltøffe år i rigg.

Fra analytikerhold er det lite optimisme å spore og en gjengs oppfatning er at riggsektoren vil bli gjenstand for nye runder med restruktureringer. 

FAR: Trond Mohn, Bergens rikeste mann, er god for 9,2 milliarder kroner. Siden 2008 har han gitt bort gaver for 3,2 milliarder kroner. Foto: NTB scanpix

Flere bommerter

Det er ikke bare i Transocean Mohn har fått hard medført. En annen investering som har bidratt til å barbere vekk formuen er offshoreservicerederiet DOF, som er i forhandlinger med kreditorene om en refinansieringsløsning. På to år er aksjen ned 92 prosent og nå prises Austevoll-rederiet til 172 millioner kroner.

I fjor høst trakk han seg ut av styret og i mai i år avsluttet han samarbeidet med Helge Møgster. Det ble da opplyst at Mohns eierandel på 16,5 prosent skulle skilles ut i et eget selskap.

Gjennom Perestroika sitter Mohn også på aksjer i tankrederiet Viken Crude, seismikkselskapet EMGS og Hafnia Tankers, som har falt 46 prosent på børs i år. 

Alt har heldigvis ikke gått feil vei for Mohn. I mai solgte bergenseren seg helt ut av ferjerederiet Fjord1 med en gevinst i størrelsesorden 200 millioner kroner.

Gavmild far

Mens Frederik W. Mohn har tapt store penger på feilslåtte investeringer, har Trond Mohns pengebinge holdt seg på et stabilt nivå, samtidig som han har pøst ut penger til gode formål. I fjor anslo Kapital at Tronds formue var på 9,2 milliarder kroner.

Overskuddet i 2019 endte på 247 millioner kroner, hvorav investoren delte ut hele 812 millioner kroner til gode formål. Siden 2008 beløper gaveposten seg til over 3,2 milliarder kroner.

«Jeg er egentlig ikke så veldig fornøyd med resultatene, men jeg er stolt over alle pengene som har gått til gode formål. Jeg er mer opptatt av å gi, enn å tjene penger. Men så må man tjene litt penger for å ha muligheten til å gi», sa Trond Mohn til Finansavisen i sommer.

frederik wilhelm mohn
trond mohn
transocean
Nyheter
Finans
Børs