«Ensom ulv» i toppen av Kinas rikingliste etter børsnotering

Han gjør ting på sin egen måte og høster fruktene av sitt harde arbeid.

Publisert 9. sep. 2020 kl. 15.03
Lesetid: 2 minutter
Artikkellengde er 286 ord
TRAFF BLINK: Zhong Shanshan traff blink med børsnotering av flaksvannselskapet tirsdag. Foto: Dreamstime

Det er få som har hørt om Zhong Shanshan – både her i Norge og resten av verden. Han holder seg for seg selv og snakker sjelden med pressen. 

Hittil i 2020 har han børsnotert to av selskapene han eier  flaskevannselskapet Nongfu Spring og farmasiselskapet Beijing Wantai Biological Pharmacy. Det har ført til en 25-dobling av formuen hittil i år.  

Shanshan sitter nå på verdier tilsvarende 50 milliarder dollar, eller 454 milliarder kroner.

Mot alle odds

65-åringen har i lang tid sett på seg selv som en «ensom ulv» i kinesiske næringslivssirkler, i rak motsetning til teknologimilliardærene Jack Ma og Ma Huateng, som har slått seg opp som utadvendte grunnleggere av Alibaba og Tencent.

– Jeg er en mann som står alene og gjør ting på min egen måte. Jeg bryr meg ikke om hva andre gjør eller hvordan de tenker, sa han i et sjeldent intervju med et kinesisk næringslivstidsskrift.

Shanshan begynte å selge drikkevann på 90-tallet fra en lokal kilde. Tirsdag ble Nongfu Spring børsnotert på Shanghai-børsen og småinvestorer så vel som storfisk sto i kø for å delta i emisjonen. 

Vill noteringsdag 

Emisjonen endte med overtegning nesten 1100 ganger og ordrer for 150 milliarder dollar, eller 1.365 milliarder kroner.

Aksjen skjøt opp så mye som 89 prosent fra emisjonskursen første handelsdag, og endte opp 54 prosent. Selskapet har dermed en markedsverdi på 48 milliarder dollar – mer enn sin europeiske søster Danone, som produserer Evian-flaskevann.

– Driften i Nongfu Spring er immun mot ethvert globalt sjokk og forholdet mellom USA og Kina, sier Vincent Wen, sjefinvestor i KCG Securities Asia, til Wall Street Journal. 

Nongfu Spring sitter på 21 prosent av markedsandelen i Kina. 

I april ble farmasiselskapet børsnotert med en emisjonskurs på 8,75 yuan. Onsdag ligger aksjekursen på 176 yuan – mer enn en 20-dobling.