Tore Malme og Michael V. Sivertsen i Forvaltningshuset får KKR-eide Söderberg & Partners som hovedeier

KKR-eide Söderberg & Partners kjøper ut Johan Odvar Odfjell og tar majoritetsposisjon i Forvaltningshuset. 

GASSER PÅ: – Vi har fått beskjed om å skru opp ambisjonene og trykke til på gasspedalen, sier Tore Malme, arbeidende styreleder i Forvaltningshuset (til venstre). Til høyre adm. direktør Michael V. Sivertsen. Foto: Anders Horntvedt
Finans

– Nå er det tre ting som skjer. Det ene er at vi skifter navn til Söderberg & Partners. Det andre er at de får majoritetsposisjon i selskapet. Det tredje er at vi har fått beskjed om å skru opp ambisjonene og trykke til på gasspedalen, sier Tore Malme (47), arbeidende styreleder i Forvaltningshuset.

Selskapets forretningsidé er å være en uavhengig rådgiver i forvaltningen av finansielle verdier.

Rundt 50 millioner i gevinst

I 2018 kom finansselskapet Söderberg & Partners inn i Forvaltningshuset med en eierandel på 21 prosent.

Nå kommer svenskene sterkere inn. Söderberg & Partners skyter inn 30 millioner kroner i frisk egenkapital. Samtidig selger investeringsselskapet Farvatn sin aksjepost, slik at Söderberg & Partners blir sittende med 60 prosent andel.

Farvatn er heleid av Johan Odvar Odfjell (53) med familie. Kapital anslår Odfjells formue til 2,3 milliarder kroner. Hoveddelen av Farvatns kapitalbase kommer fra salget av kjemikalierederiet Jo Tankers til børsnoterte Stolt-Nielsen.

TAR GEVINST: Johan Odvar Odfjell Foto: Crunchbase

Dagens Næringsliv skrev i 2017 at Jo Capital går inn med 55 millioner kroner i ny egenkapital i selskapet. Det ga ham en eierandel på 38 prosent, hvilket i sin tur verdsatte Forvaltningshuset til 145 millioner.

Konsernsjef Gustaf Rentzhog (48) i Söderberg & Partners vil ikke avsløre hva de kjøper Odfjells aksjepost for, men opplyser at motparten «har hatt en bra avkastning på investeringen sin».

SATSER: Gustaf Rentzhog, konsernsjef i Söderberg & Partners. Foto: Söderberg & Partners

Om man antar at det betyr en dobling i verdsettingen på tre år, betyr det at Odfjell kan forlate lokalene i Olav Vs gate med rundt 50–60 millioner i gevinst.

Var misfornøyd med bankene

Forvaltningshuset oppsto etter at den tidligere BCG-konsulenten Tore Malme i 2005 solgte seg ut av Vesterålens Naturprodukter.

Selskapet produserer omega 3-kapsler, og hadde supermarginer da det ble solgt til Altor.

Jeg vil ikke bli forundret om vi har 30 nye fjes på plass innen året er omme
Tore Malme, arbeidende styreleder i Forvaltningshuset

Eierne cashet ut rundt 300 millioner kroner på salget, og Malme var én av dem.

Han var imidertid misfornøyd med finansrådgivningen bankene kunne tilby, og så potensial i markedet for en ny, uavhengig finansrådgiver og -forvalter.

NYTT SKILT: Navnet Forvaltningshuset blir historie. Til venstre adm. direktør Michael V. Sivertsen, til høyre arbeidende styreleder Tore Malme. Foto: Forvaltningshuset

Ifølge Rentzhog var det samme idé som gjorde at Söderberg & Partners ble startet i 2004.

Navnet kommer fra Per-Olof Söderberg, som er storeier i det svenske private equity-selskapet Ratos. Han skjøt inn kapital og var fødselshjelper for det ferske selskapet.

600 milliarder under rådgivning

Største eier i Söderberg & Partners er nå det amerikanske private equity-selskapet KKR.

Ifølge Financial Times kom KKR inn og tok 50 prosent av det Stockholm-baserte finansforetaket til en verdsetting på 1 milliard dollar.

Söderberg & Partners omsatte i 2019 for 4,1 milliarder kroner og hadde et driftsresultat på 705 millioner millioner.

Konsernet har 600 milliarder kroner under rådgivning i Norge, Sverige, Danmark og Finland.

Rentzhog opplyser at han tok kontakt med Malme fordi Söderberg & Partners hadde strategiske planer for vekst i Norden.

Forvaltningshuset

(Mill. kr)20192018
Driftsinntekter107,288,4
Driftsresultat1,9−26,2
Resultat før skatt1,9−26,2
Årsresultat11,7−29,1

Eiere: FH Kapital Holding AS (100 %). Ved inngangen til 2020 (og før denne transaksjonen) var det foretaket i sin tur eiet av Farvatn Private Equity (28 %), Söderberg & Partners (21 %) og ansatte/gründere 51 %. Av dette eier investeringsselskaper eiet av Tore Malme og Lars Kristian Gundersen samlet 40 % og andre ansatte 11%.

– Opprinnelig hadde vi nesten eksakt samme forretningsidé, og kjernen er fortsatt den samme. Hensikten med kjøpet og rebrandingen er å hjelpe Tore og gjengen med å vokse raskere, sier Rentzhog.

Henter fra Pareto og Danske Bank

Tanken fremover er å trå ordentlig til for å bli markedsleder.

– Vi tar sikte på å utfordre DNB, Nordea, Danske Bank og Formuesforvaltning på samme måte som Söderberg & Partners tidligere har gjort med stor suksess i Sverige, sier Malme.

Hittil i år har Forvaltningshuset ansatt over 20 nye ansatte.

– Vi har ansatt ett rådgiverteam fra Danske Bank og ett fra Pareto. I tillegg har vi rekruttert rådgivere fra Formuesforvaltning, sier Michael V. Sivertsen (47), adm. direktør i Forvaltningshuset.

– Jeg vil ikke bli forundret om vi har 30 nye fjes på plass innen året er omme, sier Malme.

kkr
Söderberg & Partners
Forvaltningshuset
Tore Malme
michael sivertsen
Michael V. Sivertsen
johan odvar odfjell
Gustaf Rentzhog
Nyheter
Finans