Stine Sofie Grindheim og Lisbet Nærø i Fana Sparebank tror på suksess for Dealflow

Dealflow har samarbeidet med DNB og hatt kanonvekst på aksjebasert folkefinansiering. Nå kommer en selvstendig lokalbank inn på eiersiden.

PARTNERE I SMÅEMISJONER: – Gjennom Dealflow og prinsippene for folkefinansiering åpner det seg en helt ny verden, hevder Lisbet Nærø (t.h.), konsernsjef i Fana Sparebank. Til venstre Dealflow-sjef Stine Sofie Grindheim. Foto: Tine Harrisson
Finans

– Med Fana Sparebank får vi inn en sterk aktør. Fra før har vi blant annet Norne Securities og GC Rieber Fortuna med som investorer. Det er altså et sterkt miljø på Vestlandet som nå har skapt den største aktøren nasjonalt innenfor aksjebasert folkefinansiering, fastslår Stine Sofie Grindheim (31), daglig leder i Dealflow, som har spesialisert seg på innhenting av egenkapital til små og mellomstore vekstbedrifter.

Dealflow kommer til å bli en kjempesuksess
Lisbet Nærø, Fana Sparebank

Satser 5 mill. på Dealflow

Banken beskriver seg som en selvstendig sparebank med kontorer på Nesttun, i Bergen sentrum og på Os. Nå går banken inn som investor med 5 millioner kroner i Dealflow i selskapets pågående emisjon.

– Selve folkefinansieringsbegrepet samsvarer godt med sparebankens grunnidé. Gjennom Dealflow og prinsippene for folkefinansiering åpner det seg en helt ny verden. Ved å gå inn i Dealflow med en strategisk eierandel får vi et supplement til vår tradisjonelle rolle, og et verktøy til å utvide sparebankideen ytterligere, hevder Lisbet Nærø (57), konsernsjef i Fana Sparebank.

– Dealflow kommer til å bli en kjempesuksess, legger hun til.

Dette er ikke det eneste sprellet fra Fana Sparebank så langt i år.

Finansavisen fortalte tidligere denne måneden at Fana Sparebank etter bare to måneder hadde lånt ut 530 millioner kroner i boliglån gjennom sitt nystartede tilbud: Himla Banktjenester.

Tanken er å nå ut i det nasjonale markedet med et enkelt og oversiktlig tilbud: Om kunden kan stille med en egenkapitalandel på minst 25 prosent, kan vedkommende få boliglån.

– Gøy med lokal aktør

I fjor hentet Dealflow 7 millioner kroner i to emisjoner. Post money-verdi etter den seneste emisjonen i november var 42 millioner.

Nå er selskapet delt i to, og prisingen er nesten doblet. Samlet verdsettelse på selskapene er rett over 80 millioner kroner. 

– Vi har en pågående emisjon hvor vi henter penger til både Dealflow Technology og Dealflow. Vi er midt i en emisjonsrunde hvor flere andre investorer også kommer inn. Vi har så langt hentet rundt 7 millioner og ønsker å hente omtrent 10, opplyser Grindheim.

Emisjonen er imidlertid ikke lagt ut på egen egen plattform.

VOKSER VOLDSOMT: Dealflow-teamet. Fra venstre: Håkon Leinan, kreativ leder, Stine Sofie Grindheim, daglig leder, Ole B. Larsen, operasjonsansvarlig, og Jens-Petter Tonning, faglig leder. Foto: Siv-Elin Skoglund, Opplett

– Vi skulle gjerne ha latt folket investere i oss, men for et verdipapirforetak tar det seg ikke ut å være tilrettelegger for seg selv. Hvis noen ønsker å være med i emisjonen kan de ta kontakt med oss direkte, sier hun.

Grindheim ble headhuntet til Dealflow-jobben fra DNB i mars, og Dealflow hadde i rundt et år et samarbeid med DNB. Den er nå opphevet.

– DNB hadde avtale med både Dealflow og FundingPartner. Den gikk på at man skulle sende tips fra interne systemer i DNB til begge disse partene. Dette godtok ikke Finanstilsynet og avtalene ble terminert, opplyser Grindheim.

Dealflow

(Mill. kr)2019
Driftsinntekter0,0
Driftsresultat0,0
Resultat før skatt0,0
Årsresultat0,0

Eiere: Dealflow Technology (49,0 %), Rune Brunborg (10,8 %), Petter Skulstad (9,2 %), Asbjørn Aandstad (5,4 %), andre (25,7 %).

Grindheim bekrefter at hun har vært i kontakt med DNB om å få kapital.

– Ville dere egentlig heller hatt penger fra DNB enn fra Fana Sparebank?

– Nei. Det er veldig gøy å få med en lokal aktør som ønsker å engasjere seg. Fana Sparebank er digitale og nytenkende, og ikke minst er det kort beslutningsvei, svarer hun. 

Emisjonssuksess

Plattformen gikk på luften i april 2018. Siden da er 112,5 millioner kroner i start- og vekstkapital blitt hentet inn.

Til nå har selskapet hentet 53,9 millioner kroner i 2020, mot 42,7 millioner i hele 2019. 

– Det som fungerer bra på plattformen, er selskaper som løser problemer folk forstår og gjerne har kjent på selv. Om forretningsmodellen er å selge en løsning til bedrifter eller direkte til kunde spiller ikke nødvendigvis så stor rolle, sier Grindheim.

Dealflow Technology

(Mill. kr)20192018
Driftsinntekter2,30,4
Driftsresultat−5,6−5,0
Resultat før skatt−5,7−5,0
Årsresultat−5,7−5,0

Eiere før emisjonen: Rune Brunborg (21,1 %), Petter Skulstad (18 %), Asbjørn Aandstad (10,5 %), Lars Aga Reisæter (8,8 %), Norne Securities (7,6 %), GC Rieber Fortuna (3,6 %), andre (30,4 %).

Som eksempel nevner hun selskapet MediumTall, som hentet 3 millioner kroner i starten av september.

– De lager klær til høye, smale menn som har problemer med å finne klær med riktig passform. 

– Veldig mange hadde meldt interesse og ble invitert inn til å investere tidlig, da vi åpnet kampanjen opp på plattformen var det utsolgt innen 20 minutter, fastslår Grindheim.

Nyheter
Finans