Katapult-sjef Nina Heir: – Vi håper selvfølgelig å få frem en impact-enhjørning

Tharald Nustads Katapult Accelator har satset 80 millioner kroner i minoritetsposter i 57 tidligfaseselskaper fra flere land. Håpet er å avle frem en enhjørning.

– NESTEN ALLE GÅR BRA: – Vi har ikke solgt oss ut av noen selskaper. Selskapene er i en tidlig fase, og nesten alle de 57 går bra, sier Nina Heir i Katapult Accelator. Til venstre styreleder Fredrik Winther. Foto: Anders Horntvedt
Finans

Det er ikke for ingenting at enhjørning er skapningen Katapult Accelerator har valgt som huskosedyr. En enhjørning betegner et privateid selskap med en markedsverdi på 1 milliard dollar eller mer.

Katapult Accelerator har base i Kongens gate i Oslo og er en del av teknologiinvestor Tharald Nustads venture-imperium.

Én eller flere ganger i året har selskapet tatt inn en håndfull norske og utenlandske tidligfaseselskaper i akseleratoren. I løpet av en hektisk tremåneders periode skal forretningsmodellen spisses, produktet perfeksjoneres og teamet få et faglig løft.

En rød tråd i selskapene som blir tatt inn er at de bidrar til oppfyllelse av ett eller flere av FNs bærekraftsmål.

SIKTER MOT ENHJØRNING-STATUS: – Klarer vi å skape én enhjørning blant alle selskapene vi har investert i, blir vi kjempefornøyde, sier Nina Heir, tIl høyre styreleder Fredrik Winther. Foto: Anders Horntvedt

Har satset 80 millioner kroner

Katapult tar inn mellom 11 og 12 selskaper pr. kull.

– I et kull på 12 regner vi med at én eller to vil gjøre suksess, én eller to vil imponere, én til to vil gå under og at resten vil klare seg ganske bra. Klarer vi å skape én enhjørning blant alle selskapene vi har investert i, blir vi kjempefornøyde, sier Nina Heir (30), fersk daglig leder ved Katapult Accelerator.

Hun tok over som ny leder for Katapult Accelerator 1. juli etter sin forgjenger Haakon Brunell (38), som fortsetter som medeier og styremedlem i Katapult Accelerator.

Siden starten i 2017 har akseleratoren investert i 57 selskaper. Disse selskapene er blitt valgt ut blant over 10.000 kandidater, og Katapult Accelerator satser 150.000 dollar på hver startup mot å få 8 prosent av aksjene.

Det verdsetter selskapene til rundt 17 millioner kroner. 

I alt har Katapult Accelerator gått inn med rundt 80 millioner kroner som en første investering i de 57 selskapene, og flere er fulgt opp med nye kapitalinnskudd. 

– Bare siden mai i år har flere av selskapene i porteføljen lukket runder av betydelig størrelse, blant annet Burn To Give fra Chile og Esusu fra USA, hvor Katapult Accelerator har gått inn med vårt oppfølgingsfond, sier Heir.

Finansavisen har tidligere omtalt Katapult-selskapet Farmforce, som i august hentet 35 millioner kroner fra velkjente investorer som Investinor, MP Pensjon og Orkla.

Vi er også fornøyde om vi kan ha en stall av gode impact-sebraer
Nina Heir, Katapult Accelerator

Ingen exiter

Så langt har Katapult ikke hatt noen exiter.

– Vi har ikke solgt oss uten av noen selskaper. Selskapene er i en tidlig fase, og nesten alle de 57 går bra, sier Heir.

Tre selskaper har imidlertid opphørt å eksistere: 

 • Tyrkiske Bead jobbet med energisparing i bygg og fikk det til ganske bra, men mislyktes med satsing i USA. 
 • Britiske ConnectMed ville etablere seg i Afrika, men raket etter hvert opp for både motivasjon og finansiering.
 • Samme skjebne rammet VR-selskapet Scene There fra Sverige.
MÅTTE SENDE ALLE HJEM: – Vi fikk deltagerne fra årets 11 selskaper inn til Oslo den 9. mars. Tre dager senere måtte vi sende alle hjem, sier Nina Heir i Katapult Accelator. Foto: Anders Horntvedt

– Vi håper selvfølgelig å få frem en impact-enhjørning, men det er ikke vårt eneste suksesskriterium. Vi er også fornøyde om vi kan ha en stall av gode impact-sebraer, sier Heir.  

– Et sebra-selskap fokuserer på høy finansiell avkastning gjennom å løse store, reelle problemer. Vi ser at bærekraftsmålene skaper de hurtigst fremvoksende markedene, og der man kan få best avkastning, legger hun til.

– Hva kan gjøre at modellen ikke leverer?

– Jeg har ingen store bekymringer for det. Det er alltid en risiko for at vi ikke får med de riktige investorene. Kanskje er vi nødt til å gå for større fond, slik at vi får med oss mer modne selskaper og flere institusjonelle investorer. I det store og hele er vi godt posisjonert, sier hun.

Får inn 2.000 søknader

For hver investeringsrunde får Katapult inn rundt 2.000 søknader. Det skal kokes ned til rundt ti.

– Vi kjører en relativt lang prosess, med screening, due diligence og flere runder med intervjuer. Det er et løp på flere måneder, sier Heir.

Flere lovende selskaper er imidlertid i flere lignende prosesser samtidig, i hvert fall i begynnelsen.

– Det hender at vi sender ut tilbud som vi ikke får napp på, men det løser seg som regel selv. Vi sender kanskje ut 15 tilbud, og så kommer vi til enighet med rundt ti, sier hun.

Sendte hjem alle etter tre dager

– Vi fikk deltagerne fra årets 11 selskaper inn til Oslo den 9. mars. Tre dager senere måtte vi sende alle hjem, og så skulle alt gjennomføres digitalt i stedet. Du kan trygt si at vi måtte improvisere en del, sier Heir.

Onsdag arrangerer Katapult Accelerator sin første heldigitale «demo day». Da skal selskapene presentere sine løsninger og hva de har oppnådd de seneste månedene.

Normalt er dette et stort arrangement med rundt 200-300 investorer. Nå foregår det på video.

– Det åpner opp for et globalt publikum og trekker enda mer oppmerksomhet mot de utvalgte startupene i programmet spesielt, og mot impact-investeringer og Norge som et hovedsete for dette generelt, påpeker Fredrik Winther, styreleder i Katapult Accelator.

Dette er det ferskeste Katapult-kullet

 • BrighterBins fra Belgia har utviklet en smartsensor og en platform for ruteoptimalisering for avfallshåndtering.
 • DataTraffic fra Colombia har utviklet en digital plattform for optimalisering av feltoperasjoner for større selskaper.
 • GreenChoice fra USA har bygget en plattform som ved hjelp av kunstig intelligens hjelper forbrukerne med å enklere kjøpe produkter som er i tråd med deres behov og verdier.
 • Movel fra Norge leverer og drifter avanserte ladesystemer for elektriske biler.
 • Pegasi fra den Dominikanske Republikk utvikler et skybasert system for lagring, systematisering og analysering av helseinformasjon.
 • Restado fra Tyskland har utviklet en markedsplass for gjenbruk av materialer innenfor bygg- og anleggsindustrien.
 • Spacept fra Sverige har utviklet en programvare som ved hjelp av satelittdata overvåker infrastruktur i kraftnettet slik at man kan forebygge alvorlige hendelser som skogbrann etc.
 • ServiSenior fra Chile har bygget en plattform som kobler senior arbeidstagere over 50 år med selskap som trenger deres kompetanse.
 • Syrona fra Storbritannia utvikler en teknologiplattform for å oppdage og behandle sykdommer som oftest rammer kvinner, slik som endometriose.
 • Testhub fra Norge har bygget et rekrutteringsverktøy som skal hindre bias og diskriminering i rekrutteringsprosesser.
 • Trusted Brands fra Norge har bygget en digital plattform for «recommerce» (gjenhandel).

– Men det er ikke optimalt?

– Man mister de fysiske møteplassene og alt som ligger i det. Samtidig skaper det noen åpninger. Det er for eksempel lettere å få inn og bruke nettverket av ledende eksperter fra hele verden for sparring og deltagelse, uten at de må sette av reisedager, sier Winther.

– Hvordan blir det fremover?

– Sannsynligvis blir fremtiden en hybridmodell der vi kombinerer en fysisk akselerator med de beste mulighetene de digitale elementene gir, svarer Heir.

katapult accelerator
katapult
tharald nustad
nina heir
Fredrik Winther
Nyheter
Finans

CFO

Simployer • Sarpsborg (Oslo)