Peter Hermanrud: Slik satser du på Merkur Market

Merkur Market-selskaper har steget 80 prosent i år, mens Oslo Børs er ned 10 prosent. Peter Hermanrud har tydelige råd om hvordan man bør investere.

IKKE SOV I TIMEN: SpareBank 1-strateg Peter Hermanrud mener man kan gjøre gode kjøp på Merkur Market selv om man ikke får aksjer i emisjonene. Men det hjelper å være rask. Foto: Iván Kverme
Finans

Tegnet du aksjer i emisjoner i selskaper som skal på Merkur Markets i år? Da tjente du i gjennomsnitt 24 prosent første børsdag. Og var du så uheldig at du ikke fikk kjøpt emisjonsaksjer? Da kunne du kjøpe aksjer i åpningsauksjonen og likevel i snitt tjene 24 prosent til børsslutt dag 2.

Ikke rart investorer strømmer til Merkur Market. Merkur-selskapene som var notert ved årsskiftet har i snitt steget 80 prosent i år. De som er notert i løpet av 2020 har hatt en snittøkning på 64 prosent. Det viser beregningene gjort av SpareBank 1-strateg Peter Hermanrud.

Mitt råd er ikke å legge altfor mange egg i samme kurv. Pass på ikke å ha halvpartene av pengene dine i Merkur-selskaper
Peter Hermanrud

Tegn i emisjonen

– Spørsmålet er om Merkur-aksjene har gått mye fordi de var billige før eller om de har steget for mye, sier Hermanrud, som velger å stille seg selv det første spørsmålet.

– Avkastningen har vært katastrofal tidligere, så aksjene begynte fra et lavt nivå. Merkur var ikke på radaren blant investorer. Jeg har forsøkt å se på prisingsparametre, men dette er unge selskaper som ikke kan prises på klassiske multipler i dag, sier han.

– Verdien ligger langt frem, som i Kahoot og Quantafuel der det er store ekspansjonsplaner.

– Noen forsøker å bruke vekst-multipler, men poenget er ikke bare hvor raskt de vokser, men hvor lenge de vokser. Det er det umulig å si, sier Hermanrud.

Hvis du ikke får tegnet i emisjonen, bør du kjøpe i åpningsauksjonen
Peter Hermanrud

– Hvilke råd vil du gi?

– Mitt råd er ikke å legge altfor mange egg i samme kurv. Pass på ikke å ha halvpartene av pengene dine i Merkur-selskaper. De som har steget 80 prosent på et år kan falle mye.

– Det andre rådet er å delta i emisjonen hvis du liker idéen. Det har lønnet seg, og jeg tror det vil vare en stund, sier han.

Sats på åpningsauksjonen

– Hvis du ikke får tegnet i emisjonen, bør du kjøpe i åpningsauksjonen. Det har vist seg å være en veldig god strategi, råder Hermanrud.

– Hva bør man kjøpe og ikke kjøpe?

– Det som har vært bra er å følge sektorer som har vært bra. Som grønt og IT. Men det er påfallende at nesten alt har gått bra. 9 av de 10 største aksjene på Merkur er opp i år. Den ene aksjen som er ned, er ned mindre enn snittavkastningen på Oslo Børs. Hittil har det vært viktig å kjøpe alt.

– Hva om aksjemarkedet blir dårlig?

– Merkur-aksjer blir illikvide i et dårlig marked. Du blir stuck, så hvis du er opptatt av å sikre pengene dine må du vite at mange av Merkur-aksjene blir illikvide.

peter hermanrud
merkur market
quantafuel
kahoot!
Nyheter
Finans
Børs