Bråstopp for Røkke og Dæhlie i Ghana

Bjørn Dæhlie har satset 17 millioner kroner på oljeleting i Ghana sammen med Kjell Inge Røkke. Nå er det bråstopp for Røkkes oljeeventyr.

LETER ETTER OLJE: Bjørn Dæhlie har investert sammen med Kjell Inge Røkke i Ghana. Foreløpig har det ikke vært noen suksess. Foto: Erlend Kjernli
Finans

Etter at Bjørn Dæhlie la opp som skiløper, har han gjort det knallsterkt som forretningsmann. Investeringene gjøres gjennom Sisa Invest, som primært investerer i eiendom.

I fjor håvet investeringsselskapet inn et overskudd på 18 millioner kroner før skatt, opp fra 17 millioner kroner i 2018.

Men det er ikke alle investeringene som går veien for Dæhlie. Av notene fremkommer det at han har satset 16,8 millioner kroner på Kjell Inge Røkkes oljeeventyr TRG Energy i Ghana.

Røkke har investert nær fire milliarder kroner på oljeleting gjennom Aker Energy og TRG Energy. Oljesatsingen er preget av store forsinkelser og en knallhard politisk krangel mellom de to store partiene i Ghana.

Det betyr at verdiene i Afrika er vesentlig lavere enn det som er blitt spyttet inn. Følgelig har også Dæhlie blitt påført papirtap.

Investerer til fjells

Den tidligere skikongen er tilsynelatende glad i å investere på fjellet. I Åre bygger Dæhlie 119 leiligheter med en estimert salgsverdi på 650 millioner svenske kroner. Prosjektet gjøres sammen med den svenske kompanjongen Hans Olofsson.

En annen viktig investering er fondet Anaxo Capital, som gjerne blir omtalt som «Dæhlie-fondet». Det forvaltes av Ole Anker-Rasch og investerer i aksjer, obligasjoner og direkteinvesteringer i eiendom. 

I fjor fikk Anaxo Capitals aksjeportefølje en avkastning på 17,5 prosent, mens obligasjonsporteføljen bidro med 7,7 prosent.

Sisa Invest

(Mill. kr)20192018
Driftsinntekter0,60,7
Driftsresultat−2,8−3,5
Resultat før skatt18,117,2
Årsresultat17,517,2

Dæhlie er også investert i Active Brands, som driver salget av klesmerker som Kari Traa, Bjørn Dæhlie, Johaug og flere andre merkevarer.

Av balansen til Sisa Invest fremkommer det at Bjørn Dæhlie ikke er spesielt glad i risiko. Ved utgangen av fjoråret hadde selskapet en balanse på 389 millioner kroner, hvorav egenkapitalen utgjorde 376 millioner kroner.

Høy formue

Ligningstall for 2019 viser at Bjørn Dæhlie har en ligningsformue på 415 millioner kroner, ned fra 474 millioner kroner året før. 

Siden han har store deler av formuen plassert i eiendom, er de reelle verdiene riktignok vesentlig høyere.

I fjor var nettoinntekten 5,6 millioner kroner. Dæhlie måtte betale 5,5 millioner kroner i skatt.

bjørn dæhlie
kjell inge røkke
africa energy
breaking
Nyheter
Finans
Energi