900 prosents avkastning på taper-aksjer

En Wall Street-investor går for taper-aksjer – og det med rette.

TAPER: En investor har gjort et dypdykk i taper-aksjene på Wall Street og ser eventyrlig avkastning. Avbildet: Lisa Su, adm. direktør i AMD. Foto: Reuters
Finans

Den siste dagen av året 2012 publiserte Money Morning en artikkel som la frem de fem beste og fem verste aksjene i S&P 500-indeksen det året, i et forsøk på å gi innsikt i hvor det ville være lurt å investere i 2013. 

De største vinnerne var da PulteGroup, Sprint, Whirlpool, Expedia og Bank of America, og taperne var RadioShack, SuperValu, AMD, Best Buy og Apollo Group.

En investor på forumet Reddit som går under pseudonymet Spaghetto har sett på hvor disse aksjene er nå for å se hvilke aksjer som har gjort det godt siden 2012. Hint: Taperne vinner med god margin.

Hadde du investert 1.000 kroner på vinnerne ville du fått en avkastning på 250 prosent, og sittet igjen med 2.500 kroner. Ikke dårlig på åtte år.

Men hadde du derimot investert i taper-aksjene hadde du sittet på 900 prosents vekst, til hele 9.000 kroner. AMD rakettøkning har naturligvis mye med dette å gjøre. Kursen lå på 2-3 dollar i 2012 mens aksjen i dag handles for 83 dollar.

Hvis man imidlertid fjerner AMD ville taper-aksjene fremdeles gitt en avkastning på 240 prosent.

«Du bør ikke nødvendigvis overse "dårlige" aksjer. Gjør naturligvis dine undersøkelser. Og ikke legg alle eggene dine der. Men ikke ignorer dem bare fordi noen forteller deg det. Det kan være lønnsomt å beholde noen dårlige egg i en liten del av en større portefølje. Du vet ikke når en aksje kommer på en kjemperetur de neste fem eller ti årene», skriver investoren i et innlegg.

Overfører vi dette på Oslo Børs toppes listen av Asetek (opp 149 prosent), Nel (opp 126 prosent), Crayon (opp 120 prosent), Scatec Solar (opp 106 prosent) og XXL (opp 96 prosent) på vinnerlisten.

På taperlisten ligger skadeskutte Norwegian i bunnen (ned 98 prosent), PGS (ned 85 prosent), Kongsberg Automotive (ned 83 prosent), MPCC (ned 73 prosent) og TGS (ned 65 prosent).

Så gjenstår det å se hvilke aksjer som blir en fugl Føniks her i Norge og får en renessanse i årene som kommer.

investeringscase
wall street
oslo børs
Nyheter
Finans
Børs