BoA tviler på omfordeling ved blå bølge

Demokratisk storeslem nå vil gi vekst i første omgang og omfordeling først senere, hvis noensinne, tror Bank of America-strateger.

DON'T FEAR (THE DEMOCRATIC) SWEEPER: Underskuddsbudsjettering til Joe Biden (bildet) er for tiden populær i det amerikanske aksjemarkedet. Foto: NTB
Finans

«Don't Fear the Sweeper», skriver strateger i Bank of America om muligheten for «democratic sweep» (storeslem) under USA-valget, med referanse til Blue Öyster Cult-låten «(Don't Fear) The Reaper» («(Frykt ikke) Mannen med ljåen»).

Tidligere var demokratisk president og flertall i begge Kongressens to kamre, også kalt blå bølge, noe investorene fryktet, på grunn av utsikter til skattehevinger og hardere reguleringer.

«Vi sier at enhetlig regjering vil være bullish,» skriver investeringsstrateg Jared Woodard og kolleger i Bank of America Securities (tidligere kjent som Bank of America Merrill Lynch) om demokratisk valgseier på alle fronter:

* Ønsket om å opprettholde flertallet gjennom mellomvalget om to år gir incentiver til en vekst- og sysselsettingsvennlig politikk nå og omfordeling først senere, hvis noensinne. Det taler for ekspansiv finans- og industripolitikk. Det er særlig viktig siden demokratene ofte sliter i mellomvalget.

* Selv om de progressive innfører nye skatter og reguleringer, venter Bank of America at negative effekter vil mer enn veies opp av planlagte incentiver til forbruk og investeringer.

En IMF-studie tilsier at offentlige investeringer gir mest valuta for pengene i usikre tider, som nå. Tall fra 107 land siste 30 år peker mot at investeringer tilsvarende 1 prosent av BNP i gjennomsnitt hever den økonomiske veksten neste to år med 2,7 prosent, private investeringer med 1 prosent og sysselsettingen med 1,2 prosent.

Porteføljer ved ulike utfall

En demokratisk «sweep» vil gi en rotasjon bort fra large cap, defensive aksjer, teknologi og obligasjoner til aksjer eksponert mot inflasjon, spår Bank of America. Vinnerne vil da være industri, banker, fornybar energi, elektriske biler og telekommunikasjon, med helseforsikring, Big Tech, media og utdanning som tapere. 

Et republikansk Senat vil derimot blokkere stimulanser fra president Biden. Et slikt scenario vil være deflatorisk, tror Bank of America, som da foretrekker cash, statsobligasjoner og andre obligasjoner. 

Også med Trump-seier og demokratisk Representantenes hus blir det vanskelig å få gjennom en vekstvennlig politikk, tror Bank of America, og viser til erfaringene fra denne perioden. Begge partiene ønsker mer investeringer i infrastruktur, men forhandlingene bryter alltid sammen på grunn av uenighet på andre områder. Med Trump-seier er teknologi, sykliske forbruksvarer, large cap og investment grade-obligasjoner best, mener Bank of America.

«Kjøp» ved krangel om valgutfall

Et omstridt og utfordret valgresultat er vil være største kilde til volatilitet, ifølge 74 prosent av de spurte i Bank of America månedlige fondsforvalterundersøkelse. 14 prosent tror demokratisks storeslem gir størst volatilitet, 8 prosent svarer delt Kongress og 4 prosent sier gjenvalg av Trump.

Bank of America oppfordrer til å kjøpe aksjer ved børsfall som følge av et omstridt valgresultat.

«Det viktigste å vite er at de samme trekkene ved amerikansk økonomi som gjorde alle investorer i verden desperate til å kjøpe USA-aktiva i 2020 fortsatt vil være på plass i 2021, uansett valgresultat: det dypeste og mest likvide av alle finansmarkeder, sterke institusjoner, rettsstat, og den mest produktive og kreative arbeidsstyrken. Partiske og åndeløse påstander om det motsatte gir gode motparter for kontrære investorer,» hevder Bank of America. 

bank of america
joe biden
donald trump
usa-valg
jared woodard
Nyheter
Finans