– Betaler ikke analytikere som snakker for sin syke mor

Peter Hermanrud kjøper ikke aksjer han analyserer. Og Jan Petter Sissener er klar på at rådgivere ikke skal eie aksjer i sektorer de dekker.

VIL HA ÆRLIGE RÅD: Vi er fem forvaltere, og baserer oss på vurderinger i analysene. Ellers hadde man ikke betalt for analytikerne. De skal gi råd og være uavhengige, ikke markedsføre egne aksjer, sier Jan Petter Sissener. Foto: Ole Christian Rønning
Finans

Analysesjef Morten Nystrøm i Arctic Securities kjøpte aksjer i BW Energy før han skrev en euforisk analyse der han anbefalte kundene å kjøpe den samme aksjen han allerede satt lastet med.

FRONTRUNNET KUNDENE: Analysesjef Morten Nystrøm i Arctic Securities kjøpte aksjer i BW Energy før han skrev analyse på selskapet. Samme mønster fulgte han i Quantafuel. Foto: Iván Kverme

Senere kjøpte han Quantafuel-aksjer rett før han skrev en euforisk analyse også på dette selskapet. Aksjenestor Jan Petter Sissener, mangeårig kollega med Arctic-sjef Mads H. Syversen, tar nå et oppgjør med uavhengigheten i meglerhusene.

Når man tvinger Nicolai Tangen til å putte penger i bank og statsobligasjoner bør det samme gjelde for analytikere slik at man har tillit til rådene
Jan Petter Sissener

Hermanrud kjøper andre aksjer

– Du eier ikke aksjer i sektorer du dekker. Jeg synes på generelt grunnlag at ansatte i rådgivningsfunksjoner være mest mulig uhildet. Vi som mottar deres råd må vite at de er genuine når de gir rådene og at de ikke snakker for sin egen finansielle posisjon.

Jeg kan jo kjøpe alle aksjene utenom de jeg liker best
Peter Hermanrud

– Man betaler ikke analytikere som snakker for sin syke mor, sier Sissener.

– I finans tjener man mye penger. De fleste burde putte pengene i fond. Når man tvinger Nicolai Tangen til å putte penger i bank og statsobligasjoner bør det samme gjelde for analytikere slik at man har tillit til rådene, sier Jan Petter Sissener.

Da Finansavisen intervjuet aksjestrateg Peter Hermanrud i SpareBank 1 Markets om hans egne investeringsresultater la han vekt på at han hadde begrenset handlingsrom som følge av at han var analytiker.

KJIPT: Peter Hermanrud begrenser seg til å kjøpe aksjer han ikke anbefaler. Foto: Ole Christian Rønning

«Det er jo kjipt. Jeg kan jo kjøpe alle aksjene utenom de jeg liker best. For eksempel kan jeg ikke kjøpe de store og likvide aksjene, for de kan bli aktuelle for porteføljene våre. De siste årene er det jo disse aksjene som har gått mest», sa Hermanrud.

Vi leser ti analyser om dagen, og bruker ikke tid på å lese disclaimere
Jan Petter Sissener

– Bruker ikke tid på disclaimere

Både Sissener og Hermanrud har titalls år bak seg i meglerbransjen.

– Da jeg var i meglerbransjen mener jeg vi hadde som regel at vi måtte bestemme oss om vi skulle være rådgiver eller investor, sier Sissener.

I tilfellet med BW Energy- og Quantafuel-analysen til analysesjef Morten Nystrøm i Arctic Securities sto aksjebeholdningen oppført som disclaimer som «analyst ownership». Det mener Sissener ikke er godt nok.

– Vi leser ti analyser om dagen, og bruker ikke tid på å lese disclaimere der det står eksakt det samme hver gang. I tilfelle vi skulle gjøre det, er det fordi tilliten allerede er brutt, og da leser vi uansett ikke analysene, sier Sissener.

Vi er fem forvaltere, og baserer oss på vurderinger i analysene. Ellers hadde man ikke betalt for analytikerne
Jan Petter Sissener

– Dummeste jeg har hørt

Fredag rykket Nordnet-sjef Anders Skar ut på Twitter og fordømte Nystrøms aksjekjøp i BW Energy og Quantafuel. Forvalter, og tidligere analytiker, Thomas Nielsen var uenig. Han mente analyser var bygget på offentlig informasjon og ikke skulle være kursdrivende.

SPILLER INGEN ROLLE: Thomas Nielsen mener aksjeanalyser ikke skal være kursdrivende slik at det ikke betyr noe om analytikere eier aksjer. Foto: Iván Kverme

– Det er det dummeste jeg har hørt. Vi er fem forvaltere, og baserer oss på vurderinger i analysene. Ellers hadde man ikke betalt for analytikerne. De skal gi råd og være uavhengige, ikke markedsføre egne aksjer. Man skal stole på at storyen deres er riktig, sier Sissener.

Han er ikke bare opptatt av at en analytiker prater opp egen aksje, men også analytikere som skriver for at meglerhuset skal få corporateoppdrag.

– I Scatec Solar visste alle at det ville komme emisjon. Derfor var alle meglerhus over seg av begeistring for oppkjøpet av vannkraft. Det tøyt inn positive analyser på Scatec Solar fordi analytikerne lot seg prostituere for corporateoppdrag.

morten nystrøm
arctic securities
jan petter sissener
peter hermanrud
thomas nielsen
quantafuel
bw energy
breaking
Nyheter
Finans
Børs