Drømmetreff for Casper Ruud

Casper Ruud har tatt en «Jan Haudemann-Andersen» og gått all-in i Vaccibody og Kahoot. Nå sitter tennisstjernen med aksjer for 8,6 millioner kroner.

VINNERSKALLE: Casper Ruud vinner både på tennisbanen og i aksjemarkedet. Her avbildet etter han slo Matteo Berettini i kvartfinalen under Italian Open. Foto: Alfredo Falcone
Finans

I løpet av 2020 har tenniskometen Casper Ruud (21) klatret opp til 27. plass på verdensrankingen, og blir av mange ansett for å være blant verdens beste grusspillere. 

Han kan se tilbake på sin første ATP-turneringsseier, semifinalemøte mot Novak Djokovic i ATP 1000-turneringen i Roma og kamp mot verdenstreer Dominic Thiem i tredje runde i French Open.

Det er imidlertid ikke bare på tennisbanen at unge Ruud har hatt vind i seilene. Han har også gjort to svært gode slag i aksjemarkedet.

Fra traust til moro

Ved utgangen av 2018 eide tennisspilleren aksjer i «kjedelige» Equinor, Hydro og Yara, samt Arne Fredlys tankrederi Hunter.

En gang i løpet av 2019 ble disse aksjene byttet ut med kreftvaksineselskapet Vaccibody VACC-ME og Kahoot KAHOOT-ME, og siden den tid har Ruud flydd høyt på galopperende aksjekurser. 

Justert for aksjesplitter har tennisspilleren kjøpt 130.000 aksjer i Vaccibody og 30.000 aksjer i Kahoot.

Fra starten av fjoråret har Vaccibody og Kahoot gitt hele 551 og 578 prosents avkastning. Ser man ett år tilbake er kursutviklingen på henholdsvis 374 og 313 prosent.

Tidlig inn

Mandag ettermiddag var quiz-aksjene til Ruud priset til 1,8 millioner kroner, mens Vaccibody-posten hadde en verdi på 6,8 millioner. Det gir en samlet aksjeportefølje på 8,6 millioner.

I hele fjor ble Vaccibody handlet i gråmarkedet og benytter man gjennomsnittskurser har Ruud en kostpris på rundt 12 kroner. Det gir i så fall en papirgevinst på 5,2 millioner kroner.

Kahoot ble notert på Merkur Market mot slutten av oktober i fjor, men det var høy omsetning i aksjen på OTC-listen lenge før det. Gjennomsnittskurser tilsier en kostpris på rundt 12 kroner, og en papirgevinst på cirka 1,5 millioner kroner.

«Som alltid: Kommenterer aldri økonomi, hverken om Team Casper eller Casper privat», skriver manager Venke Aure i en SMS til Finansvisen.

Lav ligningsformue

Etter drømmetreff i aksjemarkedet er Casper Ruud blitt mye rikere enn ligningstallene tilsier. Ifølge skattetall for 2019 hadde tennisspilleren en formue på 1,3 millioner kroner, mens inntekten utgjorde 1,3 millioner.

I 2018 hadde Ruud en nettoformue på snaut 2,9 millioner kroner, og en enda høyere inntekt. Som følge av at både Vaccibody og Kahoot er notert på Merkur Market trenger han riktignok ikke å bekymre seg for formuesskatt i år. 

På Merkur Market baserer skatten seg på ligningsverdier, noe som for alle praktiske formål er ikke-eksisterende for Ruuds aksjer. Verre blir det trolig til neste år da både Kahoot og Vaccibody skal overføres til Oslo Børs' hovedliste.

Store premieinntekter

Det er ikke bare aksjemarkedet som gir klingende mynt for Casper Ruud. Først og fremst er det gode tennisprestasjoner som belønnes. Hittil i år har han tjent 939.245 dollar i premiepenger, ifølge ATP Tour. Det tilsvarer nesten 9 millioner kroner, og overstiger dermed gevinstene i aksjemarkedet.

Så langt i ATP-karrieren har Ruud, med 62 seiere og 52 tap, tjent rundt 23,2 millioner kroner fra ATP Tour alene. I tillegg tjener han penger på sponsorer som: Yonex, Arctic Securities, Proaktiv, Onepark, Dunderverk og Porsche Norge.

Det var først i 2019-regnskapet til Ruud at de store inntektene begynte å strømme inn. I fjor omsatte Ruud for 4 millioner kroner, opp fra 91.000 kroner året før.

Kostnadene gikk riktignok løpsk og bidro til et underskudd på nesten 1,3 millioner kroner. Egenkapitalen var ved årsskiftet i minus, men etter årets innbringende sesong er det nok fint lite å frykte.

Periscopus AS eier 153.000 aksjer i Kahoot. Periscopus AS er kontrollert av ansvarlig redaktør i Finansavisen, Trygve Hegnar.