– Vi har ingen planer om å selge i hverken Kahoot eller Vaccibody

Jan Haudemann-Andersen har 4,7 milliarder kroner i gevinst på Kahoot og Vaccibody. Arctic spår kursfest mens ryktene går om at han vil selge. 

SUKSESS: Jan Haudemann-Andersen har tjent rått på Kahoot og Vaccibody, men han har ingen planer om å selge. Nå skal det ansettes en investeringsmedarbeider for å finne nye gullgruver. Foto: Iván Kverme
Finans

Den 26. oktober rykket Jan Haudemann-Andersens Datum ut med en stillingsutlysning der investeringsselskapet søker en «Investment Associate», eller investeringsmedarbeider på godt norsk.

Da hadde allerede ryktene gått en stund om at Haudemann-Andersen ville ta gevinst i Kahoot KAHOOT-ME. Og kanskje Vaccibody VACC-ME. Eventuelt begge.

Utlysningen satte ytterligere fart i spekulasjonene om at Haudemann-Andersen har planer om å ta gevinst i Kahoot eller Vaccibody for å investere pengene andre steder.

– Vi har ingen planer om å selge i hverken Kahoot eller Vaccibody, sier Datum-sjef Harald Arnet til Finansavisen.

Hvis historien skal være en pekepinn for fremtiden ville det motsatte gitt grunn til å frykt hvis man var Haudemann-Andersens medaksjonær. For mye av det Haudemann-Andersen har tjent penger på gjennom historien har endt opp med store tap for aksjonærene som ble igjen.

Gevinst: 4,7 mrd. på to aksjer

Haudemann-Andersen har i dag en gevinst på rundt 3,1 milliarder kroner i Kahoot alene. På toppen kommer rundt 1,6 milliarder i Vaccibody. I tillegg sitter han med aksjer i Techstep. Samlet utgjør disse aksjer for 5,2 milliarder.

I 2016 eide Jan Haudemann-Andersen store mengder Nel-aksjer, og Arctic Securities ble brukt som våpendrager for å løfte Haudemann ut. 

Da publiserte Arctic en euforisk Nel-analyse to dager før meglerhuset plasserte en stor mengde av Haudemanns Nel-aksjer. Kursen falt, og det tok to år før Nel-aksjen var tilbake på samme nivåer.

I fjor høst handlet det om NRC. Haudemann-Andersen solgte NRC-aksjer for over 200 millioner kroner – mesteparten til 62 kroner aksjen. Hans våpendrager, Harald Arnet, proklamerte at de fortsatte som stor aksjonær og at han fortsatte som styremedlem. Men Arnet forsvant fra styret, aksjen falt til 20, og Haudemann synes ikke lenger på aksjonærlisten.

Rømte IT, olje og gull

Mønsteret har fulgt Haudemann siden han sluttet som aksjetrader, og ble langsiktig investor. Hans første kule var Tandberg Data. Etter kraftig oppgang solgte han våren 1998 store mengder aksjer en måned før selskapet leverte dårlige tall, og aksjen raste. 

Under dotcom-bølgen var han stor i Birdstep og hadde folk i styre og stell. Haudemann solgte store mengder aksjer rett før Intel brøt samarbeidet med Birdstep, og kursen havarerte.

Etter IT-kollapsen satset Haudemann-Andersen på olje, nærmere bestemt PA Resources. Haudemann tjente 700 millioner kroner før skuffende produksjon og forsinket boreprogram sendte aksjen fra 20 kroner til 8-9 øre.

I tillegg satset han på gull gjennom Wega Mining og senere Avocet Mining. Tre måneder etter at Haudemann lempet ut aksjer for 430 millioner kroner meldte Avocet om høye kostnader og lav produksjon, hvorpå aksjen kollapset fullstendig.

Høyt arbeidspress

Denne gang er det imidlertid ingenting i spekulasjonene at Haudemann-Andersen ønsker å ta gevinst.

Investeringsselskapet har allerede mellom 400 og 500 millioner kroner i kontanter og pengemarkedsfond. Det er nok til å sysselsette en investeringsmedarbeider, skal man tro Datum-sjef Harald Arnet.

– Vår finansielle fleksibilitet er meget god og vi ser på investeringsmuligheter hele tiden. Men skal man finne skikkelig gode investeringer må vi se på og analysere mye og si nei til det meste, sier Arnet, og fortsetter:

– I tillegg er vi aktive eiere i det vi er investert i. Dette tar mye tid og krever mye ressurser det også. Ansettelse av en yngre ressursperson er kort og enkelt grunnet betydelig arbeidspress, samt ønske om å utvide kompetansenivået i teamet.

Periscopus AS eier 153.000 aksjer i Kahoot. Periscopus AS er kontrollert av ansvarlig redaktør i Finansavisen, Trygve Hegnar.