Disse aksjene kjøper du når valget er i boks

Hvis Joe Biden vinner valget burde man eksponere seg mot teknologi og verdenshandel, ifølge Mads Johannesen. Vinner Donald Trump gjelder det å kjøpe olje-, shipping- og bankaksjer.

GIR AKSJETIPS: Investeringsøkonom Mads Johannesen i Nordnet lister opp aksjene man burde kjøpe med Donald Trump og Joe Biden som president. Foto: Nordnet
Finans

Før valgnatten setter i gang viser bettingmarkedet en knepen seier til Joe Biden. Oddsen har derimot steget ganske kraftig de seneste dagene, noe som også de siste meningsmålingene har bekreftet.

– Oppsettet ligner bemerkelsesverdig på 2016 hvor alle trodde Hillary Clinton kom til å vinne. Spørsmålet nå er egentlig om Donald Trump klarer å mobilisere nok velgere i vippestater som North Carolina, Pennsylvania og Florida. Skulle jeg veddet på utfallet, frister det og være kontrær å velge Trump, men det er mer et resultat av en kontrær tankegang i forhold til konsensus, sier investeringsøkonom Mads Johannesen i Nordnet.

Skulle jeg veddet på utfallet, frister det og være kontrær å velge Trump
Mads Johannesen, Nordnet

Ingen bekymring

Han trekker frem at tirsdagens børsutvikling og futures-markedet på de amerikanske børsene ikke ser ut til å bekymre seg nevneverdig. I skrivende stund er industritunge Dow Jones-futuren opp over 2 prosent, mens Nasdaq og S&P-500 er opp henholdsvis 1,5 og 1,6 prosent. 

– Dette forteller egentlig at markedet priser inn en klar seier til enten Joe Biden eller Donald Trump. Samtidig er det interessant at industritunge Dow Jones har ledet an oppgangen i USA de to seneste dagene, og ser ut til å åpne høyere enn både S&P-500 og Nasdaq slik det ser ut nå, sier han, og fortsetter:

– Grunnen til det tror jeg skyldes store infrastrukturplaner for USA etter at coronapandemien er over, uansett utfall av presidentvalget. USA har et sterkt behov for nye veier, broer, flyplasser og lignende og det kan være det vi ser nå.

Teknologi, grønt og verdenshandel

Johannesen mener man burde eksponere seg mot teknologi og verdenshandel hvis Joe Biden vinner valget.

– Jeg tror Biden fortsatt vil ha en tøff tone overfor Kina, men samtidig være diplomatisk nok til å inngå en form for handelsavtale. Da tror jeg aksjer som Elkem, Norsk Hydro, Mowi og Yara kan være fine og eie, sier han.

Han tror også at fornybare aksjer kan være bra, siden Biden har vist stor vilje til å satse på det grønne skiftet. På Oslo Børs anbefaler Johannesen aksjer som NEL, Tomra, Aker Carbon Capture og Scatec Solar.

– Jeg tror derimot at olje kan på kort sikt få seg en liten nesestyver, da Biden ved flere anledninger har sagt at han er imot «fracking» i USA og ønsker på sikt å være uavhengig av oljen, sier han.

Olje og shipping

Hvis Donald Trump vinner tror investeringsøkonomen at det er fornuftig å plassere penger i olje-, finans- og shippingaksjer.

– Trump har ved flere anledninger ønsket at USA skal ekspandere sin oljevirksomhet og oppnå mer eller mindre selvforsyning av olje. Samtidig tror jeg bankaksjer kan være bra om han får igjennom nye stimulipakker og således ny økonomisk vekst. Selv om rentemarginen vil være lav, tror jeg kapitalbehovet blir såpass stort at bankene tar det igjen på utlånsvolum, sier han.

Her trekker Johannesen frem blant andre SpareBank 1 SMN, SpareBank 1 Nord-Norge og DNB.

– På oljesiden har man Equinor, Aker BP og BW Energy. Innenfor shipping ville jeg gått for tankaksjer som nyter godt av økende eksport av olje fra USA til Midtøsten. Her kan man nevne Okeanis, Hunter Group og Frontline. Jeg antar også at tørrlast vil få en oppsving og da er Golden Ocean et fornuftig valg.

Advarer mot «big tech»

Hvis Trump blir gjenvalgt er investeringsøkonomen skeptisk til «big tech», spesifikt i USA.

– Trump har ved flere anledninger uttrykt misnøye med Amazon, Twitter og Facebook. Jeg tror det fort kan komme en del represalier om han skulle bli valgt for fire nye år, sier han.

I Norge ville Johannesen vært litt forsiktig med fornybare aksjer, da Trump har vist liten vilje til å satse på klima. 

– Derfor vil muligens selskaper som Nel, Scatec og Aker Carbon Capture på kort sikt få seg en smell. Jeg tror derimot at den fornybare sektoren lever litt sitt eget liv i Europa og det er godt mulig vi ikke merker noe til det i det hele tatt, sier han, og fortetter:

– Ellers så skal man være på vakt i forhold til USA og Kina. Oslo Børs er i grove trekk ekstremt avhengig av Kina. Skulle Trump vinne og fortsette «krigen» mot Kina så kan de fleste råvarerelaterte sektorene fort bli utfordret om sanksjonene øker ytterligere.

Mads Johannesen eier aksjer i SpareBank 1 SMN, Hunter og Mowi.