Alt han tar i blir til gull

Hvordan er det mulig å treffe blink i Protector og Bank Norwegian? Så i TGS, Bouvet og Spectrum? Siden i Kitron og Kid? Og nå i Multiconsult? Slik svarer mannen som gjorde det.

EN NESE AV GULL: For hver hundrelapp Aasulv Tveitereid satset på børsen for ti år siden sitter han nå med 1.650 kroner. Hans siste investering er Multiconsult. – En nobrainer, sier Tveitereid. Foto: Iván Kverme
Finans

– Multiconsult er en nobrainer. Det er ikke mer hokus pokus, sier investor Aasulv Tveitereid, mangeårig genierklært pengepasser for Egil Stenshagen.

De senere årene har Tveitereid kun passet på egne penger. Resultatene er ganske enkelt fantastiske. Han startet med 10 millioner for ni år siden. 

Hver hundrelapp han begynte med har i dag steget til over 1.650 kroner etter å ha klokket inn en gjennomsnittlig avkastning på 35,4 prosent i året.

Den samme hundrelappen investert på Oslo Børs ville i dag hatt en verdi på 250 kroner, tilsvarende en årlig avkastning på 9,9 prosent. Ikke verst det heller.

Multiconsult var mismanaged. Det hadde lagt til seg uvaner og dårlig prosjektstyring
Aasulv Tveitereid

Kitron, Kid og Multiconsult

Tveitereid gjør sine investeringer gjennom AAT Invest. Selskapet er i dag den 6. største eieren i Kitron og nummer 9 i Multiconsult.

Så hva har Aasulv Tveitereid gjort for å klare å være med på oppturene i Protector og Bank Norwegian før han suste opp med TGS, Bouvet og Spectrum? I år har Tveitereid hatt en ellevill opptur med Kitron og Kid før han i høst har sust til værs med Multiconsult.

Mandag steg Multiconsult nye fem prosent til 132 etter at Nordea-analytiker Hans Erik Jacobsen skrudde sine inntjeningsforventninger kraftig til værs etter at aksjen hadde steget til 127 kroner. Tveitereid rykket inn i aksjen i månedsskiftet august/september da kursen lå på 60-tallet.

– Var mismanaged

Tveitereid satset første gang på Multiconsult ved børsnoteringen i 2015, men solgte seg raskt ut.

– Da jeg jobbet hos Stenshagen ble både de og jeg privat med på emisjonen på 78 kroner. Kursen gikk rett i 92 første dag og da aksjen gikk over 100 kastet jeg kortene mine. Siden har jeg ikke vært med i selskapet før den seneste tiden, sier Tveitereid.

Jeg tar av meg hatten for nytt styre og ledelse i Multiconsult
Aasulv Tveitereid

– Multiconsult er samme type selskap som Norconsult og Sweco. De og andre selskaper har vært fantastiske selskaper de seneste 30 årene, med 8-10 prosent margin og god vekst. Det var derfor vi kjøpte ved børsnoteringen. Men etter en fantastisk periode frem til 2015 falt marginene mens alle konkurrenter fortsatte å levere 8-10 prosent. Selskapet har levert svake marginer i 4-5 år.

– Multiconsult var mismanaged. Det hadde lagt til seg uvaner og dårlig prosjektstyring. Etter at hele styret og ledelsen ble skiftet har jeg fulgt selskapet nøye de seneste tre-fire kvartalene. Nå er de tilbake der konkurrentene har ligget hele tiden.

Vi er i kontorfellesskap. Vi diskuterer alle case åpent. Dette er vårt fagmiljø
Aasulv Tveitereid

Kompisinvesteringer

– Jeg tar av meg hatten for nytt styre og ledelse i Multiconsult. Et fantastisk selskap ble ødelagt på kort tid. Spørsmålet var om det lot seg gjøre å redde det. Jeg har aldri sett et selskap med en slik turnaround på så kort tid og med slike resultater.

– Jeg og kollegene mine konkluderte med at de seneste to kvartalsresultatene var gode nok. Vi hadde sett nok til å posisjonere oss igjen. Endringen var helt utrolig, sier han.

I mange av Tveitereids investeringer ser du også Egil Dahls Vevlen Gård og Ole Petter Kjerkreits Opek Invest.

– Vi er i kontorfellesskap. Vi diskuterer alle case åpent. Dette er vårt fagmiljø.

Samtidig med at Tveitereid kjøpte seg opp i Multiconsult, har han solgt seg litt ned i Kitron.

– Jeg måtte finne penger for å finansiere Multiconsult. Kitron er fortsatt en av mine største investeringer. Jeg har fortsatt kjempetro på EMS-industrien der jeg også har min nest største investering gjennom svenske Note. Det er også et fantastisk selskap som vokser som juling.

Også i dette selskapet finner man Egil Dahls Vevlen Gård blant de største aksjonærene sammen med Tveitereid.

Kitron har steget 80 prosent i år, omtrent identisk med Kid som viser nærmest identisk aksjekursdiagram.

– Jeg har vært med i Kid fra tidlig i januar på kurser rundt 50 kroner. Deretter kjøpte jeg mer under coronakrakket, sier Tveitereid.

30 prosent foran børsen

Men rett skal være rett. Selv for Aasulv Tveitereid går det an å ligge uheldig posisjonert, slik han lå i mars da han havnet etter børsen. «Jeg må skjerpe meg», sa han til Finansavisen.

– Jeg fikk ordentlig juling under coronakrakket med høy energieksponering. Men nå blir året blir veldig bra likevel selv om det ikke var så bra da jeg satt med TGS Nopec og Aker BP i mars og under oljepriskrigen mellom Saudi-Arabia og Russland.

Langsiktighet har preget mange av Tveitereids investeringer. Han liker også å regne på aksjene han kjøper.

Multiconsult er den siste uoppdagede ESG-perlen på børsen
Aasulv Tveitereid

– Jeg har holdt meg langt unna luftig prisede ESG-selskaper og Merkur Market-selskaper. Dette er selskaper vi ikke kan investere i som følge av vår filosofi om at vi skal kunne regne hjem investeringene. Vi har gått for det trauste, sier han.

– Jeg er 30 prosent foran børsen hittil i år, og det uten ESG-aksjer. Men mange har mye bedre avkastning etter å ha vært med på vinnerne, men for disse vet man jo ikke hvor det ender.

Varsler stort utbytte

Av den synlige børsnoterte porteføljen i AAT Invest ser man nå Kitron-aksjer til 92 millioner, Multiconsult-aksjer for 63 millioner, SATS for 21 og Kid for 18 millioner.

– Multiconsult er den siste uoppdagede ESG-perlen på børsen med netto cash. Nordea tror selskapet skal de tjene 10 kroner pr. aksje neste år.

Selv om Tveitereid har unngått luftige ESG-selskaper, understreker han at han har eksponering som ikke bare er ESG, men som også kan gi stort utbytte.

– Multiconsult jobber blant annet med sol, vind og vannkraft, og scorer veldig bra på ESG. Selskapet er overkapitalisert, og må teoretisk utbetale mellom 20 og 35 kroner pr. aksje umiddelbart for å tilfredsstille sin gearing-mål.

aasulv tveitereid
aat invest
protector forsikring
norwegian finans holding
tgs
bouvet
spectrum
kid
kitron
multiconsult
Nyheter
Finans
Børs