Har hentet 2 milliarder til grønne selskaper

Til tross for et enormt rush av grønne selskaper mot Euronext Growth de seneste månedene, tror ikke Fearnley Securties' fornybarteam at investorene er mette. 

FORFLYTTNING: Fearnley Securities venter  at enorme mengder kapital vil bevege seg mot fornybar energi de kommende årene. Her Sheringham Shoal-vindparken utenfor Storbritannia, åpnet av Equinor og Statkraft åpnet i 2012. Foto: Equinor
Finans

Mens det i fjor var stinn brakke i advokatfirmaet BAHRs lokaler under Astrup Fearnley gruppens første fornybarseminar er det i år webinar-varianten som gjelder. 

Og det ser ikke ut til at interessen har dødd ut. Det er ventet at mer enn det dobbelte av fjorårets deltagere vil koble seg på fra hjemmekontorene sine, og dobbelt så mange selskaper vil vise seg frem. De 60 selskapene er fordelt på fem ulike spor; vann- og solkraft, hydrogen, infrastruktur og teknologi, vindutbyggere, og cleantech.

– Det er om lag 500 påmeldte, men vi regner med å være oppe i mellom 600 og 700 deltagere til slutt, så det er klart at det digitale formatet også skaper muligheter, sier Rikard Vabo, leder for investment banking i Fearnley Securities. 

INGEN BOBLE: Leder for investment banking i Fearnley Securities, Rikard Vabo venter en enorm grønn vekst de neste årene. Foto: Andreas Klemsdal

I fjor høst spådde Vabo at det ville komme en tsunami av grønne investeringsmuligheter i år. 

– Det var en utfordrende start på året for markedet som helhet, men tsunamien kom jo, og det til de grader. Blant annet har Oslo vært en veldig attraktiv plattform for vekstkapital, særlig innen fornybart og teknologi, påpeker Vabo.

Han mener omstokkingen på energimiksen verden står overfor de neste 30 årene bringer med seg investeringsmuligheter med betydelig oppsidepotensial.

– I år er det 4,2 prosent av kapitalen globalt som allokeres til fornybart. Om fem år er det 8,3 prosent, og IEA ser for seg 26 trillioner dollar i den industrien innen 2040. Det er noen vekstprognoser som settes frem her som er helt utrolige, mener Vabo.

2 milliarder til fornybart

HENTET 2 MRD: Einar Unhjem Johansen, er leder for fornybart og akvakultur i Fearnley Securities' investment banking-avdeling som har skutt fart det seneste året. Foto: Eivind Yggeseth

De seneste årene har Fearnley Securities jobbet for å etablere en egen investment banking-gruppe dedikert til fornybar energi. I løpet av året har teamet virkelig satt opp farten.

– Vi har fått gjort en rekke transaksjoner, i 2020 spesielt, og hentet inn 2 milliarder kroner, sier Einar Unhjem Johansen, leder for fornybart og akvakultur i investment banking-avdelingen til Fearnleys.

Blant annet har de hjulpet selskaper som HydrogenPro, Ocean Sun, OHT og Teco 2030 med emisjoner i forkant av notering på Euronext Growth denne høsten. 

Unhjem Johansen påpeker at det er vel så viktig å få med seg de andre avdelingene i Fearnleys på laget, og trekker spesielt frem analytikerne.

– Der er det gjort en kjempejobb. Vi har nå aktiv dekning på 13 selskaper med tydelige kjøps- og salgsanbefalinger. For eksempel var vi en av de første som tok opp dekning på Quantafuel sommeren 2019, sier Unhjem Johansen.

– Og det er kjøpsanbefalinger på alt?

– I Fearnley Securities ser vi underliggende betydelig vekstpotensial i disse næringene, men samtidig er vi opptatt av hva som er indiskontert i forventningene gjennom aksjekursene. Av 13 analyser er fire av dem «selg» eller «hold» (Siemens Gamesa, Vestas, Ørsted, Scatec) som tilsvarer over 30 prosent av selskapene, sier Unhjem Johansen. 

– En enorm forflytting

Fearnleys tror ikke markedet er mettet etter høstens rush mot Euronext Growth. Vabo påpeker at det etter en tsunami som regel kommer kraftige etterdønninger. 

– Hele verdens institusjonelle kapital har en forpliktelse til å få kategorisert hva som er ESG-compliant og/eller grønt. Denne kategoriseringen har ikke foregått før. Men når den kommer vil også individuelle porteføljeforvaltere få seg en vekker, noe de allerede har fått til en viss grad, sier Unhjem Johansen, og legger til: 

– Det vil foregå en enorm forflytting av kapital de neste årene. 

Han påpeker at den grønne bølgen, i likhet med dotcom-boblen, også drar med seg en del opportunister som grønnmaler prosjektene sine for å hente penger til selskaper som ikke nødvendigvis har livets rett.

– Vi ser på hva vi tror vil ha livets rett, samtidig som vi må tenke på hva investorene har tro på. Det er jo de som skal ta det endelige valget om å investere. Det finnes selskaper vi tror har livets rett, men som vi av ulike grunner ikke tror investorene ønsker å kjøpe. Det er vanskeligere avgjørelser å ta, sier Unhjem Johansen. 

fearnley securities
astrup fearnley
rikard vabo
einar unhjem johansen
Nyheter
Finans