Aksjeanalyser like som tre dråper vann

Carnegie, Arctic og ABG tok Airthings på børs. Nå har analytikerne deres laget nærmest helt identiske analyser som få av kundene vil juble over.

HELT ENIGE: Normalt er meglerhusene svært uenige om aksjeprising, men Aksel Engebakken i ABG Securities, Eirik Rafdal i Carnegie og Henriette Trondsen er nærmest nøyaktig enige om hva Airthings-aksjen er verdt.  Foto: Hegnar Media/NTB/Iván Kverme
Finans

Aksjeanalytikerne er sterkt uenig om verdien av Nel, Quantafuel og REC Silicon. Men når analytikerne i Carnegie, Arctic Securities og ABG Securities har analysert det nylig børsnoterte selskapet Airthings, så er de plutselig helt enige.

Børsnoteringen av Airthings var ingen umiddelbar suksess selv med Aksel Lund Svindal som celeber innpisker overfor andre investorer. Og analyseavdelingen i Carnegie, Arctic Securities og ABG Sundal Collier er heller ikke åpenlyst imponert over utsiktene til selskapet corporateavdelingene deres tok på børs.

Falt fra start

Airthings jobber med innendørs luftkvalitetsløsninger og energisparende teknologi. Selskapet leverer radon- og innendørs luftkvalitetsmålere. Omsetningen har de senere årene vokst med 60–70 prosent i året, og anslås i år å ende på mellom 200 og 220 millioner kroner.

Ja, sjelden like targets. Selvfølgelig ikke noe samarbeid. Dette er nok bare et rent sammentreff
John Olaisen, ABG Sundal Collier

På eiersiden i selskapet er tidligere alpinist Aksel Lund Svindal uten at det hjalp ved børsnoteringen. Airthings gjorde emisjon til kurs 13,50 før børsnoteringen. Aksjen falt raskt ned til 10 kroner, men nå er kursen tilbake rundt 13.

Like konklusjoner

Nå har Carnegie, Arctic og ABG kommet med sine første analyser av selskapet. 

Men der norske meglerhus er så uenige at de spår Nel både i 26 kroner og 5 kroner, Quantafuel i 200 og 84 samt REC i 25 og 1 krone, er de tre meglerhusene bemerkelsesverdig enige om Airthings.

Først rykket Carnegie med sin analyse på Airthings. Meglerhuset kom med en kjøpsanbefaling på aksjen. Kursmålet ble satt til 16,80 kroner.

Nå har også ABG Sundal Collier og Arctic Securities kommet med sine analyser. ABG kom også med kjøpsanbefaling. Deres kursmål var 16,50 kroner. Samtidig kom Arctic Securities med sin konklusjon, som også var «kjøp», men med kursmål på 16 kroner.

«Jeg måtte sjekke selv. Ja, sjelden like targets. Selvfølgelig ikke noe samarbeid. Dette er nok bare et rent sammentreff», skriver analysesjef John Olaisen i ABG Sundal Collier i en e-post til Finansavisen.

John Olaisen ABG Sundal Collier Kapitals analytikerkåring 2019 Foto: Foto: Iván Kverme

Like prognoser

Kursmålet på 16 kroner representerer en potensiell verdistigning på bare 18,5 prosent for Arctic Securities-kundene som deltok i meglerhusets plassering. Det er grunn til å tro at de hadde forventet seg mye mer.

Arctic bygger dette på en forventet omsetning i 2024 på én milliard kroner med driftsmargin på 20 prosent. Arctics estimat er identisk med det selskapet selv forventer i 2024.

Også Carnegie opererer med en forventet driftsmargin på 20 prosent i 2024, mens ABG er litt mer nøkterne ved å anslå 926 millioner kroner, men også de forventer 20 prosents driftsmargin.

Bak de tre analysene står Eirik Rafdal i Carnegie, Aksel Engebakken i ABG Sundal Collier og Henriette Trondsen i Arctic Securities.

airthings
AIRX-ME
carnegie
abg sundal collier
arctic securities
Nyheter
Finans
Børs
Aksjeanalyse