Tok ut over 2 mrd. i utbytte

Den ferske oljefondssjefen tok et historisk høyt utbytte fra Ako Capital i fjor. 

Publisert 1. des. 2020 kl. 18.23
Lesetid: 1 minutt
Artikkellengde er 176 ord
STORT UTBYTTE: Nicolai Tangen skal ha tatt ut et utbytte på 2,1 milliarder for fjoråret.  Foto: Iván Kverme

Oljefondssjefen skal ifølge DN, ha tatt ut et utbytte på 181 millioner pund, tilsvarende om lag 2,1 milliarder kroner fra Ako Capital for regnskapsåret som ble avsluttet ved utgangen av februar i år. 

Utbyttet for fjoråret skal være det største han har tatt, året før skal han ha tatt ut 121 millioner pund. 

Tangen ønsker ikke å kommentere saken overfor DN. Utbyttet ble utbetalt før Tangen tiltrådte stillingen som sjef for oljefondet fra 1. september.

Utbyttet på 2,1 milliarder skal utgjøre rett oppunder halvparten av fondets inntjening, som ifølge regnskapene skal ha vært på rundt 4,4 milliarder kroner. 

«Vi er langsiktige, tålmodige og ansvarlige investorer som tar andeler i børsnoterte kvalitetsselskaper med fremragende ledere,» skriver Ako Capital om investeringsstetegien på sine hjemmesider. 

Forvaltningsselskapet offentliggjør ikke alle sine handler og tidligere aksjebeholdninger, men ved utgangen av hvert kvartal er det nødt til å rapportere inn alle sine eierskap av USA-noterte aksjer. Som Finansavisen skrev tidligere i år kan disse rapportene blant annet avsløre at Ako har sittet tungt eksponert mot aksjer som sportsbilprodusenten Ferrari og kortgiganten Visa.