Ferd investerte over 10 milliarder i kriseåret

Ferd utnyttet coronaknekken i aksjemarkedet og hamstret aksjer for 2 milliarder i mars. Legger man til de massive eiendomstransaksjonene har Ferd handlet for over 10 milliarder i 2020.

AKTIVT ÅR: Milliardær Johan H. Andresens Ferd har investert mer enn 10 milliarder i 2020. Foto: Iván Kverme
Finans

– Tallene for 2020 er ikke klare enda, men Ferds verdier har økt, sier konsernsjef Morten Borge i Ferd til Finansavisen.

For i stedet for å dra i håndbrekket når coronakrisen traff ga konsernsjefen klare instrukser: Samme kurs og samme retning.

Ferds store investeringer i 2020

  • NRK-bygget: 5 milliarder 
  • Trekanttomten på Aker brygge: 1,5 milliarder 
  • Nabobygget til Oslo Rådhus: 1 milliard 
  • Bensinstasjon Storo: 250 millioner
  • Aksjer/selskaper: 2,5 milliarder 

Totalt: 10,25 milliarder kroner

Ferd var blant de få investorene som var tøffe i månedsskiftet mars/april, og smalt inn nærmere 2 milliarder kroner i blant annet legemiddelselskapene Novo Nordisk og AstraZeneca, hygieneselskapet Essity og netthandelsselskapet Boozt (se egen sak).

Aksjekursene har i etterkant steget kraftig, og den urealiserte avkastningen er betydelig.

8,5 milliarder i eiendom

– Men vi har vært litt eventyrlystne også– særlig i eiendom, sier Borge.

For legger man til investeringene i NRK-bygget på Marienlyst til 5 milliarder i februar, trekanttomten på Aker brygge til halvannen og nabobygget til Oslo Rådhus har milliardær Johan H. Andresen og familien investert mer enn 10 milliarder kroner i 2020.

Med boligprisgalopp i hovedstaden, hvor ekspertene står videre prisvekst, er NRK-tomten på Marienlyst sannsynligvis hundrevis av millioner i pluss allerede, før det er tatt et eneste spadetak.

UTNYTTET KURSFALLET: Konsernsjef Morten Borge i Ferd gikk inn med 2 milliarder i aksjemarkedet i mars og april. Foto: Iván Kverme

– Det planlegges for over 1 000 boliger midt i indrefileten av Oslo, i et prosjekt vi gleder oss til å sette i gang.

Den offisielle kjøpesummen var tidlig omtalt som 3,75 milliarder, men som kan stige til 5 milliarder, gitt at reguleringsplanene for full utnyttelse av tomten blir godkjent.

I tillegg til disse investeringene kjøpte Ferd bensinstasjontomten på Storo for 250 millioner kroner i februar. 

Med det har Ferd brukt nærmere 8,0 milliarder bare på eiendom i 2020, hvor deler av beløpet er lånefinansiert.

– Vår største internasjonale eksponering

I den etablerte porteføljen hos Ferd er det flere selskaper som har opplevd en god flyt i 2020, til tross for corona. For i starten av april la Ferds Mestergruppen en ukjent sum på bordet for den svenske konkurrenten Bolist, og ble med oppkjøpet Nordens største byggevarekjede.

– Hjem og oppussing har vært godt i år, sier Borge.

Helt tilbake i 1957 var Johan H. Andresen senior med å etablere emballasjeselskapet Elopak. Dette selskapet er trolig en av de store uslepne diamantene i Ferd-porteføljen, som de aller fleste nordmenn har et forhold til, uten å være klar over det.

Elopak lager nemlig kartonger for melk og juice, og opplever en sterk etterspørsel som et alternativ til plastemballasje.

ELOPAK: Tar kampen mot plast. Foto: Elopak

– Det er også vår største internasjonale eksponering, og vi ser at de gjør det veldig bra nå, sier Borge, og legger til:

– Selskapet er globalt ledende på kartongforpakninger, og er en viktig bidragsyter for å redusere bruken av plast.

Sliter med Fjord Line

Men alt vokser ikke inn i himmelen for Ferd.

– Det gjør vondt å se hvordan krisen treffer skjevt og ulikt. Mens noen selskaper rammes svært hardt, gjør andre det bedre enn noensinne. Dette er i stor grad uavhengig av ledelse og strategi, fortsetter konsernsjefen.

HARDT RAMMET: Rederiet Fjord Line. Foto: Fjord Line

Eierskapet i Fjord Line har i 2020 vært en stor utfordring, etter at rederiet har mistet mer enn 90 prosent av omsetningen. Med reiserestriksjoner og et virus nærmest ute av kontroll er Fjord Line fullstendig lammet, og ligger delvis fortøyd på ubestemt tid.

Borge er klar på at pandemien er en «ytre fiende» som vi alle blir rammet av, og som rammer vilkårlig på den måten at kriser oppstår uavhengig av hvor godt og solid selskapet var posisjonert ved inngang av året.

– Krisen rammer også ulikt og urettferdig i arbeidsmarkedet: erfarne og velutdannede skånes i større grad, mens unge og ufaglærte er i større fare for å bli permittert og miste jobben.