Slik styrer Michel Doepke Oslo Børs

Michel Doepke var ferdig på skolen i 2016, og var trainee til 2018. Nå styrer han Oslo Børs via ultrakorte meldinger i et nyhetsbrev.

SKJEBNE I TYSKE HENDER: Aksjekursen til Kjetil Bøhns Quantafuel, Magnus Carlsens Play Magnus, Jon André Løkkes NEL og Bjørge Gretlands Kalera styres av en tysk skribent med en voldsom følgerskare. Foto: Fotomontasje
Finans

Noen få linjer fra Michel Doepke spredt i private WhatsApp-grupper og senere nyhetsbrev sendte Kalera 600 millioner på en ettermiddag, Quantafuel opp 2,6 milliarder på et par uker og NEL opp fra 1,5 til 45 milliarder på under tre år.

Investorer og småsparere abonnerer på nyhetsbrev fra Der Aktionär-redaktør Michel Doepke, eller «den tyske bloggeren», som han oftest kalles i Norge. Anbefalingene han gir bidrar til å sende kursene på Oslo Børs til værs.

KOMÉTKARRIERE: Michel Doepke studerte økonomi og administrasjon fra 2013 til 2016. Nå fremstår han som den personen med størst makt over det norske aksjemarkedet. Foto: Der Aktionär

Han har større påvirkningskraft enn samtlige norske aksjeanalytikere, og har sendt NEL, Quantafuel, Play Magnus og andre aksjer kraftig opp.

Doepke har bidratt til enorm kursoppgang i Everfuel. Og Bjørn Rune Gjelsten har fått vanvittig fart i aksjeformuen etter at Der Aktionär skal ha omtalt batteriprosjektet Freyr. Fredag steg aksjen 40 prosent, og er 7-doblet fra 2 til 14 kroner bare siden oktober.

Betaler 12.000 for abonnement

– Jeg betaler 12.000 kroner for å abonnere på nyhetsbrevene som skal komme ut annenhver uke, men som kommer litt nå og da, sier en kilde som følger med på Doepkes utsendelser.

Det gir også tilgang til Doepkes investorside Ver10Xfacher eller derverzehnfacher.de. Ganske riktig, her annonseres det for årsabonnement for 1.200 euro.

Doepke studerte i årene 2013 til 2016 økonomi og administrasjon ved SBBS Wirtschaft/Verwaltung Gera i Thüringen med fokus på bank og finansielle tjenester. 

Siden august 2016 har han arbeidet i Der Aktionär hvorav de to første årene som trainee før han ble redaktør, en stilling han har hatt siden midten av 2018. Doepke har særlig fokus på selskaper innen legemidler, bioteknologi, hydrogen og SMB-selskaper. Han er også redaktør for børstjenestene Ver10facher og BioTechReport.

Quantafuel-suksess

Den 8. januar sendte Doepke ut et nyhetsbrev som startet med å omtale Quantafuel – en aksje han har vært innom også tidligere. «Quantafuel er tilbake i hurtigfilen», skrev Doepke. Meldingen var kort, og Doepke skrev at det ikke var noe nytt å rapportere fra selskapet eller analytikere.

Nyhetsbrev fra Michel Doepke 8. januar 2021. Foto: -

Doepke kommenterte imidlertid et teknisk kjøpssignal som, hvis det vedvarte, medførte at Quantafuel-aksjens vei lå ferdig asfaltert mot rekordhøye 87,30 kroner.

– Mailen om Quantafuel kom 8. januar, og kursen steg. Ja, du kan se selv, sier kilden.

12. januar kom Doepke med et nytt nyhetsbrev. Her kommenterer han Quantafuels kjøp av 40 prosent av Geminor Invest. Doepke konkluderer med at kjøpet gir «perfekt strategisk mening», og han spår videre oppgang, og han gjentar asfaltering mot rekordnivåer.

Nyhetsbrev fra Michel Doepke 12. januar 2021. Foto: -

Kursen steg til 78,90, og verdien var 2,6 milliarder høyere enn da Doepke sendte sin første melding.

Arne Fredly uttalte til Finansavisen i romjulen at «en tysk blogger» bestemmer kursene på børsen samt at han tok betalt for analysene.

Adm. direktør Kjetil Bøhn i Quantafuel benekter imidlertid overfor Finansavisen at de har betalt Doepke eller Der Aktionär for å omtale selskapets aksje. Det samme gjør Kalera-gründer Bjørge Gretland.

Samtidig med Quantafuel-anbefalingen anbefalte han Atlantic Sapphire basert på at aksjen var i «sterk form når det gjelder diagrammer» postive analyser fra DNB og Nordea.

Lyrask Kalera-effekt

Torsdag 21. januar var det duket for en ny anbefaling fra Michel Doepke. Denne gangen handlet det om urte- og salatprodusenten Kalera. Aksjen hadde ligget helt flat mellom 35 og 36 kroner fra 5. januar før aksjen hoppet til 38 kroner på åpningen den 21. januar for deretter å falle tilbake til 36,20 klokken 12.00.

– Klokken 12.20 mottok abonnentene nyhetsbrevet til Doepke, sier kilden.

Nyhetsbrev fra Michel Doepke 21. januar 2021. Foto: -

Her skriver han: «Kalera: Et spørsmål om tålmodighet». Han peker på at konkurrenten AppHarvests SPAC-notering raskt kan sette Kalera i rampelyset. «Vær tålmodig!», oppfordret Doepke.

Det var ikke nødvendig, for Kalera-kursen skjøt umiddelbart til værs helt opp til 41 kroner på åpningen fredag. Selskapet var brått 800 millioner kroner mer verdt etter Doepkes melding.

– Kalera steg 10 prosent umiddelbart etter nyhetsbrevet, sier kilden.

Finansavisen kjenner ikke bakgrunnen for kurshoppet som startet rett i forkant av nyhetsbrevet, men Finansavisen får bekreftet at Doepkes aksjeanbefalinger spres i private grupper før publisering av nyhetsbrevet.

– Jeg er med i en slik WhatsApp-gruppe. Anbefalingene kan komme en time eller to før nyhetsbrevet. Eller dagen før, sier kilden til Finansavisen.

Tyske investorers aksjer samles på en konto som står oppført under Clearstream Banking som er soleklart største eier i NEL, men også stor i Quantafuel og Play Magnus. Nå har Clearstream også dukket opp på aksjonærlisten i Kalera.

NEL opp 500 prosent

Play Magnus er også en aksje Michel Doepke har anbefalt. Den 23. desember sto Play Magnus i 22 kroner på Oslo Børs. Neste dag børsen var åpen, den 28. desember, kom Doepke ut med sin analyse der han spådde tidobling av kursen. Samme dag bykset aksjen opp til den nådde en foreløpig topp på 40 kroner.

Teco 2030 var én av de nye aksjene som kom på børs i høst. Det var en fiasko, og kursen raste 50 prosent til 21 kroner. Den 7. desember hadde aksjen kommet opp til 33 før Doepke gjorde et intervju med Teco-sjef Tore Enger der første spørsmål lyder: «Herr Enger, beschreiben Sie doch kurz Mission und Vision von TECO 2030!». 

Artikkelen har ikke et eneste tall utover at Doepke spør Enger om hvorfor selskapet heter Teco 2030. 

Tittelen på artikkelen er likevel «Der nächste 200%-Highflyer?». Siden har kursen mer enn doblet seg til 75 kroner.

Artikkel om Teco 2030 skrevet av Michel Doepke 7. desember 2020. Foto: -

Kontoen til Clearstream Banking nummer 2 på aksjonærlisten i Teco 2030, og har også skutt opp på aksjonærlisten i Gjelsten-selskapet Freyr. Da Arne Fredly la ut om den tyske bloggeren i Finansavisens julepodkast ramset han opp selskapene NEL, Agilyx, Hexagon Purus, Quantafuel, HydrogenPro, Teco 2030 og Everfuel.

Kilder hevder selskaper med mer substans har gjort fremstøt mot Doepke uten positiv respons. I stedet har han konsentrert seg om selskaper som vanskeligere lar seg regne på.

På nettsiden derverzehnfacker.de skrytes det av fantastisk track record. Her trekkes NEL frem som en aksje som har steget med 500 prosent siden første anbefaling i «Aktienreport» i oktober 2017. I tillegg ITM Power, Shop Apotheke og Teladoc Health.

Han lanserer her tre nye «Verzehnfacher-Kandidaten – Die Gewinner von morgen». Uten å røpe navn omtaler han en svensk helseutstyrsaksje, en e-helse-aksje som tjener på corona samt en «cleantech-aksje» som skal ta over for Ver10Xfachers vinneraksjer som NEL, ITM Power og PowerCell. 

Dog er ingen av de tre norske, ifølge de som er logget inn.