<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

Stjerneforvalter for Fredriksen: Papirgevinster på nesten 1 milliard

Suksessforvalter Vegard Søraunet leder Aeternum Capital for John Fredriksen og hans familie. Forvalteren har startet godt, og har allerede papirgevinster på mer enn 780 millioner.

Publisert 29. jan. 2021
Oppdatert 29. jan. 2021
Lesetid: 3 minutter
Artikkellengde er 673 ord
ETABLERT INVESTERINGSSELSKAP: Skipsreder John Fredriksen hentet inn Vegard Søraunet i fjor for å sette opp en ny avdeling i Seatankers.  Foto: NTB

Investeringsselskapet Aeternum Capital er initiert av stiftelser etablert av skipsreder John Fredriksen på vegne av familien.

Vegard Søraunet, som har mange års forvaltningserfaring under Odin Fund Management, meldte i fjor overgang til Fredriksen. Etableringen av Aeternum er hans første grep, og investeringsselskapet skal fokusere på langsiktig verdiskaping gjennom eierskap i nordiske selskaper.

– Aeternum skal være den aktive eieren som mange selskaper ønsker å ha – en som gir industriell input tilbake og som kan bidra til å fasilitere vekst innen nye produkter, tjenester og geografiske markeder, sier Vegard Søraunet, leder i Aeternum Capital.

785 MILLIONER KRONER: Investeringsselskapet til John Fredriksen, Aeternum Capital, som ledes av Vegard Søraunet kan allerede skilte med en papirgevinst på 785 millioner kroner. Foto: Aeternum Capital

Treffer blink: 785 millioner i papirgevinst

Selskapet har gjort sine første investeringer i Euronext Growth-noterte Elektroimportøren og Itab Shop Concept som er notert på Nasdaq Nordic i Stockholm.

Aeternum kom inn på eiersiden i Itab da kursen lå på 7,5 svenske kroner. Siden har kursen steget med 186 prosent etter positivt resultatvarsel til 21,45 kroner hvilket gir en gevinst på 760 millioner kroner.

– ITAB er et glemt og oversett kvalitetsselskap som er på en endringsreise med ny ledelse. Med vår inntreden som ny hovedeier, løser vi balanse- og eierstyringsproblemene de har i dag, sier Søraunet, som også trer inn som nytt styremedlem i ITAB.

Itab vil også fusjonere selskapets A- og B-aksjer for å gjøre selskapet mer aksjonærvennlig.

I Elektroimportøren gikk investeringsselskapet inn 95 millioner kroner, og siden Aeternums inntreden har selskapet gitt en papirgevinst på 26 millioner kroner.

– Elektroimportøren er et kvalitetsselskap med solid ledelse som skal vokse og bredde ut sitt geografiske- og tjenesterelaterte nedslagsområde. Som en av hovedeierne ser vi frem til å støtte dem på denne reisen, fortsetter Søraunet.

Henter toppfolk fra bransjen

En av rekrutterte til Fredriksen-selskapet er Gaute Gillebo (40) som vil tiltre som investeringsdirektør og partner april 2021. Gillebo har lang erfaring i bransjen, og er i dag leder i investeringskomiteen i private equity-selskapet Herkules.

Anthea Arff-Pettersen (31) er ansatt som Investment Manager i selskapet. Også hun har akkumulert mye erfaring fra bransjen gjennom Schroders og M&G Investments, samt private equity-selskapet Credo Partners.

– Det er et veldig solid team med god track-record som allerede er på plass, og jeg gleder meg til å delta i utviklingen av Aeternum i årene som kommer. Dette er et viktig og langsiktig initiativ for oss i familien, sier Kathrine Astrup Fredriksen.

– Vi har over tid måttet la flere gode investeringsmuligheter passere som ikke har passet helt inn i mandatet til Seatankers. Gjennom Aeternum ønsker vi nå å diversifisere vår portefølje ytterligere, og aktivt jobbe på tvers i Norden med å finne og utvikle ledende nordiske selskaper med globale ambisjoner, fortsetter hun.

Søraunet understreker i en kommentar i pressemeldingen at selskapet vil skille seg fra private equity til tross for at de har hentet inn ledende personer fra bransjen.

– Det aktive evighetsperspektivet er unikt i norsk sammenheng og en forutsetning for å lykkes med langsiktig verdiskaping og videreutvikling av selskaper med et uforløst potensial. Vår filosofi bygger på sterk involvering i strategi og utvikling, og til forskjell fra private equity så trenger vi ikke å selge oss ut, sier Søraunet.

Erfarent rådgivende styre

  • Annika Sigfrid (46), tidligere Managing Director, Global Head of Equity Capital Markets i Nordea, samt partner i ABG Sundal Collier. Bakgrunn fra Merrill Lynch, Carnegie og Handelsbanken. Hun vil også gå inn som styremedlem i Reitan Handel.
  • Anders Moberg (70), tidligere konsernsjef i IKEA Group og Royal Ahold, samt Group President i Home Depot. Idag styreleder i Byggmax og ITAB, samt styremedlem i ZetaDisplay.
  • Torben Jørgensen (68), tidligere adm.dir. i Karo Bio, Biotage og Affibody. Idag rådgiver for Investor AB-eide Patricia Industries og innehar flere styreverv.
  • Sverre Hurum (65), tidligere adm.dir. i Bouvet. Idag styremedlem i Multiconsult og foreleser.
  • Staffan Hanstorp (63), grunnlegger og tidligere adm.dir. i Addnode. Idag styreleder i Addnode.
  • Anders Tuv (42), styreleder i Vaccibody og investeringsdirektør i Radforsk. Styremedlem i Photocure, Zelluna Immunotherapy, NucliGen og Nextera.