780 millioner i gevinst på syv uker

Ole Andreas Halvorsen og fondet Viking Global Investors har truffet blink i genteknologiselskapet 4D Molecular Therapeutics, som gikk på børs før jul.

GEN(ISTREK): Forvalter Ole Andreas Halvorsen går nå tidlig inn i børskandidater. Et er genteknologiselskapet 4D Molecular Therapeutics, som har gitt fondet Viking Global en papirgevinst på 780 millioner kroner på syv uker. Foto: BLOOMBERG
Finans

Etter at det første forsøket på å gå på børs ble skrinlagt i fjor sommer, hentet ledelsen i amerikanske 4D Molecular Therapeutics frem børsplanene igjen på tampen av 2020.

11. desember ble selskapet notert i New York, og tegningskursen for nye aksjonærer ble satt til 23 dollar aksjen. Det var tydeligvis for lavt, for allerede åpningsdagen ble aksjen omsatt for mellom 37 og 45 dollar.

Avansert genterapi

Selskapet utvikler løsninger for å påvise og bekjempe sykdommer ved hjelp av gendiagnostikk og genterapi.

En av sykdommene 4D Molecular Therapeutics forsøker å bekjempe er Fabrys syndrom. 

Det er en sjelden, arvelig og kronisk sykdom som i dag krever tilføring av et kunstig enzym i blodet et tyvetalls ganger i året, resten av pasientens liv. 

De som rammes utvikler nyre- og hjertesykdommer, og lever med sterke smerter.

Håpet er at genteknologien Halvorsen satser på, kan gjøre livet enklere for denne pasientgruppen. Men forskning og utvikling av nye behandlingsformer med genteknologi er kostbart, og bare noen få selskaper lykkes.

Ole Andreas Halvorsen (59)

  • Født i Fredrikstad i 1961 og var marinejeger før han studerte finans i USA. 
  • Ble uteksaminert fra Williams College i Massachusetts og fortsatte videre ved Standford University i California.
  • Da han var 30 fikk han jobb hos Morgan Stanley. Senere begynte han i hedgefondet Tiger Management, derav kallenavnet Tigergutt.
  • I 1999 var han med å grunnlegge hedgefondet Viking Global Investors, som i dag forvalter verdier for 44 milliarder dollar, ifølge Bloomberg.
  • Har tjent mye penger på investeringer i selskaper som Amazon, Microsoft, Facebook og Netflix.
  • Kapital 400 anslo i fjor hans formue til 43 milliarder kroner, noe som gjør han til Norges 4. rikeste person-

Største aksjonær

Viking Global Investors, hedgefondet som norske Ole Andreas Halvorsen, med kallenavnet Tigergutt, forvalter, har fattet interesse for og satset på en rekke slike genteknologiselskaper.

Den første investeringen i 4D Molecular Therapeutics ble gjort i 2018. Da gjennomførte selskapet en emisjon på 90 millioner dollar, hvor Halvorsen & Co tegnet seg for 35 millioner dollar.

I fjor vår ble nok en emisjon gjennomført, hvor Viking Global Investors økte sin investering med 15 millioner dollar. Dermed hadde fondet investert 50 millioner dollar, før selskapet gikk på børs.

Aksjene hedgefondet sikret seg var preferanseaksjer i to ulike klasser. Før børsnoteringen kontrollerte Viking Global-fondet 16,9 prosent av 4D Molecular Therapeutics, og de hadde da betalt en snittpris på 17,61 dollar per aksje, viser en note sendt børstilsynsmyndighetene i USA.

Satset 75 millioner dollar

Eksisterende aksjonærer, som var kommet inn i selskapet gjennom fire emisjoner, fikk konvertert sine preferanseaksjer til ordinære aksjer da selskapet ble notert. 

I forbindelse med børsnoteringen tegnet Viking Global seg for ytterligere 1,1 million aksjer til 23 dollar stykket. Dermed har Halvorsen og fondet han styrer, investert 75 millioner dollar i 4D Molecular Therapeutics. 

De er nå største aksjonær med 3,94 millioner aksjer til en kostpris på 19,12 dollar per aksje.

120 prosent avkastning

Da New York-børsen tok helg fredag kveld norsk tid, ble aksjen i genterapiselskapet omsatt for 42,36 dollar, noe som verdsetter Halvorsen-fondets posisjon til 167 millioner dollar, eller 1,4 milliarder norske kroner.

Siden selskapet gikk på børs, har Viking Global Investors oppnådd en urealisert gevinst på nesten 92 millioner dollar eller 780 millioner norske kroner. Og det på bare syv uker.

De to andre største aksjonærene i 4D Molecular Therapeutics, er farmasiselskapet Pfizers eget venturefond og det private San Fransisco-baserte fondet BVF, som siden 1993 har investert i en rekke biotechselskaper.

Kursøkningen for Viking Globals investering i 4D Molecular Therapeutics er på 121 prosent siden 11. desember i fjor, men papirgevinsten utgjør likevel bare en liten brøkdel av hva fondet norske Halvorsen forvalter, er verdt.

Rik på kjente merkenavn

Ifølge Bloomberg, som følger Viking Globals investeringer tett, er verdien av fondet nå på 44 milliarder dollar, eller 375 milliarder kroner.

Fondet største registrerte investeringer ved utgangen av tredje kvartal i fjor, var i kjente selskaper som Microsoft, American Express, T-Mobile, JP Morgan, Amazon og hotellkjeden Hilton. 

Fondet har også posisjoner i Google-eier Alphabet og det skybaserte regnskapssystemet Workday.

Ved utgangen av september i fjor var de 86 registrerte investeringene i amerikanske børsnoterte selskaper på nesten 28 milliarder dollar. Men siden den gang har børskursene skutt i været.

Verdifall etter nyttår

Ifølge Bloomberg skal investeringene under Viking Global-paraplyen ha økt med 40 prosent i verdi fjor. Samtidig skal hedgefondet ikke ha gjort det like skarpt så langt i år.

Bloomberg rapporterte forrige uke av Viking Global Investors har utviklet seg svakere enn S&P 500 i år, og den indeksen er omtrent i null siden nyttår.

Hvor stor nedgang fondet har opplevd i år, skriver Bloomberg ingenting om, men opplyser at det er mindre enn ti prosent.

Samtidig har Halvorsens og hans team med base i Connecticut, investert i en rekke selskaper som ikke er notert på børsen. Disse selskapene er det litt mer utfordrende å vite verdien på.

Om noen uker offentliggjør Viking Global Investors sine posisjoner i børsnoterte selskaper ved utgangen av 2020. Da vil man se hva slags aksjer Halvorsen satser på i disse dager.