Tror på aksjefest i år

Nordea-strategene Erik Bruce og Joachim Bernhardsen tror det globale aksjemarkedet vil ha en solid utvikling gjennom 2021. Duoen har imidlertid en nøytral holdning til Oslo Børs, på grunn av oljeprisen.

NØYTRAL: Sjefstrateg Erik Bruce i Nordea Wealth Management er bull på det globale aksjemarkedet, men nøytral til Oslo Børs. Foto: Ivan Kverme
Finans

«Vi tror det globale aksjemarkedet vil ha solid utvikling gjennom 2021. Det vil sette den overordnede tonen for Oslo Børs. Hvorvidt Oslo Børs utvikler seg sterkere eller svakere enn markedet for øvrig vil bestemmes av oljeprisen. Når vi har en nøytral holdning til det norske aksjemarkedet i vårt markedssyn skyldes det at vi er usikre på om oljeprisen har mye mer å gå på», skriver strategene Erik Bruce og Joachim Bernhardsen i en rapport.

Duoen påpeker at oljeprisoppgang har støttet energitunge Oslo Børs, som har utviklet seg sterkere enn det globale markedet den seneste tiden. Hovedindeksen har bikket 1.000 poeng og er i ferd med å overgå rekordnoteringen fra januar.

«Vi innrømmer at vi har vært litt avventende til å hoppe på «olje-toget» i kjølvannet av det kraftige oljeprisfallet i vår. Det skyldes at oljeprisen i stor grad handler om hva OPEC og dets allierte vil foreta seg. Denne gangen har OPEC+ reddet markedet, men samarbeidet innad i kartellet kan også være ustabilt», skriver Nordea.

Bruce og Bernhardsen argumenterer for at det er utfordrende å forutse kartellets neste trekk.

«Pr. i dag virker Saudi Arabia svært bestemt på holde prisen i markedet oppe. Vi har imidlertid ingen garantier for at det vil vare. På USD 60/fat er mesteparten av verdens oljeproduksjon lønnsom. Er Saudi Arabia like bestemt når amerikansk skiferoljeproduksjon øker igjen», heter det i rapporten.

Stor stimulipakke

GameStop-aksjen har vært i vinden den seneste tiden, og Nordea-strategene skriver at volatiliteten i enkeltaksjer eller mindre segmenter av markedet bør ikke bety mye for investorer med langsiktig horisont og veldiversifiserte porteføljer. 

«For det brede markedet er det viktigere at mer stimulanser er på vei i USA. Biden vil trolig bruke sitt demokratiske flertall på å få gjennom en finanspolitisk pakke nær USD 1900mrd. Det er langt mer enn dersom han hadde valgt å samle en bredere koalisjon over partigrensene. Et slik fremstøt kan imidlertid Biden kun gjøre en gang pr. år. Ved eventuelle pakker senere i år må han dermed søke støtte fra republikanere også. Større pakke betyr enda større fart når økonomiene åpner opp, noe markedet liker», skriver Bruce og Bernhardsen.