<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

Buffetts egen aksjeindeks lyser overprising

Warren Buffett er kjent for å navigere finanskriser svært godt, og har en enkel metode for analysere hvor overpriset aksjemarkedet er.

    Publisert 11. feb. 2021 kl. 20.40
    Oppdatert 11. feb. 2021 klokken 20.45
    Lesetid: 1 minutt
    Artikkellengde er 205 ord
    OVERPRISET: Warren Buffetts indikator tyder på at aksjemarkedet er kraftig overpriset. Foto: Bloomberg

    Hvis du har tro på Warren Buffett-skolen, er det kanskje på tide å øke cash-beholdningen i porteføljen, skal vi tro det som kalles "Buffett-indikatoren", skriver Yahoo Finance.

    Indikatoren går ut på å ta Wilshire 5000-indeksen (som regnes som hele det amerikanske markedet), og dele den på årlig BNP. Gjør man dette med de amerikanske BNP-dataene for fjerde kvartal, kommer man frem til 224 prosent – opp fra tidligere 175 prosent. 

    Til sammenligning var Buffett-indikatoren på 171 prosent rett før dot.com-boblen. 

    OVERPRISET: Buffett-indikatoren tyder på at dagens verdivurdering av markedet er høy. Skjermbilde: Current Market Evaluation

    – Leker med ilden

    Buffett-indikatoren ble kjent gjennom en artikkel i Fortune Magazine, skrevet av Warren Buffett sammen med journalisten Carol Loomis. I artikkelen forteller Buffett om hvordan man kan kjøpe og selge ut ut ifra indikatoren. 

    – Hvis prosentforholdet på indikatoren er rundt 70-80 prosent, vil det å kjøpe aksjer antageligvis være en god investering. Derimot, hvis ratioen nærmer seg et nivå på rundt 200 prosent, som den gjorde i 1999 og delvis i 2000 – da leker du med ilden, skrev Buffett i 2001.

    – Ratioen har visse begrensninger i hva den forteller deg. Men det er sannsynligvis det beste enkelte målet på hvor verdivurderingen av markedet er til ethvert tidspunkt.